USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Пенсійний фонд не оплатив лікування дитини, яку в Луцьку збили службовим авто

26 Грудня 2019 11:48
Батьки постраждалого у ДТП за участю автомобіля пенсійного фонду луцького школяра не отримали ні грошової компенсації за лікування дитини, ні звичайного людського «вибачте».

Так, працівники пенсійного фонду жодного разу не поцікавилися здоров’ям дитини, яку у 2016-му році збив на службовому авто їхній водій. Натомість, ні сам обвинувачуваний, якому вироком Луцького міськрайонного суду присудили покарання у вигляді обмеження волі терміном на півтора року, ні управління пенсійного фонду не компенсували батькам постраждалої дитини коштів на лікування, не виплатили моральної компенсації та навіть на попросили вибачення.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив батько постраждалого внаслідок ДТП хлопчика Сергій Денисов.

Нагадаємо, 9 листопада на вулиці Огієнка в Луцьку трапилась ДТП з потерпілими. Автомобіль «ВАЗ-210430» під керуванням 20-річного лучанина скоїв наїзд на 12-річного школяра. Дитину госпіталізували до реанімаційного відділення лікарні. Поліцейські відкрили кримінальне провадження. Внаслідок ДТП пішохід отримав тілесні ушкодження у вигляді політравми, перелом правої гомілки і правого стегна, госпіталізований до реанімаційного відділення дитячої лікарні. Відзначимо, що на момент скоєння ДТП за кермом перебував водій Віталій Онопрійчук, який віз керівницю об’єднаного управління Тамару Козачук. Протягом трьох років батьки дитини добивалися справедливого покарання для винуватців ДТП у суді. Тож, у грудні 2019 року Луцький міськрайонний суд визнав водія Віталія Онопрійчука винним та призначив йому покарання у виді 1 року 6 місяців обмеження волі.
Утім, зі слів батька постраждалого внаслідок ДТП хлопчика, жодного відшкодування моральної шкоди, а також коштів, витрачених на лікування дитини, він не отримав. Причина - буквально за декілька днів до суду пенсійний фонд змінив свою назву і його представники не повідомили про це суддю. Судовий процес відбувся 29 вересня, однак, виявилось, що батькам скаліченої дитини нема до кого позиватися, оскільки такої юридичної особи як «Луцьке об’єднане управління пенсійного фонду України» більше не існує – напередодні суду вони перейменувались на Головне управління пенсійного фонду України у Волинській області.
«9 листопада 2016 року на вулиці Огієнка у Луцька трапилася ДТП, під час якої серйозно постраждав мій син. За рік ми пройшли медичні та автотранспортні експертизи. У результаті встановили «тілесні ушкодження середньої важкості» – у дитини був перелом ноги у трьох місцях, хотіли видаляти селезінку, але не видаляли – знайшов хорошого хірурга, якому вдалося зберегти орган.

Спочатку травми кваліфікували, як важкі, але потім, після комплексної експертизи, перекваліфікували на середні. Рік дитина не відвідувала заняття у школі, бо лікувалася у Волинській обласній дитячій лікарні. Син переніс вісім операцій. А коли із ноги вийняли спиці, почала гнутися нога. І це після того, як хлопець рік пролежав у лікарні на витяжці. Вночі я уже мчав на Київ, аби купити нові спиці. Знову операція. І знову шість місяців лікування. Після цього дружина почала возити його у школу на інвалідному візку. Але все одно нога залишилась на декілька міліметрів коротшою», - розповідає Сергій Денисов.
«Пенсійники» жодного разу не поцікавились станом здоров’я сина, робили усе для того, аби зам’яти справу

Зі слів батька, за весь час, коли дитина лежала в лікарні, керівниця об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Тамара Козачук та начальник управління Петро Філіпчук ніразу не поцікавились станом здоров’я сина. Робили усе для того, аби зам’яти справу – ходили й у прокуратуру, й у поліцію, аби тільки справа не дійшла до суду.

«Але, дякуючи працівникам поліції, прокуратури та слідчим, зам’яти справу не вдалося. Є склад злочину – і його взялися розслідувати. У вересні 2017 року справу передали у Луцький міськрайонний суд. Почалися судові процеси. Із власних джерел мені стало відомо, що представники пенсійного фонду хотіли підкупити й суд, але у них нічого не вийшло. Тамара Козачук разом із юристкою пенсійного фонду Романчук посадили за грати 22-річного водія службового автомобіля. Скільки пройшло слідчих експериментів, останні з них проводили у липня 2019 року. Пройшло 9 експертиз під час судового процесу. У результаті водія «ВАЗ 210430» визнали винним. Йому присудили заплатити за ці експертизи у районі 12-15 тисяч гривень. Суддя давав йому останнє слово – він навіть не попросив вибачення», - обурюється пан Сергій.

«Якщо обвинувачуваний не подаватиме апеляцію на вирок, то й я не буду»

Він розповів, що прокурор разом із адвокатом вимагали присудити водієві три роки позбавлення волі із позбавленням права на керування транспортними засобами, але суддя дав йому півтора роки.

«Якщо обвинувачуваний не подаватиме апеляцію на вирок, то й я не буду. Але якщо подасть – то я подам зустрічну, й будемо вимагати позбавити його волі терміном на три роки. Навіть у вироку йдеться про те, що водій не дотримався безпечної швидкості, враховуючи дорожні обставини. Пройшли комплексні експертизи, і транспортні експерти встановили, що водій мав змогу уникнути наїзду. Але на проїжджій частині не було навіть гальмівного шляху», - додає лучанин.

Зауважимо, що у тексті вироку Луцького міськрайонного суду йдеться про те, що суд встановив, що на одязі постраждалого хлопчика були світловідбивні елементи, що робили його помітним. Це підтвердили свідки ДТП, хоча обвинувачуваний у справі водій Онопрійчук намагався довести протилежне.

«Допити представника потерпілого, свідка, експерта є послідовними, правдивими і повністю узгоджуються із дослідженими матеріалами кримінального провадження та показами свідків, тож ставити їх під сумнів у суду підстав немає… Крім того, встановлено, що покази, надані обвинувачуваним під час слідчого експерименту є технічно неспроможними», - йдеться у вироку.
«Жодного відшкодування моральної шкоди, а також коштів, витрачених на лікування дитини, я не отримав»

Також суд визнав Віталія Онопрійчука винним у вчиненні злочину, передбаченого статтею 286 ч.1 ККУ, та призначив йому покарання строком на 1 рік 6 місяців позбавлення волі та права керування транспортними засобами.

Згідно із рішенням суду, із водія у інтересах Волинської облради стягнули витрати, пов’язані із лікуванням постраждалого.

Натомість цивільний позов до Луцького обласного управління пенсійного фонду України у Волинській області про відшкодування завданої матеріальної шкоди у розмірі 38 тисяч 923 гривні та моральної шкоди у розмірі 300 тисяч гривень залишили без розгляду.

«Жодного відшкодування моральної шкоди, а також коштів, витрачених на лікування дитини, я не отримав. Я би хотів, аби суд присудив відшкодування водієві ВАЗ, який збив мою дитину. Але у нього немає майна, тому він нічого нам не компенсує. Тому ми позивалися цивільним позовом до пенсійного фонду, тому що є така стаття – якщо людина керувала автомобілем при виконанні службових обов’язків, а транспортний засіб – власність пенсійного фонду, тому ми маємо право позиватися як до водія, так і до працедавця, яким і був на той час пенсійний фонд. Тому ми прийняли рішення, що щодо компенсації моральної шкоди, а також коштів, затрачених на лікування дитини, будемо позиватися до юридичної особи – головного управління пенсійного фонду у Волинській області. Я зібрав чеки – назбиралося до 40 тисяч гривень витрат під час всього процесу та лікування дитини, це вказано й у вироку. Окрім цього, ми будемо просити суд про відшкодування 300 тисяч моральної шкоди.

Але під час суду виплив новий факт – 25 вересня пенсійний фонд змінив свою назву і його представники не повідомили про це суддю. Суд відбувся 29 вересня. Виявилось, що нема до кого позиватися, бо юридичної особи «Луцьке об’єднане управління пенсійного фонду України» не існує, за декілька днів до суду вони перейменувались на Головне управління пенсійного фонду України у Волинській області. Але, згідно із законодавством вони є правонаступниками Луцького об’єднаного управління пенсійного фонду України, тому ми будемо подавати цивільний позов на них», - наголосив представник постраждалого Сергій Денисов.

«Вони навіть не попросили вибачення за те, що скалічили мою дитину»

Він зауважив, що за три роки судових процесів ніхто із пенсійного фонду жодного разу не поцікавились здоров’ям його сина.

«Вони навіть не попросили вибачення за те, що скалічили мою дитину. Уже не кажучи про матеріальну допомогу у лікуванні. Натомість вони все роблять для того, аби не сплатити коштів. Я писав листи на ім’я керівника Луцької місцевої прокуратури Василя Корнесюка, а також начальника ГУНП у Волинській області Олега Кічука про те, що пенсійний фонд затягує судовий процес, зловживаючи службовим становищем.

Я прошу поліцію розслідувати цю справу, адже юридичний Представник пенсійного фонду Романчук знала про перейменування фонду, проте свідомо не подала інформації до суду. Якби вона передала цю інформацію заздалегідь, а не по факту, суд би стовідсотково присудив би грошову компенсацію хоча б по чеках. На сьогодні я дуже шкодую про те, що не можна притягнути до кримінальної відповідальності керівницю об’єднаного управління Тамару Козачук. Бо якби вона діяла інакше, хвилювалась за своїх співробітників - молодого водія, який за три роки судових процесів встиг створити сім’ю, у нього народилася дитина, це питання можна було б вирішити по-іншому. І не в грошах справа. У людей зовсім немає каяття та бажання загладити провину. Він не визнав своєї вини, навіть коли її довели у суді. І, якщо людина називає себе людиною, то треба й діяти по-людськи. Ти збив дитину. Піди в лікарню, запитай як вона», - обурюється батько.
«Борітеся й поборете!»

Також через Інформаційне агентство Волинські Новини Сергій Денисов звертається до усіх, хто втрапив у схожу ситуацію, і проходить через морально та фінансово складний процес у боротьбі за справедливість.

«Я звертаюсь до усіх людей – лучан, мешканців області та українців загалом. Якщо у вас трапилася така ж ситуація, як у мене – чи збили дитину, чи хтось із членів сім’ї втрапив у ДТП, і ви думаєте, що нічого не зможете довести - то я кажу, що можна! Як казав Тарас Шевченко, «борітеся й поборете!». Не все можна купити і не все вирішують гроші. Якщо суд не купили чиновники із пенсійного фонду, хоча намагалися протягом трьох років це зробити, то не все у нашій країні ще втрачено.

Натомість, Інформаційне агентство Волинські Новини надіслало запит на Головне управління пенсійного фонду України у Волинській області. За станом на сьогодні, журналісти видання очікують на відповідь від управління, про результати якої ми повідомимо читачів згодом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анатолій Показати IP 26 Грудня 2019 12:23
вирок ( судове рішення) з помилками, не зрозуміло чи Борис Сергійович, чи Сергій Борисович...
Клава Показати IP 26 Грудня 2019 12:31
До чого тут "Пенсійний фонд" - це ми з вами !!! Це Сорос може оплатити труни Україні , або захоче - лікування дітям ...
Хівря Показати IP 26 Грудня 2019 13:02
Де дійсно треба когось покарати, але має бобло, відмажуть, а тут невинну людину мучать, той хлопець сам порушив правила вуличного руху, а тепер із-того шмаркача всім біда, от що роблять гроші.
Анонім Показати IP 26 Грудня 2019 13:07
Запити. Відписки. Запити. Відписки. Запити. Відписки........
Ангст Показати IP 26 Грудня 2019 13:31
Так малий переходив поза пішоходними переходом, треба розібратись ще хто потерпілий. Чому водій має відшкодовувати вартість лікування, він не на переході збив. По новим правилам ще батьку ремонт авто відшкодувати мають і моральну шкоду водію.
1 Показати IP 26 Грудня 2019 16:14
А може сам батько постраждалого заплатив щоб молодого хлопця посадили!!!!
Саня Показати IP 26 Грудня 2019 16:41
А до чого тут пенсійний фонд? Винуватий водій а не ПФ, відшкодування і відповідальність несе водій. А пенсійний фонд, це державні гроші, це наші пенсіі, якщо відсуджувати в ПФ, токомусь тоді невиплатять пенсіі і наші податки підуть на моральне задоволення 300 000 грн батькові.
Житель до Саня Показати IP 26 Грудня 2019 16:56
Хай батько водію відшкодує моральну шкоду, за те що його синулька вибіг під колеса авто і наробив проблем молодому водію.
Знаючий до Житель Показати IP 26 Грудня 2019 23:28
І тобі ще відшкодують
Ми до Саня Показати IP 26 Грудня 2019 23:26
Трішки пенсіонери попросить і ти разом з ними!!!
!!! Показати IP 26 Грудня 2019 18:36
а чому батько мовчить що його син(потерпілий) інвалід з дитинства і він отримує допомогу від держави і мав би супроводжувати малолітнього хлопця.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Мт до !!! Показати IP 26 Грудня 2019 23:23
Закрив Романтик свою смердючу пилу!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus