USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Нові зустрічі з мистецтвом і художниками студентів «золотого» віку у Луцьку

19 Січня 2019 18:48
Студенти «золотого віку» Волинського Акме-Університету відвідали Галерею мистецтв ВО НСХУ під час зимових канікул. Вони переглянули одразу дві експозиції, представлені у Малій та Великій залах – «Різдвяну містерію» і Зимовий салон-2019, а також зустрілися з головою правління Волинської організації Національної спілки художників України Володимиром Марчуком та заслуженим художником України Леонідом Литвином.

Голова самоуряду і координатор подій Катерина Маркевич розповідає, що екскурсії до музеїв і галерей користуються особливою популярністю у слухачів закладу. Від часу його заснування вони не пропускають жодної виставки, що відбувається в Галереї мистецтв спілки художників. «Родзинкою» цих екскурсій є зустрічі з волинськими художниками – знаними спілчанами і молодими талантами нашого краю. «У нас були незабутні зустрічі з Миколою Голованем, Миколою Шамрилою, Віталієм Мельником, Леонідом Литвином, Світланою Костукевич, Оленою Трошиною і Оленою Наїдко», – розповідають студенти. Дозвілля проходить у неформальному спілкуванні з мистцями, під час майстер-класів. Своєю чергою, Володимир Марчук зауважив важливість цих подій і для художників, яким цікавий зворотний зв’язок з аудиторією, живий обмін враженнями про їхнє мистецтво. Він подякував гостям галереї за плідну співпрацю, що з часом міцніє і поглиблюється.

Спочатку відвідувачі переглянули експозицію «Різдвяної містерії», представлену полотнами волинських мистців різних поколінь і художніх напрямків: Богдана Ясинського, Олени Бурдаш, Оксани Ядчук-Мачинської, Наталії Мелесь, Ольги Кучми та Вікторії Романчук. На полотнах художників «ожили» дитячі спогади про мамину кутю і народні вертепи, злетіли над землею ангели і засяяли різдвяні зорі, захопила сюжетом незабутня магія ночі в гоголівській Диканьці… «Відразу відчули святковий настрій!» – поділилися враженнями слухачки Акме-Університету.


Насичена експозиція щорічного звітного Зимового салону-2019 запропонувала публіці і багатство емоцій, і приводи для роздумів. Особливістю аудиторії «золотого віку» є їхній значний життєвий досвід, високий духовний запит і бажання дізнаватись щось нове. Водночас вони визнають, що надають перевагу реалістичному живопису, а для розуміння абстрактного і концептуального мистецтва потребують більше інформації, додаткових пояснень. На питання, які роботи салону найбільше припали до душі, глядачі відповіли по-різному: одні твори зачарували, деякі навіть шокували, а багато картин викликали запитання. Їх приємно здивувала свіжою «зимовою темою» Світлана Костукевич, привабили сільські краєвиди Геннадія Юр’єва, Олександра Юр’єва, Артема Лук’янчука, Анастасії Чарук. Запам’яталася загадкова «Незнайомка» скульптора Олександра Грицая. Найрадіснішою роботою салону одностайно обрана «Жінка, яка чекає весну» художниці Наталії Мелесь.
Найбільше захоплення у глядачів викликали полотна заслуженого художника України Леоніда Литвина –
пейзаж «Зима. Луцький замок» і портрет «Княгиня». Цього разу в них була чудова нагода висловити свої враження Леоніду Литвину особисто. Художник завітав на зустріч з студентами Акме-Університету і відповів на всі питання щодо сюжетів своїх творів. Глядачі віддячили мистцю голосною щедрівкою і цукерками, а на згадку зробили багато фотографій.


Нові зустрічі з мистецтвом і художниками продовжуватимуться! У всіх шанувальників прекрасного є можливість переглянути експозиції «Різдвяної містерії» у Малій залі та велику експозицію творчого звіту волинських мистців Зимовий салон-2019 у Великій залі. Перегляд виставок вільний у Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а.

Фото події авторки та Катерини Маркевич.

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Молодий Показати IP 19 Січня 2019 22:48
От молодці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus