USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Першими будуть медики. Чи готова Волинь до вакцинації?

20 Лютого 2021 13:38
До вакцинації від коронавірусу на Волині готові, чекають лише самої вакцини. Щойно область її отримає, у Волинському центрі громадського здоров’я зможуть одразу почати процес імунізації. Затримка – за поставкою.

Як відомо, 15 лютого в Україні мали б розпочати щеплювати населення від коронавірусу. Для цього створено дорожню карту, для медиків проводять відповідні навчання. Проте українці продовжують чекати, озвучуючи все більше питань.

Коли ж розпочнеться імунізація та чи готова Волинь до цього процесу – в сюжеті телеканалу «Аверс».

В обласному центрі громадського здоров’я кажуть, що процес підготовки до імунізації в розпалі.
«З моменту, як вона перетне кордон, потрібно ще п’ять днів на оформлення документів. Навіть якщо вона з’явиться, то, я думаю, це буде не раніше понеділка наступного тижня. Але це не факт», – коментує директор Волинського обласного центру громадського здоров’я Сергій Новосад.

Читати ще: Із дня на день Волинь отримає вакцину від коронавірусу. Кого щеплюватимуть у першу чергу?

«Медичні працівники є, необхідні кабінети відокремлені. Попередньо ми з усіма медзакладами провели підготовку. Всі чекають, коли прибуде вакцина, й готові розпочати цей процес», – додав він.

На Волині створено шість мобільних бригад: три у Луцьку, дві у Ковелі, одна в Нововолинську. Наразі одна з медичних бригад перебуває у Києві на навчанні щодо технічних особливостей вакцинації. Адже вакцина потребує особливого навчання.

«Очікується, що в Україну буде поставлено близько 117 тисяч доз від Pfizer/BioNTech і майже два мільйони в лютому від AstraZeneca. Спочатку ми очікували, що першими зайдуть Pfizer/BioNTech, але, ймовірніше, першою буде AstraZeneca і, власне, з неї розпочнеться вакцинація. І розпочнеться вона з лікарів», – пояснив Сергій Новосад.

Ще невідомо, скільки доз вакцин отримає Волинська область, адже розподілу поки що не було. Наразі близько 700 волинських медиків уже погодилися вакцинуватись від коронавірусу.

Читати ще: В Україні запустили сайт про вакцинацію

Дорожня карта вакцинації від МОЗ чітко визначає, що на першому етапі від COVID-19 в Україні щеплюватимуть медпрацівників ковідних відділень (як комунальних, так і приватних лікарень), частину працівників екстреної медичної допомоги, жителів і працівників інтернатів, будинків для людей похилого віку та військовослужбовців ООC.

На першому етапі щеплення в Україні робитиме лише мобільна бригада. Це група з двох лікарів, двох медсестер, водія та реєстратора, який фіксуватиме, кого вакцинували, і закріплюватиме за кожною людиною другу дозу. Одна бригада робитиме в середньому 100 щеплень щодня.

Читати ще: Українці зможуть записатися на безкоштовну вакцинацію від COVID у березні

Окрім того, у Волинській області планують створити близько 60 спеціальних кабінетів для щеплення від COVID-19, де відбуватимуться наступні етапи вакцинації. Вони діятимуть при центрах надання первинної допомоги, вакцинацію здійснюватимуть сімейні лікарі.

Як каже медичний директор Луцького центру первинної медичної допомоги Людмила Пількевич, звернення до сімейних лікарів їхньої медустанови уже були.

«Дійсно, люди цікавляться, але ми поки відповідаємо, що коли буде вакцина, тоді повідомимо. Ми беремо їх на списочок, що вони хочуть вакцинуватися. Все залежить від того, коли ми отримаємо вакцину», – зауважила Людмила Пількевич.

До слова, згідно з наказами МОЗ, вакцинація поки що є добровільною. Тобто якщо ви не поспішаєте робити щеплення, змушувати це зробити ніхто не має права.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Степан (Крымчанин) Показати IP 20 Лютого 2021 14:39
Я, может быть ошибаюсь, но "новости" это то, что произошло, это реальные факты. Про вакцинацию у вас, как впрочем и в других редакциях, сейчас идет предположительный материал-"на днях", "вероятно", "возможно" и т.д. Где реальные факты, действия?
Мед ик Показати IP 20 Лютого 2021 17:17
Фіг вам.
Лучанка Показати IP 20 Лютого 2021 21:01
А хтось буде вакцинуватись? Серед моїх знайомих нікого нема , хто б хотів щоб на ньому ставили експерименти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus