USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Нобелівську премію миру присудили правозахисникам з України, Білорусі та Росії

7 Жовтня 2022 18:26
Лауреатами Нобелівської премії миру 2022 року стали українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод", білоруський правозахисник Алесь Біляцький та російська правозахисна організація "Меморіал".

Про це повідомляє Європейська правда.

"Лауреати Премії миру представляють громадянське суспільство у своїх країнах. Вони протягом багатьох років просували право критикувати владу та захищати основні права громадян.

Вони доклали визначних зусиль для документування воєнних злочинів, порушень прав людини та зловживання владою. Водночас вони демонструють значення громадянського суспільства для миру та демократії", – пояснив своє рішення Нобелівський комітет.

"Центр громадянських свобод" був заснований у Києві у 2007 році. Його основна місія – становлення прав людини, демократії та солідарності в Україні та регіоні ОБСЄ задля утвердження людської гідності. ЦГС впливає на формування громадської думки та державної політики, підтримує розвиток громадянського активізму, а також бере активну участь у міжнародних мережах та солідарних діях з просування прав людини в регіоні ОБСЄ.

Алесь Біляцький – керівник білоруського правозахисного центру "Вясна". Він був одним з ініціаторів демократичного руху, який виник у Білорусі в середині 1980-х років. У рамках погрому громадських організацій Білорусі Біляцького затримали 14 липня 2021 року. Згодом він був заарештований у кримінальному провадженні та визнаний політв'язнем.

Російська правозахисна організація "Меморіал" була ліквідована в Росії за рішенням Верховного суду у грудні 2021 року після звернення Генпрокуратури РФ. Організацію звинуватили у неодноразовому порушенні вимоги законодавства про "іноземних агентів" та у тому, що вона "створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, відбілює та реабілітує нацистських злочинців".

Читати ще: Нобелівську премію з літератури 2022 отримала французька письменниця

Нобелівський комітет заявив, що обрав трьох лауреатів, оскільки хотів відзначити поборників "прав людини, демократії та мирного співіснування" в Білорусі, Росії та Україні.

Комітет заявив, що взяв до уваги ризик отримання нагороди для лауреатів. Зокрема, щодо Біляцького він висловив сподівання, що премія не вплине на нього негативно, а натомість підвищить його моральний дух. Комітет закликав звільнити Біляцького з ув’язнення, аби він міг особисто отримати премію в Осло.

"Центр громадянських свобод" відзначили за те, що він доклав зусиль для виявлення та документування доказів воєнних злочинів Росії після того, як РФ вторглася в Україну в лютому.

Примітно, що цього року нагорода присуджується у день народження президента Росії Владіміра Путіна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus