USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Новий відлік: як згода рідних на трупне донорство дарує українцям життя

28 Березня 2021 16:23
Ще три роки тому про трансплантацію органів в Україні майже не говорили. Найактивніші громадяни, які не хотіли миритися зі своєю долею, збирали кошти і їхали на пересадки за кордон, а в мережі процвітали фейки і міфи про трансплантацію.

За цей час тему вивели у публічний простір, з’явилися пацієнтські організації, які популяризують донорство, а згодом і політична воля керівництва держави до запуску повноцінної трансплантації в Україні, пише «Українська правда. Життя».

У 2019 році було ухвалено новий закон про трансплантацію. А в 2020 році міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що за три роки Україна отримає повну трансплантаційну незалежність, мовляв, наші пацієнти більше не блукатимуть світами в пошуках органів.

Торік МОЗ запустило пілотний проєкт з трансплантації органів. Всього у ньому перебуває 34 заклади охорони здоров’я, серед яких – Клінічна лікарня швидкої допомоги міста Львова.

За 2020 рік тут було пересаджено шість сердець, дві печінки, 23 нирки, підшлункову залозу.

11-12 березня у Львові відбулася зустріч пацієнтів, що отримали донорські органи. Вони приїхали з близькими та взяли учать у фотосесії з годинником.

«Лікарі подарували нам новий годинник, який почав відлік ще під час операції», – розповів Сергій Козачок з Костянтинівки, який отримав донорське серце.

Дату своєї трансплантації кожен з них святкує як другий день народження.
Пацієнти, які отримали донорські органи, під час екскурсії Львовом
Пацієнти, які отримали донорські органи, під час екскурсії Львовом
Трупна трансплантація: трагедія для одних – врятоване життя для інших

У ніч на 21 листопада 2020 року, в першу річницю свого весілля, у Львові помер 28-річний чоловік. Його дружина, що перебувала на п’ятому місяці вагітності, дала згоду на трупне донорство.

Цього дня серце отримав Сергій Козачок.

«Про свій діагноз я знаю з трьох років,– розповідає чоловік. – Захворів на грип, який дав ускладнення на серце. Все дитинство і юність я відмовлявся від операції, адже статистика виживаності після таких операцій в Донецьку була дуже погана. У 27 років я переніс черговий грип і запалення легень. Зробили флюорографію, з якої було видно, що серце збільшене в кілька разів».

Читати ще: Цьогоріч всі трансплантації печінки й нирок робитимуть в Україні, – МОЗ

«Якщо найближчим часом ніхто не зробить операцію, то жити тобі лишилося максимум два місяці», – сказав кардіолог.

Разом з дружиною Валерією Сергій вирушив до столиці. Кардіохірург, директор Інституту серця Борис Тодуров, оглянувши Сергія, сказав, що терміново потрібна трансплантація.

«Тоді це звучало як вирок, – пригадує пацієнт. – Вартість операції вимірювалася тисячами доларів. Ми, звичайна сім’я – я, дружина і двоє дітей – не могли собі цього дозволити. Я поцікавився, чи є хоч якийсь інший вихід, і лікар без жодних гарантій запропонував операцію Бенталла (замінюють аортальний клапан і висхідну аорту, – ред.)».

Після цього Козачок ще сім років був під наглядом лікарів з Інституту серця, там же став на лист очікування. Щороку їздив на обстеження і дуже нервував, бо боявся невтішних новин.

В останні роки самопочуття різко погіршилося.

Читати ще: Вперше у Західній Україні: на волині здійснили трансплантацію нирки від матері до сина

«У мене була сильна задишка, набрякали руки і ноги, щоб пройти 10 метрів, я міг зупинятися двічі-тричі. Наприклад, за той період, що ми пройшли екскурсією, я, напевно, вже разів 30 десь присів би відпочити (з журналістами пацієнти, які отримали нові органи, спілкувалися під час екскурсії Львовом, – ред.). Я підозрював, що наступна поїздка до Києва може виявитися останньою. Коли приїхав торік у столицю, мій стан був критичний, одразу відправили на крапельниці», – розповів Сергій.
Вони живуть під наглядом лікарів, але отримали другий шанс
Вони живуть під наглядом лікарів, але отримали другий шанс
Коли лежав у лікарні, йому повідомили, що є підходящий донор у Львові. Чоловік погодився.

Після реабілітації в Інституті серця повернувся в Костянтинівку. Через два-три дні почав кашляти. Дружина запропонувала здати аналіз – підтвердився коронавірус.

У стаціонарі місць не було. В місцевій лікарні відрізали: «Ми не знаємо, що з вами робити. Хай вам у Києві призначають лікування».

Сергій домовився з медсестрою, яка приходила додому і ставила крапельниці за призначенням зі столиці більш як місяць. Чоловік одужав і приїхав на зустріч у Львові.

Дружина Валерія знайшла родичів донора, який подарував Сергію серце. Вона хоче підтримувати з ними зв’язок.

«Мама подарувала життя одразу шістьом»

Наталія Миколишин, яка пішла з життя 27 грудня 2020 року, посмертно врятувала чотирьох людей, серед яких – Віталій Бабак.

Рік тому йому стало зле, з’явилися задишка і кашель. Симптоми подружжя списувало на застуду, якийсь час лікувалися від бронхіту.

Врешті звернулися до кардіолога й отримали діагноз міокардит. Протягом року Віталій лікувався медикаментозно, а потім лікарі повідомили, що йому необхідна операція.
Віталію Бабаку пересадили серце
Віталію Бабаку пересадили серце
Подружжя стало у лист очікування при Інституті серця в Києві, а 26 грудня ввечері їм зателефонували і повідомили, що є підходящий орган у Львові.

«Вже о шостій ранку наступного дня ми були у Львові, – розповідає дружина Віталія Бабака Жанна. – Держава оплатила все: і операцію у Львові, і реабілітацію в Інституті серця в Києві протягом трьох тижнів. Імуносупресію в нашому місті видають безплатно. Та чоловік вживає щодня до 15 найменувань препаратів, більшість з яких нам доводиться купувати власним коштом. Спеціалістів, які вели б мого чоловіка, в Одесі немає. Після операції раз на місяць ми приїздимо до Києва на обстеження. Щодо будь-яких симптомів телефонуємо нашому кардіологу в столицю і консультуємося з ним».

Читати ще: Волинська обласна лікарня отримала ліцензію на пересадку органів

На зустріч пацієнтів у Львові завітав син Наталії Миколишин Любомир, який навчається у духовній семінарії УГКЦ і дав дозвіл на донорство.
Любомир Миколишин дав дозвіл на донорство органів своєї померлої мами
Любомир Миколишин дав дозвіл на донорство органів своєї померлої мами
Він обійняв пацієнтів, які отримали мамині органи, і сказав: «Коли я ухвалював рішення, то не сумнівався, але водночас відучував сильний біль, та колия зустрів пацієнтів, що вижили, я остаточно переконався, що вчинив правильно. Я закликаю рідних пацієнтів чинити так само, адже сьогодні ми віддаємо органи, а завтра вони можуть знадобитися нам. Це той дар, яким потрібно ділитися. Тепер я переконаний, що мама не лише народила двох дітей, вона подарувала життя одразу шістьом».

Шість годин на доїхати

Органну пересадку роблять у 34 центрах із 38, що беруть участь в українському пілотному проєкті з трансплантації.

Пацієнта закріплюють за одним із центрів, куди він зобов’язаний з’являтися щотри місяці, щоб здавати кров, та приїхати протягом шести годин на операцію, якщо з’явиться потрібний орган.

Костянтин Бучок з Києва вже вдруге пережив трансплантацію нирки.

Про хворобу довідався ще в 2005 році, а 2012-го вперше потребував пересадки. Тоді вони з дружиною ухвалили рішення робити операцію в Пакистані. Трансплантація коштувала $40 тис. Нирка прослужила вісім років, а в 2020-му відмовила.
Костянтин Бучок з Києва вже вдруге пережив трансплантацію нирки
Костянтин Бучок з Києва вже вдруге пережив трансплантацію нирки
Про можливість трансплантації у Львові дізналася дружина Ірина. Вона стежить за пацієнтськими спільнотами, зокрема iDonor, в соціальних мережах.

«Ми стали на лист очікування в Києві, Львові та Ковелі з листопада. Вже 20 листопада ввечері нам подзвонили і сказали готуватися, адже є орган, який зараз перевіряють на сумісність. За дві години повідомили, що з 14 кандидатів я ідеально підійшов. Зібралися, виїхали машиною о 19:00 з Києва, а вже о 00:30 були у Львові», – каже Костянтин.

Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин (ЄДІСТ), яка запрацювала цього року, дозволяє кожному центру переносити дані зі свого листа очікування про реципієнтів у загальну базу по всій Україні. Таким чином, якщо реципієнт не знайдеться в одному місті, то його можуть підібрати в іншому.

Читати ще: У львівській лікарні, яку очолив волинянин, вперше пересадили серце

«Утім ми розуміємо, що за шість годин людина, приміром, з Запоріжжя до Львова не дістанеться, – пояснює в. о. голови Українського центру трансплант-координації Дмитро Коваль. – Тому ми пішли шляхом децентралізації і створення центрів на місцях, щоб люди встигали доїхати».

Питання логістики зараз відпрацьовують. МОЗ спільно з МВС визначили пілотні регіони – Київ і Львів, які обслуговуватимуть гелікоптери, що дислокуються в ДСНС. Коли механізм буде відпрацьовано, засобами санавіації доставлятимуть і донорські органи, і бригади трансплантологів для їх вилучення.

«Трансплантація для кожної лікарні є вигідною»

У листі очікування Клінічної лікарні швидкої допомоги міста Львова наразі вже близько 300 пацієнтів, що чекають нирку, до 100 – печінку і почався запис на трансплантацію легень.

Два відділення – трансплантології, а також кардіохірургії і трансплантації серця – перебувають на стадії капітального ремонту, який планують завершити до кінця квітня 2021 року.

У штаті є три трансплант-координатори, які проводять розмову з близькими щодо можливої донації органів після смерті близької людини. Відділення забезпечені ШВЛ та системами штучного кровообігу.

«Цього року заплановано першу трансплантацію легень. Це складна операція, можливість якої ускладнюється ще й підбором пари донор-реципієнт», – розповіли у лікарні. – Окрім спільної групи крові та кросмач реакції, якої достатньо для пересадки інших органів, при трансплантації легень враховується також їхній розмір. За даними світової практики, лише 20% легень, які потенційно могли бути пересаджені, знаходять свого реципієнта. Окрім цього, набір реципієнтів до листа очікування легенів іде дуже повільно. Люди ще не готові зважитися на таку операцію. Втім ми маємо все необхідне обладнання і людей, щоб стартувати».

Читати ще: В Україні почала роботу єдина інформаційна система трансплантації органів

Щоб трансплантація запрацювала системно, в усіх центрах мають розв’язати низку питань.

Кадровий голод. В Україні бракує трансплантологів. Через це, приміром, фахівці з Києва їздили в Ковель і Львів, щоб ділитися досвідом.

«Навіть коли фахівець отримує «корочку», це ще не означає, що завтра він зможе успішно пересаджувати органи, – пояснює Дмитро Коваль. – Такі навчання тривають пів року, і головне тут – не так пришити орган, як забезпечити якісний післяопераційний період, щоб усі органи і системи запустилися й запрацювали коректно. Ці фахівці зараз навчаються. У Львові справді вже готові самостійно пересаджувати серце, завершується підготовка до пересадки печінки і розпочато підготовку до трансплантації легень».

Для навчань фахівців із пересадки легень будуть запрошувати спеціалістів з Польщі. Таких трансплантологів на всю країну потрібно не більш як десять.

Орієнтовно 25 фахівців потрібно, щоб забезпечити потребу в 300-350 операцій з пересадки серця.

Найбільше бракує трансплантологів-урологів. Потреба в донорських нирках складає 3500 операцій на рік, відтак їх має бути щонайменше двоє в кожному центрі, всього в Україні – до 100.

Бракує донорських органів. Констатація смерті мозку, яка дозволяє вилучати органи, ще не стала рутинною процедурою, лише у листопаді 2020 року МОЗ врегулювало цю процедуру своїм наказом, що набув чинності в січні 2021 року.

Читати ще: «Дякую за друге життя», – волинянка, якій зробили першу в Україні посмертну пересадку нирки

Зокрема дозволено залучення фахівців до цієї процедури з інших лікарень. Як саме це будуть здійснювати, потрібно прописати в регіональних наказах.

«Практично кожен анестезіолог-реаніматолог має потрібні знання й навички, щоб діагностувати смерть мозку, – зазначає в. о. голови Українського центру трансплант-координації. – Від керівників лікарень ми чуємо, що їм бракує ресурсів на апарати для діагностики смерті мозку. Приміром, газоаналізатори переважно не працюють, бо їх обслуговування складає орієнтовно 30 тис. грн на місяць. Але ментально нам слід діагностику смерті мозку відводити від трансплантації. Це безумовна лікарська процедура, яку мають проводити в будь-якому разі.

Є критерії, коли слід починати процедуру, і якщо діагноз підтверджено, то є два варіанти: перший – відключення від апаратів життєзабезпечення, другий – кондиціювання, якщо людину можна розглядати як донора.

Читати ще: «Слава Україні і лікарям», – чоловік, якому пересадили серце в Ковелі, подякував за порятунок. Відео

Трансплантація для кожної лікарні є вигідною, адже затверджено тарифи, коли компенсація витрат лікарні на кондиціювання при мультиорганному заборі складає до 300 тис. грн. З цих витрат цілком можливо виділити 30 тис. грн на обслуговування газоаналізатора».

До кінця 2021 року планують впровадити діагностику смерті мозку в рутинну практику відділень інтенсивної терапії. Будуть відпрацьовувати логістику доставки органів і трансплантаційних бригад між центрами у різних областях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus