USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Очищення мурів і будівництво ліфта: Луцький замок просять віддати місту

2 Липня 2020 13:05
Депутати міськради просять уряд профінансувати роботи з очищення мурів Луцького замку та будівництва ліфта для осіб з інвалідністю. Також пропонують передати твердиню на баланс міста.

Про це йшлося 2 липня під час засідання позачергової сесії Луцької міської ради.

Депутати розглянули проєкт рішення Про звернення до Прем’єр-міністра України, міністра культури України щодо належного утримання схилів замку Любарта.

Депутат Андрій Білан зазначив, що ця тема – досить актуальна, адже ерозія ґрунтів сприяла пошкодження схилів і мурів Луцького замку.

«Сьогодні замок Любарта в Луцьку є одним із символів Волині. Замок входить до числа найкраще збережених фортець України та є головним об'єктом Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк». Зараз фортеця відкрита для відвідувачів. На території та в різних її частинах облаштовано музеї, тут регулярно відбуваються виставки та цікаві та унікальні в туристичному плані події», – вказано в тексті звернення.

Обранці громади звернули увагу на занедбаний стан валів і мурів Луцького замку, а також його важкодоступністю для людей з інвалідністю.

Так, за попередньою оцінкою, задля очищення валів замку від бур'янів орієнтовно потрібно близько трьох мільйонів гривень. Попередні роки роботи з укріпленням валів відбувалися за фінансової підтримки місцевого бюджету, однак коштів місцевого бюджету для проведення необхідного обсягу робіт з укріпленням валів недостатньо.

Тому депутати підготували звернення до уряду з проханням відреагувати та посприяти у фінансуванні робіт щодо розчищення та укріпленні валів довкола пам’ятки національного значення, а також обстеження мурів твердині, а за потреби – передбачити необхідну фінансову підтримку та проведення їх реставрації чи відновлення.

Окрім того, Мінкультури України просять вжити необхідні заходи задля проведення охоронних заходів щодо збереження пам'ятки національного значення, зокрема для погодження проведення земляних робіт у межах Луцького замку, фінансування проведення археологічних розвідок, розкопок, сприяння в облаштуванні доступності до замку і музеїв, які знаходяться на території твердині, для людей з інвалідністю. А також передбачення для їх потреб будівництво спеціального ліфту для підняття на вежу чи мури твердині.

Депутат Тарас Шляхтич висловив сумнів, що міністерство виділить кошти на реконструкцію замку, тому запропонував скерувати центральній владі прохання, аби перейняти його на баланс міста, щоб можна було утримувати його за рахунок міського бюджету і туристичних надходжень.

Депутат, радник міського голови Ігор Поліщук підтримав свого колегу, адже, за його словами, заповідник – не є ефективним менеджером, адже, наприклад, замок не можна відвідати ввечері.

«Наш замок потрібно розвивати і зробити його туристично відкритим, адже сьогодні, крім тих фестивалів, які проходять у твердині, потужної активності не видно», – сказав Ігор Поліщук.

Урешті депутати проголосували за проєкт рішення про звернення зі змінами. Висловили прохання, зокрема, розглянути можливість передачі замку на баланс Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 2 Липня 2020 13:38
1. З одного боку кажуть, що в міському бюджеті немає коштів на замок, а з іншого просять передати на баланс міста. Де логіка? 2. Будинок офіцерів, який руйнується, знаходиться на балансі міста чи ні? Якщо так, чому його не доводять до ладу? Можна було б філармонію гарну зробити? 3. Перед тим просили госпіталь віддати для створення музею, в той час як Волинський краєзнавчий музей потребує фінансування.
лучанин Показати IP 2 Липня 2020 13:50
Во дають депутати!!!!! Для того,щоб викорчувати лози і очистити вали від бур"янів їм потрібноТРИ!!!!!,мільйони гривень!!!! По-перше:Призначте господарника директором КП "Старе місто!",який скоординує свою роботу з директором КП Парки і сквери,який і надасть необхіду техніку і людей,для проведення цих робіт.Якщо буде чинити опір,викликати на сесію і "прополоскати". Адже це робота на збереження історичної пам"ятки і блага лучан і не тільки. Над її збереженням повинні працювати всі.Роботи потрібно провести пізньою осінню,але до морозів.Перекопати,чи переорати мотоблоками,щоб за зиму перегнило, досипати грунту де утворились просідання і весною ретельно розрівняти,заскородити і висіяти квіти,висадити троянди,це вже робота ландшафтних дизайнерів,і вся проблема вирішена без мільйонів,хіба-що пару тисяч гривень.Але над цим потрібно думати і займатись! Натомість набагато легше відправити "тєлєгу" в КМ і мінфін,тим самим відчитавшись перед лучанами,що ВОНИ ж працюють і стараються на благо міста.Зміни будуть в наступному році.І обов"язково будуть,коли до влади прийдуть інші люди.
Йойна до лучанин Показати IP 2 Липня 2020 17:08
За пару тисяч гривень діду ти хіба що на 6 сотках щось зробиш. Ач розтриндівся як ?!
лучанин до Йойна Показати IP 2 Липня 2020 18:33
Ти з тих,про кого я написав, що люблять дармові і легкі гроші.
Лучанин Показати IP 2 Липня 2020 15:34
І як підсумок: ціль цього всього аж ніяк не турбота про Луцький замок.
Народна прокуратура Показати IP 3 Липня 2020 18:23
Ага, давайте передамо місту і завтра на його руїнах буде черговий торговий центр або збудують "елітну історичну багатоповерхівку". Не соромились би стосовно звернення до Кабміну. Місцева "еліта" з числа бізнесменів і місцевих політиків мала б вже вилаштуватись у чергу і самостійно профінансувати ці роботи, хоч щось корисне зробивши для міста і області і залишивши про себе добру пам'ять, а то на словах вони всі такі патріоти Волині, що не передати, але тільки коли бюджетні кошти дерибанити чи землю волинську

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus