USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Перемога над облспоживспілкою: ковельські підприємці платитимуть за оренду менше

31 Січня 2019 13:38
Ковельські підприємці добилися зміни низки пунктів кабального договору з ТзОВ «Ковельський госпрозрахунковий ринок» та підняття орендної плати лише на 5 грн за квадратний метр, а а не на 10, як того хотіла Волинська облспоживспілка.

Проблеми навколо функціонування ковельських ринків вже не один рік турбують не лише підприємців, які безпосередньо там працюють, але й широку громадськість та владу міста Ковеля.

Ще у 2015 році на розгляд сесії Ковельської міської ради виносилося питання про викуп земель під ковельськими ринками. І тільки мітинг сотень підприємців зупинив продаж землі ковельською владою.

Розуміючи, що це не остання спроба приватизації «ласих» комерційно привабливих гектарів у самісінькому центрі міста підприємці вирішили об’єднатися у організацію, метою якої є захист інтересів як підприємців, так і працівників приватних структур міста.

Наслідком цього було створення ГО «Підприємців та працівників приватного сектору міста Ковеля», яке очолили Ігор Пініс та Людмила Васковець. До організації доєдналися більше 400 підприємців. За багаторічну історію громадської організації було проведено десятки зустрічей із керівництвом міста, депутатами та керівництвом облспоживспілки.

Доведені до відчаю підприємці вдавалися до мирних акцій протесту та мітингів спрямованих на захист інтересів громадських свобод підприємців. На жаль, влада міста та керівництво ринків довгий час не хотіли чути про проблеми, що турбують жителів міста.

У відповідь на чисельні скарги та звернення Ковельською міською радою була створена тимчасова контрольна комісія з вивчення проблем роботи ковельських ринків, яку очолив на той час вже депутат Ковельської міської ради Ігор Пініс.

У процесі роботи спільно із підприємцями комісія встановила десятки порушень законодавства України, місцевих рішень. Це неодноразово обговорювалося на сесіях Ковельської міської ради, засіданнях комісій, громадських рад, виконкомі та висвітлювалося у пресі та на телебаченні. Протягом кількох років дієвих змін не відбувалося.

Щороку «Ковельський госпрозрахунковий ринок» підвищував орендну плату за 1 м. кв. без будь-якого обґрунтування та логічного пояснення. Практично ніяк не поліпшувалися умови праці на ринку уже понад 20 років.

Чергове підвищення орендної плати на 10 грн за 1 м. кв., тобто із 70 грн за 1 м. кв. на 80 грн, мало відбутися і у 2019 році. Нагадаємо, лише у минулому році орендна плата зросла на 22 грн – із 48 грн за 1 м. кв. до 70 грн за 1 м. кв., та було обіцяно підприємцям, що у подальші декілька років ціна підвищуватися не буде.

Після трьохсторонньої зустрічі у січня 2019 року делегованих представників підприємців першого заступника міського голови Михайла Гетьмана та директора «Ковельського госпрозрахункового ринку» Петра Сороки було досягнуто компромісу про підвищення орендної плати за 1 м. кв. лише на 5 грн. та введення абонементної плати для підприємців ринків на отримання санітарно-гігієнічних послуг.

Але за кілька днів після зустрічі підприємцям було запропоновано перезаключення договору оренди торговельного місця, який містив неприйнятні, а місцями кабальні умови. Категорично незгодні з цим підприємці направили звернення до Антимонопольного комітету України, під яким підписалося більше 300 підприємців. Стурбовані пасивністю міської влади, яка вже десятки років здає в оренду землі міської громади приватній структурі за 13 грн за 1 м. кв. та не звертає уваги на безліч проблем навколо роботи ринків.

Більше сотні підприємців 24 січня 2019 року прийшли на чергову сесію міської ради.
На початку сесії взяв слово голова фракції «УКРОП» Ігор Пініс та зробив фракційну заяву:

«Нам не зрозуміла позиція виконавчої гілки влади на чолі з міським головою та секретарем міської ради зайнята ними на захист інтересів приватної структури та абсолютне ігнорування інтересів підприємців та працівників ринків та жителів міста Ковеля.

Закликаю міську владу стати на захист інтересів міської громади та зробити усе можливе для забезпечення виконання приватною структурою законів України, рішень місцевої ради, рекомендацій та приписів органів державної влади. Ми, депутати Ковельської міської ради від Фракції «УКРОП» декларуємо свою чітку та незмінну позицію спрямовану на захист інтересів підприємців та працівників ринків. Ми стояли та продовжуємо стояти на захисті інтересів громади перед будь-якими комерційними інтересами. Воля громади і її інтереси – основне джерело влади, що керує нашими діями».

Далі він передав слово заступнику голови громадської організації «Підприємців та працівників приватного сектору міста Ковеля» Людмилі Васковець.

«Від імені підприємців ковельських ринків повідомляю присутнім тут всім гілкам влади, пресі, громаді міста Ковеля про те, що нам набридло знущання над нами керівництва Волинської облспоживспілки, що відбувається під «кришею» та прямою участю ковельської міської влади. Вже десятки років ковельська влада здає землі громади міста в оренду, а нас – в рабство і приватникам. Тепер дійшло до того, що комерційна структура, яка зі згоди міської влади уже у письмовому вигляді хоче перетворити нас у кріпаків.

Вимагаємо від влади міста припинити дії, спрямовані на захист інтересів ТзОВ «Ковельський госпрозрахунковий ринок» під керівництвом Петра Сороки та такі, що ведуть до знищення малого бізнесу, зубожіння жителів міста та значних втрат міського бюджету. Незрозуміла позиція міського голови Олега Кіндера, який багато років дозволяє порушення законів та знущання над тисячами ковельчан.

Вимагаємо зупинити геноцид, що чиниться з боку ТзОВ «Ковельський госпрозрахунковий ринок». У випадку не врегулювання конфлікту протягом 72-х годин ми попереджаємо про початок акції громадської непокори проти бездіяльності міської влади та лобіювання нею інтересів приватної комерційної структури», – заявила вона.

Після ультиматуму поставленого підприємцями, 30 січня відбулася зустріч підприємців із адміністрацією Волинської облспоживспілки Володимиром Горгутом, директором «Ковельського госпрозрахункового ринку» Петром Сорокою, мером Олегом Кіндером та його першим заступником Михайлом Гетьманом.
Після кількагодинних перемовин зрештою підприємці добилися підняття орендної плати лише на 5 грн за квадратний метр, а не на 10, як того хотіла Волинська облспоживспілка, та узгодили усі проблемні позиції, з якими були категорично незгодні підприємці.

Зокрема підприємцям дозволили укладати договори з охоронними фірмами, з якими вони хочуть, а не з тими, які їм нав’язували.

Окрім того, вирішилося проблемне питання з платним туалетом на території ринку. Так, відтепер підприємці отримали безлімітний абонемент зі щоденною платою 2 гривні.

У підсумку голова тимчасової контрольної комісії з вивчення проблем роботи ковельських ринків Ігор Пініс зазначив, що багаторічна та наполеглива робота нарешті дала свої результати. «Спільними зусиллями підприємців, виконавчої гілки влади, депутатського корпусу знайдено компроміс та людям непотрібно знову ж вдаватися до акцій протесту».
Підприємець Брестського ринку Тетяна Бриль каже: «Ми задоволені результатами досягнутими в процесі перемовин, це дає надію на те, що малий бізнес у місті Ковелі буде розвиватися будуть збережені робочі місця а отже наповнюватися міський бюджет та наше місто буде розвиватися».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ігор Показати IP 31 Січня 2019 17:01
А на "Завокзальному" у Луцьку 120грн. за метр квадрат і всі підприємці мовчать, всіх їх тримають за бідла і це їх влаштовує.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus