USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Педагогів із Луцького району вчать протидіяти булінгу в школах

13 Серпня 2018 13:21
Директори, заступники директорів шкіл, учителі іноземних мов, а також викладачі коледжів Луцького району протягом двох днів обговорюватимуть права та обов’язки вчителів, учнів і батьків, а також долучатимуться до майстер-класів із конфліктології та протидії булінгу в навчальних закладах, які проводитимуть експерти з України та Польщі.

ED-конференція «Дитина в калюжі: добре чи погано?», організована завдяки ГО «Фундація розвитку сільської молоді», проходитиме в Луцьку на базі Східноєвропейського національного університету 13–14 серпня.

Насамперед голова ГО «Фундація розвитку сільської молоді» Яна Цапук розповіла, що ідея організувати освітній захід під такою назвою виникла в неї під час участі в конференції у Винниках Львівської області, а серед приїжджих гостей, які проводитимуть майстер-класи для педагогів Луцького району, – директорка Винниківської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, засновниця та голова ГО «Школа мрій» Лілія Свистович, бурміст міста Радзинь-Хелмінський Кшиштоф Ходубський, директор однієї з польських шкіл Адам Олейнік і волонтер Корпусу миру Владімір Леонтьєв.

Окрім участі в конференції, до прикладу, в планах Кшиштофа Ходубського під час візиту на Волинь – підписати кілька намірів про співпрацю з місцевою владою.

«Чому ми організували цю конференцію? Це один із заходів, третій цього року, в рамках нашого освітнього проекту, спрямованого до вчителів, зокрема іноземних мов. У зв’язку з проведенням в Україні реформи освіти є потреба в роботі з директорами та їх заступниками щодо того, як втілювати ці зміни на практиці. Водночас учасники попередніх конференцій вказували на необхідність провести заняття з конфліктології, адже ми всі працюємо з дітьми, батьками, що часто передбачає різноманітні конфліктні ситуації», – сказала Яна Цапук.
Вона нагадала, що ГО «Фундація розвитку сільської молоді» офіційно була заснована рік назад, але реалізація проектів розпочалася близько двох років тому. Загалом громадська організація займається благодійними, соціальними, освітніми проектами, спортивними заходами та молодіжними обмінами. І якщо попередні проекти фундації проходили на території України, то вже наступний, реалізація якого розпочнеться в жовтні цього року, завдяки партнерам (Великопольському товариству розвитку сільських територій та фундації «Pro Future»), для українських вчителів проводитимуть у Польщі.

«Ми поїдемо на тиждень до Польщі, аби набратися досвіду від наших колег, поділитися з ними своїми напрацюваннями», – зазначила Яна.
Та додала, що фундація працює переважно з сільською молоддю, адже вона має обмежений доступ до інформації. «Діти в селі часто обмежені, але це не означає, що вони гірші. Тому ми другий рік реалізовуємо обміни, протягом яких наші дітки їдуть у Польщу та мешкають деякий час у польських сім’ях, відвідують місцеву школу. Кожна поїздка має певну тематику, востаннє це була екологічна школа, ми вивчали, як потрібно сортувати сміття, відвідували сміттєпереробні заводи. На початку жовтня вже польські дітки приїдуть до нас і житимуть в українських родинах. У такий спосіб діти вивчають іншу культуру, мову, вчаться толерантності, поваги одне до одного, знаходять нових друзів», – зауважила Яна.

Вона поділилася, що «Фундація розвитку сільської молоді» також організовувала спільно з волонтерами Корпусу миру мовний табір для дітей у Луцьку та благодійні акції в селах на Волині, зокрема «Листи Миколаю».

«Я працювала в луцькій школі й можу порівняти: коли діти з гімназії просили планшет, iPhone чи інші дорогі речі, то діти в селі просили шапку, шкарпетки, олівці, тобто такі прості речі, про які дитина взагалі не повинна просити. Цього року ми зібрали 212 листів до Миколая і здійснили дитячі мрії. Насправді це чудово, коли ти приїжджаєш до дитини і бачиш її реакцію, коли вона отримує подарунок. Це безцінні моменти», – наголосила Яна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Учасник Показати IP 13 Серпня 2018 21:03
Дуже цікавий та пізнавальний захід. Нам про такі навчальні заклади, як розповідав директор однієї з польських шкіл Адам Олейнік, поки що залишається тільки мріяти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus