USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

НСЗУ затримує гроші медзакладам Волині, а тарифи не обґрунтовані. Готують звернення

13 Серпня 2021 12:08
Депутати облради планують ухвалити звернення до президента, парламенту та уряду про незадоволення роботою Національної служби здоров’я.

Відповідний проект рішення розглядали обранці громади під час засідання медичної комісії облради.

Начальниця відділу з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери облради Галина Карнаухова зазначила: подібні звернення ухвалюють депутати у кожній області, бо проблеми медицини аналогічні скрізь.

«Суть самого звернення – незадоволення роботою НСЗУ, до якої є чимало зауважень: це і затримки з фінансуванням, необґрунтовані тарифи, які не покривають фактичних затрат, недостатньо ефективна електронна система, яка часто зависає в міру завантаженості, те, що не буде перехідних пакетів. Ви знаєте, що 12 лікарень припинили роботу з ковідними хворими і зараз вони мають грошей на 60%, а ті, хто надає тільки амбулаторну допомогу – ще менше», – пояснила вона.

Читати ще: Лікарі готуються до катастрофи: в Україні почали масово скорочувати медиків та урізати їм зарплати

Водночас, доповнює депутатка Любов Серба, наступного року вузькоспеціалізованим лікарням буде складно працювати і виконувати умови НСЗУ. Адже у вимогах до умов закупівель і специфікації за програмою медичних гарантій на 2022 рік анонсуються чергові зміни, які багатьом закладам буде виконати складно.

«Надання стаціонарної медичної допомоги включає в себе цілодобове надання інструментальних і лабораторних методів обстеження. В мене питання, чи заклади районного рівня зможуть виконати такі вимоги і чи зможуть підписати угоди. Що ж стосується нашого закладу, то цього року маємо пакет, який стосується готовності закладів на реагування на надзвичайні ситуації щодо інфекційних захворювань. На наступний рік цей пакет включає готовність реагування не тільки на епідситуацію, а й на надзвичайні ситуації, пов’язані з техногенними та природніми катастрофами. Такі вимоги зможуть виконати багатопрофільні заклади, а вузькоспеціалізовані заклади, як інфекційна лікарня не зможуть їх виконати, бо в нас має бути відділення екстреної медичної допомоги, хірургічна служба, травматологічна служба. Має бути обладнання і оснащення. Тож зрозуміло, що заклад такого пакету не отримає», – пояснює вона.

Читати ще: «Соромно дивитись в очі лікарям»: у Луцьку вузькопрофільні медики отримують менше 5 тисяч зарплати

На її думку такі жорсткі умови призведуть до того, що багато закладів не зможуть закупити пакети меддопомоги на ті суми, які необхідні їм для нормального функціонування. А якщо буде недофінансування, це, своєю чергою, призведе до скорочення мережі медичних закладів, вважає депутатка.

Частково з цією думкою не погодилася голова комісії Ірина Горавська. Адже, зазначила вона, пацієнти розраховують, що вони в будь-якому закладі можуть отримати однаково якісну послугу. Тому лікарням треба покращувати свій рівень, або направляти пацієнтів туди, де є фахівці і потрібне обладнання. Однак в частині вузькоспеціалізованих лікарень – інфекційної, психлікарні та інших, каже депутатка, тут сумнівів немає – вони будуть в нерівних умовах.

«Реформа спрямована на те, щоб якість медичної допомоги надавалася на високому рівні. Може, і справді є жорсткі вимоги, але якщо допомога надається в лікарні, де недотримані вимоги щодо певної кількості персоналу і нема обладнання, то це небезпечно для пацієнта. Або ж вони підтягуються до того, щоб допомога надавалася на певному рівні. Бо пацієнт, коли йде в лікарню, сподівається, що рівень надання медпослуги однаковий. Там, де немає можливості надання якісної медичної допомоги, має бути база для надання невідкладної допомоги, а потім пацієнт скеровується туди, де цю допомогу нададуть безпечно. Але вузькоспеціалізовані лікарні, я згідна, що вони такі умови не виконають і їх не можна ставити в один ряд з багатопрофільними лікарнями», – вважає вона.

Зрештою, після обговорення депутати ухвалили проект рішення і рекомендували проголосувати за нього на сесії.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 13 Серпня 2021 13:28
Скажіть будь-ласка, а хоч одне звернення щось дало? Скільки за рік їх понаписували. Недавно депутати міськради теж зверталися про тарифи на опалення. І що? Нічого. Навіщо переводити папір?
Анонім до Анонім Показати IP 13 Серпня 2021 13:57
Як навіщо переводити папір?! А ще є парочка серед електорату, які вірять в таку імітацію роботи... Так що саме для тих і стараються!
Кравчука Показати IP 13 Серпня 2021 13:42
Взагалі нeзрозуміло чому вузький спeціалист поставлeн в умови “ніжe плінтуса”, Сімeйний лікар всeрівно нe надаст профeсійно допомогу по лор хворобі або як окуліст чи нeвропатолог, кожeн, хто чeрeз цe пройшeл, знає-бeз спeціаліста повна д....а, марна трата часу і грошeй.
Вася до Кравчука Показати IP 14 Серпня 2021 09:08
... чому? тому що керівник закладу може і як лікар класний! а як керівник ... халепа
То ли ещё будет Показати IP 13 Серпня 2021 15:28
Уже в программе хелси реклама лезет! Судить и садить надо всё министерство здравоуничтожения!
випадковий Показати IP 14 Серпня 2021 09:18
є багато мед.закладів, лікарень де не плачуть, що їм Хтось і Щось заважає. де і з тарифом за послугу знають що робити і електронна система не /глючить/ і місцева влада не експерементує над закладами, там просто працюють, створюють комфортні умови і для пацієнта і для себе і зарплати нормальні. *то як в Одєссі, ффатить совати ліжка ...*
Лучанка Показати IP 15 Серпня 2021 00:56
Да звісно затримує саме НСЗУ Перевірте краще на місці все, остоливо премії головного лікаря, заступників і т.д. По 300000 премії собі виписують, а на тих працівників які дійсно цього заслуговують грошей в них відітілі немає!Коли вже нажеруться?! Люди сутками в тих комбінезонах працюють!Раніше рахували по 300 відсотків премії мед персоналу, але нараховували як від ставки 3300,а не так як висвітлювали у новинах, а зараз взагалі 100,не спорю раніше хворих було більше, через те мабуть зараз і менше платять, але якщо навантаження має бути на відділення 20 хворих, а було і більше 50,то їм чомусь ніхто не доплачував!!!Так що, розберіться спочатку тут на місці, а тоді вже пишіть що там не дають, звісно нема грошей, вони вже в ваших кишенях!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus