USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Перекручені факти: «Луцькводоканал» вимагає спростування неправдивої публікації видання «Стопкор»

22 Серпня 2022 17:20
Щойно КП «Луцькводоканал» розпочав практичний етап реконструкції очисних споруд, а також запустив новітнє обладнання по осушуванню мулу, як група осіб з видання «Стоп корупції» завітали до Луцька із Києва, щоб підготувати неправдивий і перекручений сюжет для дискредитації підприємства і міської влади. І це в той час, коли Європейські інституції підтримують, довіряють і співпрацюють із КП «Луцькводоканал» і з Луцьком, а водоканали України переймають досвід підприємства по встановленню сучасного обладнання для осушування мулу.

Матеріал авторів видання «Стоп корупції» – це не тільки спроба дискредитації підприємства в очах лучан. Це – спроба дискредитації Луцька в очах міжнародних партнерів і колег з багатьох областей України, повідомляють у міській раді Луцька.

Ось чому підприємство вимушене реагувати в правовому полі, аби притягнути винних до відповідальності. Адже «Луцькводоканал» – на сьогодні єдине в Україні підприємство, яке попри війну, спільно з міжнародними партнерами, продовжує роботу з реалізації проєкту реконструкції очисних споруд, шлях до якого був складним і тривалим. Також докладаються всі можливі зусилля для усунення смороду, що є технічно ускладненим процесом і вимагає багаторічної кропіткої роботи. На жаль, такі проблеми, як неприємні випари з очисних, властиві багатьом регіонам і водоканалам країни і їх неможливо вирішити швидко. Але саме в Луцьку робота в цьому напрямку ведеться комплексно, постійно і результативно.

Дивує той факт, що працівникам видання «Стоп корупції» надали всі матеріали і коментарі, всі роз’яснення і документи, які можна було б використати для створення професійних висновків. Тому виникає питання – чи свідомо перекручувалася інформація? Чи просто її авторам бракує професіоналізму? Чи, можливо, ініціаторам закортіло зробити сенсацію на давно відомій проблемі? Однак, замість доказів і об’єктивного обґрунтування, в ініціаторів статей і сюжету вийшов лише популізм і голосні фрази. В цих питаннях тепер розбиратимуться юристи. Адже зараз – не час для огульних обвинувачень.

Нижче наводимо юридичні обґрунтування неправдивості даних, наведених у сюжеті та у статтях видання «Стоп корупції»:

17 серпня 2022 року на сайті stopcor.org було розміщено матеріал «Мільйони в каналізацію: міська влада Луцька «відмиває» гроші на закупівлі недієвих реагентів?» та відеосюжет журналістського розслідування Олександра Кривокульского на цю тему.

У зв’язку з цим КП «Луцькводоканал» вважає за необхідне викласти свою правову позицію, оскільки більшість поданої у матеріалі інформації не відповідає фактичним обставинам та/або є такою, що вирвана з контексту (подана з викривленням реальних обставин). Зокрема:

1) У сюжеті розповідається про те, що в зв’язку з наявністю неприємних запахів в повітрі містяни проводили масові протести біля будівлі міськради. Однак при цьому:

– не було зазначено, коли саме мали місце такі «масові» протести,

– на підтвердження своїх слів, журналіст продемонстрував світлину, на якій зображено зібрання людей біля приміщення ПрАТ «Гнідавський цукровий завод», а не «масовий протест» біля Луцької міської ради щодо роботи очисних споруд каналізації. До керівництва цукрового заводу дійсно неодноразово зверталися жителі с. Липляни та окремих мікрорайонів м. Луцька для вирішення питання якості повітря на межі санітарно-захисної зони полів фільтрації даного заводу;

2) Журналіст зазначив, що у 2020 з податків містян було витрачено 3,5 млн грн на очищення біоставків, а у 2021 КП «Луцькводоканал» уклало договір на закупівлю біопрепарату «Біомікс», внаслідок чого загалом з міського бюджету було витрачено 5,5 млн грн. Вказана інформація не відповідає дійсності, оскільки роботи по об’єкту: «Очищення біоставка після очисних споруд в місті Луцьк» були лише частково профінансовані з місцевого бюджету – в сумі 1 млн грн, а придбання біопрепарату «Біомікс» було здійснено КП «Луцькводоканал» виключно за рахунок власних коштів підприємства.

Читати ще: З каналізації – на очищення. Як працюють луцькі очисні споруди

Закупівля робіт по об’єкту: «Очищення біоставка після очисних споруд в місті Луцьк» та закупівля біопрепарату «Біомікс» здійснювалися КП «Луцькводоканал» у відповідності до вимог Закону України «Про публічні закупівлі» через систему електронних закупівель Prozorro, шляхом оголошення та проведення відкритих торгів. Тобто було забезпечено конкурентні умови та, відповідно, можливість участі у торгах необмеженого кола учасників. Саме такий вид і спосіб закупівель є складовою закупівельної політики комунального підприємства, яка дозволяє забезпечити ефективне та прозоре здійснення закупівель та здорову конкуренцію. Переможцями саме вказаних двох закупівель було визначено тих учасників, тендерні пропозиції яких відповідали усім критеріям та умовам, визначеним у тендерній документації, і визнані найбільш економічно вигідними з основним критерієм оцінки – ціна.

3) У сюжеті говориться також, що міською владою та КП «Луцькводоканал» було витрачено гроші на закупівлю недієвого реагенту. Таке твердження є хибним, не відповідає дійсності та, зрештою, журналіст не підтвердив озвученого/оприлюдненого ним жодними доказами.

Біопрепарат «Біомікс» був розроблений з метою комплексного вирішення питання зневоднення та очищення мулу та пройшов всі необхідні дослідження і випробування в незалежних, акредитованих лабораторіях, що підтверджується паспортами безпеки і відповідними висновками.

4) Журналіст зазначив, що з 2017 року мала б бути напрацьована стратегія вирішення проблеми, очевидно, маючи на увазі, що така стратегія не напрацьована/не розроблена чи не втілюється. Якщо саме це мав на увазі журналіст, то це свідчить про достатньо поверхневе вивчення порушеного в матеріалі питання. Насправді міською владою спільно з КП «Луцькводоканал» проводиться системна робота з метою вирішення питання повної модернізації очисних споруд, в тому числі шляхом залучення фінансування у вигляді кредитних ресурсів. Адже такий масштабний проєкт має значну вартість, що унеможливлює його реалізацію власними коштами КП «Луцькводоканал» та міста.

Читати ще: На очисних спорудах біля Луцька встановлюють нове обладнання проти смороду

Зокрема, до окремих позитивних результатів проведеної системної роботи є те, що КП «Луцькводоканал» залучене до двох міжнародних проєктів, фінансування та реалізація яких важливі як для самого підприємства, так і для територіальної громади м. Луцька в цілому.

Один з них – проєкт «Підвищення енергоефективності та надійності системи водопостачання та водовідведення м. Луцька» («Improvement of Energy Efficiency and Reliability of the Water Supply and Water Disposal Systemof the City of Lutsk»), фінансування якого буде здійснюватися за рахунок коштів, отриманих від Північної Екологічної Фінансової Корпорації (НЕФКО), Європейського Союзу (ЄС) і коштів співфінансування з місцевого бюджету.

Інший проєкт - це «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України» («Ukraine Municipal Infrastructure Programme»), фінансування якої буде здійснюватися коштами Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

Читати ще: На реконструкцію очисних споруд у Луцьку спрямують кошти Європейського інвестиційного банку

Інформація щодо проробленої роботи та самих проєктів широко висвітлювалася на офіційному сайті Луцької міської ради, сайтах місцевих інтернет-видань, та неодноразово обговорювалась з громадськістю у відкритому режимі.

Реалізація вказаних проєктів дозволить забезпечити здійснення комплексної модернізації систем водопостачання та водовідведення в м. Луцьку, однак, потребує певного часу.

Окрім того, згадане вище підведення журналіста про нібито відсутність стратегії та системної роботи (що «мала б бути напрацьована стратегія вирішення проблеми») спростовуються інформацією, поданою тим же журналістом про зупинення у 2019 році діяльності ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» внаслідок звернення депутатів Луцької міської ради до Кабінету Міністрів України і Міністерства енергетики та захисту довкілля, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Вказане звернення є результатом напрацювань робочої групи депутатів Луцької міської ради у взаємодії з громадськістю.

Це свідчить про те, що робота з вирішення порушеного у сюжеті питання насправді є системною та результативною.

5) У сюжеті говориться також, що у 2021 році екоінспекція проводила перевірки очисних споруд і виявила ряд порушень, за які винні особи були притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

Ці відомості та форма їх подання є наслідком або недостатнього вивчення авторами сюжету питання, або ж свідомим перекручуванням інформації. Обидва варіанти недопустимі.

Згадані перевірки стосувались іншого питання, та не пов’язані з наявністю неприємних запахів.

КП «Луцькводоканал» здійснює свою діяльність у відповідності до дозволів на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел підприємства, видані управлінням екології і природних ресурсів Волинської обласної державної адміністрації.

У відповідності до норм чинного в Україні природоохоронного законодавства на підприємстві відповідними акредитованими лабораторіями постійно проводяться лабораторно-інструментальні заміри джерел викиду забруднювальних речовин у повітря. Відповідно до графіку роботи по проведенню вимірів атмосферного повітря на межі нормативної санітарно-захисної зони каналізаційних очисних споруд (м. Луцьк, вул. Селищна, 90) отримуються протоколи, з яких вбачається, що виявлені концентрації досліджуваних речовин таких як аміак, сірководень, азот оксид і азот діоксид відповідають нормам. Це стало можливим, у тому числі, і внаслідок застосування біопрепарату «Біомікс».

6) Журналіст зазначає, що активно очисними спорудами почали займатися лише у 2021 році, що категорично не відповідає дійсності.

На КП «Луцькводоканал» проводилася та проводиться постійна робота щодо підтримки об’єктів та технологічного обладнання каналізаційних очисних споруд (КОС) в належному санітарно-технічному стані, хоча це і потребує значних коштів, так як КОС є найбільш дороговартісним об’єктом міської комунальної власності. Зокрема, в 2015-2019 роках здійснено повну заміну системи аерації 6-ти аеротенків із 8-ми (замінено 1624 м пог. аераційних труб із наявних 2930 м пог.), проведено капітальний ремонт 40% запірних і регулювальних шиберів на технологічних лініях, екранів ряду відстійників, встановлено резервні трансформатор на КНС рециркуляції, встановлено сучасні повітродувки ES 155/SP «Robusci» та KUBICEK.

Читати ще: Вперше за майже пів сторіччя почали розчищати ставки очисних споруд «Луцькводоканалу». Відео

Слід зауважити, що у цьому ж сюжеті журналіст розповідав про закупівлю робіт по об’єкту: «Очищення біоставка після очисних споруд в місті Луцьк», яка була проведена у 2020 році. Таким чином, стверджуючи, що до 2021 року очисними спорудами не займались, кореспондент спростовує подану особисто ним інформацію та протирічить сам собі.

Читати ще: Нове обладнання на очисних спорудах у Луцьку: без мулових карт і смороду

Підсумовуючи викладене, КП «Луцькводоканал» має підстави стверджувати, що наведена в оприлюдненому матеріалі та сюжеті інформація є необ’єктивною та не відповідає дійсності, створює негативний імідж Луцької міської ради та КП «Луцькводоканал». Це завдаює шкоди діловій репутації підприємства та ставить під загрозу можливість реалізації зазначених вище міжнародних проєктів, адже міжнародні партнери систематично відслідковують діяльність підприємства. Відтак посягання на ділову репутацію підприємства може мати вкрай негативні наслідки для усієї об’єднаної територіальної громади.

З огляду на викладене, підприємство вимагає негайного спростування наведеної у матеріалі «Мільйони в каналізацію: міська влада Луцька «відмиває» гроші на закупівлі недієвих реагентів?» та відеосюжеті журналістського розслідування Олександра Кривокульского інформації з урахуванням даного листа та наявних у журналістів відомостей, які були одержані під час спілкування з керівником і спеціалістами КП «Луцькводоканал».

Спростування необхідно зробити у джерелах та у спосіб, в який було поширено недостовірні відомості.

У протилежному випадку, КП «Луцькводоканал» буде змушене вдатися до інших правових способів захисту порушеного права.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Луч Показати IP 22 Серпня 2022 18:08
Цікаво, а які статки у керівників данної організації?)) (луцькводоканал)
П.С. до Луч Показати IP 22 Серпня 2022 18:09
одна повірка лічильників чого варта))
користувач послуг до П.С. Показати IP 22 Серпня 2022 19:02
Водоканал вже давно проводить повірку лічильників безкоштовно.
Ага до користувач послуг Показати IP 22 Серпня 2022 21:03
нема нічого безкоштовного, повірка оплачується з абонплати яку ми платимо щомісяця (14,46 грн./міс. за один лічильник), за рік 173,52 грн., а за 4 роки - 694,08 грн.!!!!
Анонім до Луч Показати IP 22 Серпня 2022 18:50
Рахуєш гроші в чужій кишені? Своїх не заробиш. Будеш недокурки збирати.
луч до Анонім Показати IP 22 Серпня 2022 21:09
да директор водоканалу збудував інфраструктуру з нуля і я от такий от негідник взявся рахувати чужі чесно зароблені гроші)))
Анонім Показати IP 22 Серпня 2022 21:37
Тепер ясно, чому ми роками страждаємо від жахливих запахів влітку. Я не знаю чи були у нас масові протести, проте сморід у місті ще декілька тижнів назад від очисних споруд був просто жахливим, найцікавіше, що смерділо чомусь саме вночі, декілька разів просиналась за це літо серед ночі від смороду, бо дихати не було чим, через відкриті вікна весь сморід заходив у квартиру, провітрити не можливо, бо все йде з двору, як можна так підло чинити з людьми.
Клава Показати IP 22 Серпня 2022 21:43
Заходи та наміри просто шалені !!! Але ж говнецом попахує у привокзальному районі та центрі ...
Анон Показати IP 23 Серпня 2022 11:59
Як смерділо так і смердить. І це факт
40-й квартал Показати IP 23 Серпня 2022 14:05
Стаття довгенька, а аргументи слабенькі. Перекручення і маніпуляції. " «Очищення біоставка після очисних споруд в місті Луцьк» були лише частково профінансовані з місцевого бюджету – в сумі 1 млн грн, а придбання біопрепарату «Біомікс» було здійснено КП «Луцькводоканал» виключно за рахунок власних коштів підприємства." - А звідки кошти в цього підприємства? От так от і "виключно за кошти підприємства"? Тобто містяни заплатили двічі: у вигляді оплати послуг і напряму з бюджету. "...більшість поданої у матеріалі інформації не відповідає фактичним обставинам та/або є такою, що вирвана з контексту (подана з викривленням реальних обставин). Зокрема: 1) У сюжеті розповідається про те, що в зв’язку з наявністю неприємних запахів в повітрі містяни проводили масові протести біля будівлі міськради. Однак при цьому: – не було зазначено, коли саме мали місце такі «масові» протести," - А прокльони вважаються протестом, чи обов'язково Майдан і скати, щоб найняті громадянами управлінці почали рухатися? Ну, так собі відмазки, слабенькі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus