USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Ніхто не може бути вище закону, навіть президент: як світ відреагував на розмову Зеленського і Трампа

26 Вересня 2019 13:04
Середа, 25 вересня, стала кульмінаційним днем скандалу навколо спроб тиску президента США Дональда Трампа на офіційний Київ.

Цього дня Білий дім оприлюднив стенограму скандального телефонного дзвінка Трампа президентові України Володимиру Зеленському, під час якого американський лідер неодноразово просив його про розслідування щодо сина Джо Байдена. А за кілька годин два президенти вперше зустрілися особисто на полях Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

Кожен з них зробив заяву про те, що не вбачає ознак тиску в згаданій розмові. Зеленський заявив, що він «нікому нічого не винен», а український генпрокурор Руслан Рябошапка працює незалежно і розслідує «всі справи». Трамп, у свою чергу, знову відхрестився від звинувачень на свою адресу і заявив, що підняв тему Байдена лише в контексті обіцянок Зеленського побороти корупцію в Україні.

Читайте також: На Генасамблеї ООН Зеленський звинуватив РФ у нападі на Україну та показав кулю, якою вбили Сліпака

Однак багато впливових політиків та інші публічні особи в обох країнах вважають інакше.

НВ зібрало реакцію на публікацію розмови Трампа і Зеленського в США, ЄС і в Україні.

Реакція в США

Багато впливових представників Демократичної партії визнали оприлюднений текст телефонної розмови Трампа із Зеленським очевидним доказом того, що президент США вийшов за рамки своїх повноважень і діяв у особистих інтересах. А отже, 24 вересня спікер Палати представників Ненсі Пелосі мала всі підстави оголосити про початок процедури імпічменту щодо Трампа.

Так, сама Пелосі підкреслила у спеціальній заяві: «Публікація Білим домом записів розмови підтверджує, що президент підриває чесність наших виборів, престиж займаної ним посади і нашу національну безпеку».

Вона також зазначила, що з повагою ставиться до обов’язків президента вести переговори з іноземними лідерами. «Однак це не частина його роботи — використовувати гроші платників податків, щоб займатися здирництвом щодо інших країн в інтересах своєї [передвиборчої] кампанії», — додала Пелосі.
Ексдержсекретар США та колишня суперниця Трампа на виборах Гілларі Клінтон також підтримала імпічмент у зв’язку з публікацією стенограми.

«Президент Сполучених Штатів зрадив нашу країну. Це не політична заява — це сувора реальність, і ми повинні діяти. Він є очевидною і актуальною небезпекою для всього того, що робить нас сильними і вільними. Я підтримую імпічмент», — написала Клінтон.
Найбільш ймовірний суперник Трампа на виборах 2020 року, ексвіцепрезидент Джо Байден, чиє ім'я також опинилося в центрі скандалу, відреагував на публікацію стенограми.

Дії Трампа під час дзвінка Зеленському він назвав «трагедією» і «образою для кожного американця і основоположних цінностей нашої країни».

«Це питання національної безпеки. Це перевірка наших демократичних цінностей. Конгрес має слідувати фактам і швидко вживати заходів, щоб пртиягнути Дональда Трампа до відповідальності», — заявив Байден.

Голова комітету з розвідки Палати представників США Адам Шифф, ознайомившись з деталями бесіди Трампа із Зеленським, назвав його "класичним мафіозним здирництвом" з боку лідера США.

«Деталі розмови показують українського президента, який відчайдушно потребує підтримки США, військової підтримки, щоб допомогти цій країні у війні з путінською Росією. Країні, яка все ще окупована нерегулярними російськими силами і в якій люди стикаються з дуже небезпечними тривалими дестабілізувальними діями їх агресивного сусіда», — заявив Шифф, якого цитує СNN.

На його думку, розмова показує, що Трамп «брав участь у вимаганні у президента іншої країни», «відмовляючи в життєво важливій військовій підтримці союзнику, просячи про послугу у цього союзника — провести розслідування проти свого суперника».
Сенатор Елізабет Воррен, один з головних конкурентів Байдена за висунення на вибори-2020 від демократів, назвала публікацію стенограми «незаперечним доказом» (англ. фразеологізм smoking gun — прим. Ред.) проти Трампа.

«Якщо це та версія подій, яку президентська команда вважає найбільш сприятливою, то він у дуже серйозній небезпеці», — додала Воррен про розшифровку бесіди Трампа із Зеленським.
В іншому своєму твіті, також присвяченому стенограмі, Воррен написала: «Дональд Трамп продовжує скоювати злочини з Овального кабінету, а міністерство юстиції відмовляється притягати його до відповідальності. Тепер справа за Конгресом. Ніхто не може бути вище закону, навіть президент».
Сенатор Берні Сандерс, який знову висунув свою кандидатуру як можливого представника демократів на виборах 2020 року, відреагував лаконічною заявою.

«Дональд Трамп — найбільш корумпований президент в сучасній історії цієї країни [США]», — написав Сандерс незабаром після публікації розшифровки розмови двох президентів.
А відома своїми різкими висловлюваннями демократка Александрія Окас Кортес заявила, що стенограма виявилася «навіть гірше, ніж ми думали». При цьому Кортес звернула увагу на те, що розшифровка навіть не є дослівною (Білий дім дійсно уточнив, що запис є конспектом бесіди, виконаним уповноваженими співробітниками ситуаційної кімнати, і що на його точність можуть впливати поганий зв’язок, акцент або особливості перекладу — прим. ред.).

«Тому навіть того, що вони „визнають“, більш ніж достатньо для імпічменту. Президент брав участь у відвертій зраді нашої країни», — заявила Кортес.
У той же час однопартійці Трампа — представники Республіканської партії — очікувано більш стримані в оцінках стенограми.

Джон Тьюн, сенатор-республіканець від штату Південна Дакота, визнав, що в розмові із Зеленським Трамп підняв тему, «якої йому не слід було б торкатися».

«Мені не подобається бачити подібне», — заявив він про суть стенограми їх телефонної бесіди.

Однак при цьому Тьюн заявив, що заклики демократів до імпічменту перебільшені. Він також висловив надію, що ситуацію остаточно прояснить текст скарги інформатора з розвідки, який першим заявив про «підозрілу» розмову Трампа — текст цієї заяви не пізніше 25 вересня вперше оприлюднили для сенаторів.

Більш різку заяву зробив Кевін Маккарті, лідер республіканської меншості в Палаті представників США.

У кількох заявах він дав зрозуміти, що вважає весь скандал і ініціативу імпічменту не більше ніж кроком демократів у виборчій гонці.

«Спікер Пелосі і „Палата демократів“ повинні перестати брехати американському народу. Їх не турбує правда. Вони як і раніше зосереджені на тому, щоб переглянути [підсумок] виборів 2016 року», — заявив Маккарті.
А сенатор-республіканець Ліндсі Грем, один з найближчих соратників Трампа, заявив, що було б «божевіллям» оголосити імпічмент президенту США за телефонний дзвінок.

На його думку, стенограма виявилася абсолютно не вартою обговорення через те, що в ній не йдеться про жодні взаємні послуги двох президентів.
Реакція в Україні

В Україні фокус уваги очікувано опинився зміщеним на те, яку позицію зайняв Володимир Зеленський під час телефонного дзвінка Трампа.

Зокрема, багатьох здивувала його фраза про те, що «Наступний генеральний прокурор 100% буде моєю людиною» (бесіда відбулася 25 липня, більш ніж за місяць до призначення Руслана Рябошапки). Серед тих, хто зробив акцент на цю обіцянку Зеленського — співголова фракції Європейської солідарності Ірина Геращенко.

«Про незалежність парламенту і силових структур в країнах розвиненої демократії — взагалі мовчу, — написала Геращенко. — Якщо ми хочемо мати сильну країну, то повинні зробити все для формування сильних, незалежних інститутів, а не «100% своїх» і «чего изволите — зробимо в турборежимі», — заявила нардеп.
На це ж формулювання Зеленського про генпрокурора звернув увагу і Сергій Щербина, головний редактор агентства РБК-Україна.

Іншим сумнівним аспектом позиції Зеленського в розмові з Трампом назвали його критику європейської допомоги Україні за нібито недостатній її обсяг.

Відомий політолог Володимир Фесенко вважає, що «публікація стенограми цієї розмови звичайно ж створить певні, але далеко не критичні, проблеми для Президента Зеленського».

Фесенко переконаний, що на відносини США і України цей скандал істотно не вплине.

А от «певні політичні ускладнення» для Зеленського можуть виникнути в подальших контактах з представниками демократів у США і «у взаємодії з президентом Франції Макроном і канцлером ФРН Меркель».

«Але це швидше негативний емоційний фон. І в США, і Меркель з Макроном зроблять знижку на політичну недосвідченість нового українського президента і на його прагнення сподобатися президенту Трампу. Хоча осад, звичайно, залишиться», — резюмує Фесенко.
Розмова Зеленського з Трампом звучала «погано, навіть дуже погано, але не катастрофічно», вважає Наталя Гуменюк, яка очолює ГО Громадське ТБ.
У той же час журналіст НВ Іван Яковина переконаний, що говорити з Трампом інакше Зеленський не міг.

«Там все дуже пристойно, ніяких істотних проколів з українського боку немає. Навіть розмову щодо недостатності зусиль європейців починає Трамп, а Зе йому лише підтакує, — вважає Яковина. — Будь-який іноземний лідер знає, що з Дональдом тільки так і можна, інакше йому дах зносить».
Нардеп від ОПЗЖ і колишній дипломат Олег Волошин, ознайомившись зі стенограмою, заявив, що Зеленський «виріс в його очах». А тиску Трампа на українського президента в їх бесіді він не побачив.
У той же час багато українських журналістів і політиків, навпаки, вказують на очевидну спробу Трампа чинити тиск на Зеленського.

«По суті використання службового становища президента США в особистих електоральних цілях. Син Байдена, звичайно, теж хороший, але у Трампа від цієї історії буде набагато більше проблем», — вважає головний редактор НВ Віталій Сич.
А колишній дипломат і екс-радник голови СБУ Маркіян Лубківський не знайшов у розмові «нічого кримінального», зокрема з боку Зеленського.
Також багато хто з іронією відзначають несподівано доленосну роль України в цій ситуації для президента США.

Реакція ЄС

Згідно зі стенограмою, в телефонній розмові Зеленський погодився з Трампом в тому, що лідери європейських країн роблять недостатньо для стримування агресії РФ.

«Так, ви абсолютно праві. Не просто на 100%, а на 1000%, і я можу вам сказати, що я спілкувався з Ангелою Меркель і зустрічався з нею. Я також говорив і бачився з Макроном і я їм сказав, що вони не роблять стільки, скільки повинні були робити з питання санкцій. Вони не просувають санкції», — сказав Зеленський у відповідь на репліку Трампа про те, що США роблять для України набагато більше, ніж Німеччина і ЄС.

Оприлюднення конспекту бесіди двох президентів спричинило швидку реакцію і з боку офіційного Брюсселя.

Там нагадали, що за останні роки конфлікту з РФ підтримка України з боку Євросоюзу була «безпрецедентною».

«Будучи переконаним прихильником України і її демократичного шляху, і визнаючи безпрецедентні проблеми, з якими стикається Україна, і безпрецедентні зусилля з проведення реформ після Революції 2014 року, Європейський союз разом з європейськими фінансовими інститутами мобілізував більше 15 мільярдів євро грантів і позик для підтримки процесу реформ», — йдеться в заяві, яку оприлюднила Майя Коціянчич, прес-секретар Верховного представника ЄС із закордонних справ і віце-президента Єврокомісії Федеріки Могеріні.

В ЄС відзначили, що ця сума не включає «численних вкладів» від окремих країн — членів ЄС, які були надані Україні.

Таку позицію Зеленського в розмові з Трампом розкритикував і ексголова МЗС Швеції Карл Більдт, багаторічний прихильник інтересів України на міжнародній арені.

«Я не думаю, що Володимир Зеленський зробив Україні хоч скільки-небудь гарну послугу, граючи на гірших інстинктах Трампа і слідом за ним очорнивши те, що Європа робить для його країни. Схоже, він не розуміється на цифрах [обсягів допомоги Україні]», — констатував Більдт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus