USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Справа Литкіної: на суді Терлецький розповів, як брат вбивав 16-річну дівчину

19 Березня 2019 22:29
Сьогодні у ковельському суді давали покази колишні нововолинці Назар Статочнюк (родина вже перебралась до Луцька) і Максим Терлецький (родина мешкає у Словенії).

Двоюрідні брати, які два роки поспіль категорично відкидали причетність до страшного злочину, нарешті визнали: на териконі у ніч проти 2 серпня 2016 року Катя була саме з ними і це було жорстоке вбивство, повідомляє Радар.

Їхні адвокати вже не наполягали й не припускали, що вона могла просто впасти, не тицяли суду розписок Терлецького про невиновність брата. Мати Статочнюка вже не казала, що її хлопчик – чемний і слухняний.

У цілковитій тиші суд заслухав покази Терлецького (Статочнюк одразу сказав, що говоритиме лише після брата).

І розповів Терлецький через перекладачку зі словенської таке.

Їхні взаємини з Катериною були гарні, позитивні, він її кохав, вони часто спілкувались. Іноді по скайпу, але зазвичай – Вконтакте.

Коли він із молодшою сестрою приїхав на канікули в Нововолинськ до родичів, Катя з нею бавилась, як і з іншими сусідськими дівчатами.

Того останнього вечора 1 серпня вони домовилися зустрітись, і Катя сама запропонувала йому піти на «наше місце» – терикон. Сама – він її, мовляв, туди не кликав.

Перед цим він справді надсилав їй смс-ки (вона їх збивала й навіть сказала Мирону: «Він задовбав»), але це начебто були просто смайлики.

Терлецький виліз у вікно (родичі сиділи надворі за столом) після 23-ї години.

У кімнаті лишився Статочнюк – сидів за комп’ютером, щось дивився. Був там і рюкзак, із яким Статочнюкневдовзі прийшов на терикон.

Терлецький і Катя сиділи на верхівці терикону – розмовляли, слухали музику. Так минуло хвилин 15-20, а тоді з’явився Статочнюк і різко звелів Терлецькому відійти, бо він хоче з Катею поговорити наодинці.

Катя не хотіла з ним лишатись, але Статочнюк сказав їй: «Ми його наздоженемо».

Терлецький відійшов уже метрів на тридцять, коли почув звуки падіння й ударів. Криків не чув, криків не було. Він повернувся, побачив, що Катя лежить на боці, руки витягнуті вперед, обличчя у крові.

Статочнюк травою обтер биту від крові, поклав биту в рюкзак і присипав сліди крові попелом із дотлілих багать поблизу.

Потім вони вдвох тричі розгойдали і кинули тіло дівчини під дерево – на спуску з терикону. Статочнюк знайшов і приніс гілляку, прикрив нею тіло Каті, щоб не видно було від стежки.

На питання Терлецького, навіщо він це зробив, Статочнюк нервово сказав: «Мовчи!» – й звелів нікому не розповідати. Ще сказав, що поліція її не шукатиме.

Додому Статочнюк повів його зовсім іншою дорогою. Збуджено розмахував руками, увімкнув веселу музичку. Розбив телефон Каті (піднімався по нього спеціально, вже коли приховали тіло), викинув сім-карту, а флешку забрав і переставив на свій телефон. Мобільник Каті викинув у траву біля містка над канавою.

У свою кімнату потрапили знову ж таки крізь вікно. Терлецький цілу ніч не міг заснути – мучився від думок і побаченого, а Статочнюк знову сів за комп’ютер.

Уже наступного дня Терлецький (він привіз у Нововолинськ свій ноут) переглянув диски, які Катя того останнього вечора йому подарувала: вітання з днем народження. Були в подарунку й малюнки дівчини: ведмедики, зайчики. Усе це він забрав потім із собою за кордон.

Тоді ж таки видалив своє листування з Катериною.

Почувався він так зле, що не вже міг допомагати у селі дідові на полі. Тому 4 серпня дід повіз їх із сестрою у Словенію.

Терлецький наголосив, що працівниця швейної фабрики (вона була за свідка) не могла того вечора бачити їх утрьох на дорозі до терикону. Їх ніхто взагалі не міг бачити. Вони йшли з дівчиною вдвох, і він був у сірому светрі, який збирався подарувати Каті на її прохання, а свідок описала зовсім інший одяг.

Завершив підсудний свою дуже виважену, ніби завчену напам’ять розповідь так:

– Я сказав те, що мав сказати, але ні на які запитання не відповідатиму.

Запитань до нього у батьків Каті, у прокурора, та й у суддів було багато, але жодне так і не пролунало.

Має право! Має багато прав.
Адвокати потерпілих Олександр Волощук і Елла Бордюженко
Прокурор Артем Решко

На самому початку показів Терлецький заявив, що не винен у смерті Каті, але просить вибачення в її батьків за те, що сталось, і готовий частково компенсувати їм моральну й матеріальну шкоду.

На прохання одного з адвокатів Статочнюка – В.Шостака суд оголосив 10-хвилинну перерву, після якої Статочнюк заявив:

– Я не буду ні підтверджувати, ні спростовувати покази брата.

Суддя І.Логвинюк двічі його перепитала: «То ви відмовляєтесь давати покази, вас так треба розуміти?»

Зрештою, він відповів: так, відмовляється.

Під час перерви в майже порожньому залі трапився дуже дивний інцидент, про який розповіла бабуся Каті Ольга Литкіна.

До залу увійшов другий адвокат Статочнюка – Сергій Полячук, узяв папірець, щось написав, склав і сунув у невеликий отвір прозорої камери, де сидів його клієнт. Записка призначалася саме йому а не Терлецькому – той сидів на іншому краю лави підсудних.

Статочнюк у цей час розмовляв із матір’ю (представницею його інтересів у суді ) й не встиг узяти записку. Натомість жваво відреагував охоронець:

– Що ви робите! Що ви собі дозволяєте! Заберіть негайно. Ви ж адвокат і знаєте: це заборонено. Маєте право тільки розмовляти з клієнтом!

Полячук роздратовано пригрозив йому, що поскаржиться начальнику колонії в Маневичах. Охоронець не злякався: «Будь ласка, приїздіть, зайдете до мене у кабінет, я вам докладно поясню, що саме ви порушили».

Перепалка тривала майже всю перерву. Записку свою Полячук забрав-таки.

– Невже ви досі не узгодили лінію захисту? За два з половиною роки не узгодили? – спитала адвоката Ольга Литкіна, яка спостерігала цю сцену.

Що містила записка? Формулу мовчання: «Не буду ні заперечувати, ні підтверджувати...»? чи щось цікавіше?

Як вбачається з фотографій, адвокати працювали з неговірким клієнтом до останнього...

Мама Каті і цього разу не змогла прибути на суд із Польщі, де працює, а батько Каті щодо зізнань Терлецького сказав ЗМІ: «Це все підла брехня, вони вдвох її вбивали».

Наступне засідання – у п’ятницю, 22 березня. Будуть дебати сторони обвинувачення і сторони захисту підсудних.
Як повідомлялося раніше, 15 березня у Ковельському міськрайонному суді під час розгляду справи щодо вбивства Катерини Литкіної судді відклали допит обвинувачених у злочині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Тор Показати IP 19 Березня 2019 22:46
Два братика уродца. Дай боже щоб з вами в тюрмі зробили подібне.
Sirko Показати IP 19 Березня 2019 23:42
Потрібно змінити законодавство. Думаю, що адвокати, які "відмазують" своїх клієнтів (якщо ЦЕ буде доказано), знаючи, що вони злочинці (а обов"язком адвоката є захист прав підсудного) - теж мають бути осуджені. Від цього виграють усі. Крім порушників закону. А це правильно.
777 до Sirko Показати IP 20 Березня 2019 00:04
Адвокати це самі непотрібні люди, не прокурори, не судді, а саме адвокати які за гроші будуть вигороджувати навіть самих "кончених" насильників, вбивць, злодіїв, наркоманів коли їх вина і так всім зрозуміла та доказана. Одним словом за гроші душу дияволу продадуть. Робота адвоката в цій справі зменшити термін покарання шляхом чисто сердечного признання, а не кричати мої підзахисні не винні.
Коза до 777 Показати IP 20 Березня 2019 11:09
А якщо людина на лаві підсудних не винна - тоді що? Пропонуєте самій захищатись? Висяків ніхто не любить - і тому чимало людей відсиділо і сидить просто так.
777 до Коза Показати IP 20 Березня 2019 15:48
Читай уважно!!! "коли їх вина і так всім зрозуміла та доказана". Мало я знаю таких щоб були невинно засудженні, згідно статистики можливий випадок 1 із 100. А що Ви хочете сказати, що я в чомусь не правий???
Олександр Показати IP 20 Березня 2019 06:56
Глубоко співчуваючи на самперед батькам покійної Катерини Литкіної - Вікторії і Сергію , незважаючи на все я хочу також поспівчувати батькам обвинувачених -Терлецького Максима і Статочнюка Назара , навіть незважаючи на їх поведінку за весь час слідства.Адже батьки покійної так і не почули вибачення від батьків обвинувачених за поступки своїх дітей.. Але це їх воля, це їх рішення,Їх участь, їх хрест , який вони будуть змушені нести все своє життя. Допускаю , що воно не не є і не буде легким після всього почутого в суді..
До Sirko Показати IP 20 Березня 2019 07:03
Якщо злочинцю не потрібен адвокат, то навіщо тоді й суд проводити - "застрелити" на місці. Радянський союз давно скінчився в минулому тисячолітті, не потрібно емоцій. Адвокат потрібен навіть адвокату, якщо той під слідством. Це нормальні права людини у більшості розвинених країн світу.
Svitlo Показати IP 20 Березня 2019 08:45
Я щось не так сказав?
Svitlo Показати IP 20 Березня 2019 08:49
В розвинених країнах адвокати захищають від неправомірного зинувачення і упередженного судочинства, а не тупо відмазують свого клієнтах. Якби в розвинених лоєр був помічений в порадах підсудному як давати завідомо неправдиві дані, то сходу втратив би адвокатську ліцензію, на яку він потратив купу грошей і років навчання...
В розвинених до Svitlo Показати IP 21 Березня 2019 11:57
країнах адвокати до останнього захищають і представляють інтереси навіть маньяків, терористів масових вбивць до прикладу таких, як Брейвік, а потім правозазисники турбуються всю дорогу, як осуджений почуває себе в трикімнатній одиночній камері, яка комфортабельніша, чим кімнати в наших дітячих таборах і санаторіях, чи є там інтернет, як воно харчується і як його здоров"я ітаке інше, і держава вперто захищатиме його інтереси, аж до його смерті. Так що не несіть якусь ахінею.
Женік Показати IP 20 Березня 2019 09:26
Адвокат той самий шо захищає інтереси Ткачука Є.Є.
Олександр Показати IP 20 Березня 2019 15:38
Скільки це шоу ще буде продовжуватися? Вже давно пора їх посадити
21 до Олександр Показати IP 21 Березня 2019 17:33
Рахуй що 4 роки вже вони відсиділи) якщо й 10 припишуть - 6 осталось.
Phenyaju Показати IP 20 Березня 2019 16:44
Нарешті!!! Зізнався хоч один!!! Тепер будуть гнати один на одного...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus