USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Розмаїття тем у діалозі поколінь: Зимовий салон-2019 у Галереї мистецтв

15 Січня 2019 13:56
У насиченій низці різдвяних святкувань в Луцьку особливе місце займає щорічний творчий звіт художників нашого краю – Зимовий салон-2019.

12 січня у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ урочисто презентували 71 роботу 42 волинських авторів кількох поколінь, мистецького досвіду, художніх напрямів і жанрових уподобань.
Знаний луцький художник Роман Петрук тепло привітав колег з подією, яка відбувається в час важливих для України світоглядно-культурних зрушень, і високо оцінив представлену звітну виставку волинського осередку художників: «Ця виставка по духу дуже приємна, наповнена, в кожного художника – новий етап у творчості. Мені сподобалося багато робіт, які наповнені любов’ю».
До привітань з Різдвяними святами, побажань натхнення і нових обріїв у творчості приєдналися знані спілчани Олена Бурдаш, Леонід Литвин, Оксана Ядчук-Мачинська.
Представляючи учасників вернісажу луцькій публіці, голова правління Волинської організації НСХУ Володимир Марчук розповів, що до експозиції увійшли головним чином твори олійного живопису, а також інсталяції, скульптура, роботи у техніках гарячого батику, вибійки та ін. Зимовий салон-2019 не обмежував мистців у темах, техніках і жанрах, зосереджуючи увагу на їхній професійності, унікальності ідеї у неповторній авторській інтерпретації.
Радує активна участь обдарованої молоді в культурно-мистецькій комунікації різних поколінь художників нашого краю. Поряд з творами визнаних корифеїв українського малярства, спілчан Петра Собка, Леоніда Хведчука, знаних художників Миколи Куценка, Наталії Кумановської, Якова Бесараба, Ігоря Бурмістенка, акварелістки Олени Журавель, педагога Руслана Чугая зайняли своє достойне місце роботи молодих обдарованих, і вже відомих глядачам Андрія Горбаля, Іванни Дацюк, Андрія Калькова, Артура Столярука, Яни Гудзан, Наталії Грабовецької, Максима Бурмістенка, Олени Матошнюк та інших.
Зимовий салон традиційно пропонує мистцям розмаїття тем і сюжетів, та примхлива поліська зима стала натхненницею для багатьох учасників вернісажу, серед яких і визнані майстри пензля, і перспективні початківці. Величний Замок Любарта є центральним персонажем зимових пейзажів заслуженого художника України Леоніда Литвина («Зима. Луцький замок»), Олександра Кузнєцова («Замок взимку»).
Л.Литвин «Зима. Луцький замок»

В експозиції салону глядач побачить засніжені міські пейзажі у нових роботах художниці Світлани Костукевич (триптих «Зимовий Луцьк», композиція «Заметіль»), сільські краєвиди авторства Геннадія Юр’єва й Олександра Юр’єва, а також молодих мистців Артема Лук’янчука (серія «Зима на Поліссі»), Анастасії Чарук («Відлига»), Миколи Козловського («Зима в с.Ступниця», «Ранній сніг») та інших.
С.Костукевич. «Заметіль»
О.Юр’єв. Без назви
А. Чарук. «Відлига»

Оригінальний і позитивний образ «Жінки, яка чекає весну» художниці Наталії Мелесь зачарував своєю безпосередністю в очікуванні весняного тепла у розпал зими.
Н. Мелесь. «Жінка, яка чекає весну»

Різдвяні свята у яскравості вертепів і мудрості народних звичаїв як духовного орієнтира знайшли своє відображення у тематичних роботах Зеновії Рубан («Дух Різдва»), Тетяни Мялковської (із серії «Ангели»), Ольги Кучми («Дідух»), Зоряни Рубан-Головчук («Колядниця»), Вікторії Романчук («Різдво у Луцьку») та інших.
Т. Мялковська. Із серії «Ангели»

На глядачів Зимового салону також очікують твори-роздуми, експерименти та провокації. Залишаючись впізнаваними у своїй персональній візуальній трансляції навколишньому світу, мистці діляться своїми дослідженнями філософських параметрів творчості, спостереженнями за непередбачуваною грою людських відносин.

Не залишають байдужими вдумливих поціновувачів живопису триптихи «Зустрічі в просторі і часі», «Вічне питання» Оксани Ядчук-Мачинської, твори у техніцігарячого батику «Структуризація кольору та світла (День І, ІІ, ІІІ)» Тетяни Ядчук-Богомазової, а також поєднання етнічних мотивів і диджитал-елементів інформаційного простору ХХІ століття в інсталяціях «Інформаційний потоп» і «Lovemustdie…» Катерини Ганейчук. Відповідаючи на одвічне питання художнику про квінтесенцію краси у живописі, Андрій Русанович представляє «Картину картин».
О. Ядчук-Мачинська «Зустрічі в просторі і часі»
А. Русанович «Картина картин»

Оптимістична палітра нових робіт славетної Олени Бурдаш «Глибина», «Наповнення», «Інстинкт», «У мудрого господаря і кінь мудрий» вселяє радість знайденої у довгих й непростих пошуках гармонії мудрості, прийняття людиною свого земного досвіду, потреби у постійному духовному зростанні.
Олена Бурдаш біля своїх робіт

Живою, природною енергетикою чоловічого і жіночого тіл в моменти любовного злиття привабили роботи із серії «Акти» Сергія Корсая, кольорова палітра яких вібрує жагою кохання від прелюдії до знемоги.
С. Корсай. Акт №3

В інтер’єрі виставки представлений скульптурний портрет молодої жінки «Незнайомка». Його автор, знаний скульптор з Любомльщини Олександр Грицай, розповів історію створення: «В кожної моєї роботи є якась реальна історія, реальна людина. Подія, в результаті якої «народилася» ця робота, сталася минулого року. На запрошення знайомого письменника я прийшов на презентацію його книжки, де познайомився з Вікторією. Перше враження виявилося вирішальним. Вікторія привабила мене своєю красою, жіночою енергетикою. Згодом вона згодилася позувати для скульптурного портрета. Робота відбувалася з натури й у мене зайняла приблизно 15 годин».
О.Грицай і «Незнайомка»

Проект «Поліський мотив» був реалізований і вперше представлений публіці Зимового салону-2019 відомим луцьким мистцем Іштваном Кусом за підтримки голови ВО НСХУ Володимира Марчука та департаменту у справах сім’ї, молоді та спорту Луцької міськради.

Як розповів автор, його надихнула зміна мальовничих ландшафтів за вікном потяга, автобуса під час частих поїздок на навчання до Львівської академії мистецтв.

Своїм проектом Іштван Кус не лише висловлює захват природою Поліського краю, а й загострює увагу глядачів на серйозній проблемі нашого часу – глобального споживання, перенасичення людей речами, що становить загрозу живій природі не лише нашого регіону, а й усієї планети. Втіленню цього задуму був підпорядкований вибір мистцем матеріалів – це використаний одяг, який мав бути ганчір’ям, але натомість був трансформований у твір актуального мистецтва.
І.Кус. Поліський мотив

З огляду на актуальність теми територіальної цілісності України, глядачів зацікавила серія політичних плакатів, які запропонував відомий художник-графік Володимир Сергійчук. Плакат-провокація для латентних пристосуванців-зрадників на українській землі «Ты записался сепаратистом?» –сучаснасатирична інтерпретація відомого більшовистського агітаційного плаката художника Дмітрія Орлова 1920 року.
Зимовий салон привабив увагу як мистців, так і багатьох шанувальників сучасного українського малярства можливістю обмінятися враженнями про рівень представлених робіт, емоціями від зустрічі з прекрасним. Різноплановий експозиційний ряд пропонує багатство естетичного досвіду і підґрунтя для роздумів.
Виставка варта того, аби переглянути її уважно не один раз. Як висловилася гостя салону мисткиня Наталія Градиська: «Враження дуже різні. Щось змушує задуматись дещо – просто споглядати, насолоджуючись барвами. Розмаїття технік загострює погляд, та водночас виникає бажання розглянути кожен твір детально. Та коли глядач, прокинувшись вранці наступного дня, може відтворити в пам’яті побачені полотна, праця маестро була вдалою. Переконана, кожен відвідувач щось зауважить для себе».
Отож, запрошуємо переглянути Зимовий салон-2019 у Великій залі галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки 24а. Експозиція вільна для перегляду і триватиме протягом 3 тижнів.
Повний перелік учасників, фото робіт на сайті Галереї мистецтв.

Фото події – Віктора Чухрая, авторки

Фото робіт надані організатором

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 15 Січня 2019 18:36
Як завжди гарно!
шанувальниця Показати IP 15 Січня 2019 20:33
Волинські художники радують своїм мистецтвом. Дякую!
людмила Показати IP 16 Січня 2019 11:21
Скільки талановитих художників у нас в Луцьку ! дуже гарні роботи та цікава стаття.
жінка чекає весну Показати IP 16 Січня 2019 13:19
сама класна і позитивна - Жінка, яка чекає весну. Боже, як жду весну! То про мене картина :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus