USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Під площею біля Луцького замку виявили будинок 15-17 століття. Фото

28 Вересня 2022 09:10
На території Замкової площі у Луцьку археологи виявили рештки ще однієї будівлі, яка датується 15-17 століттями. Знахідку розкопали на місці, де просіла бруківка – по лінії від Костелу єзуїтів до Луцького замку.

Як розповів Суспільному науковий працівник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк, будинок, який є під землею, міг належати судді Луцького городського суду.

«Щільна така забудова, як-от якийсь такий середньовічний мегаполіс. Через те на кожній ділянці ми можемо знайти якісь залишки споруд. Цікаво, що це дім судді Луцького городського суду, дім Тихна Івановича Хом’яка», – каже археолог.

Однофамілець ймовірного власника будинку та нинішній настоятель Кафедрального костелу святих апостолів Петра і Павла Павло Хом’як говорить: це ще одна туристична родзинка для гостей міста.

«Незалежно від того, хто там жив, будь-яка знахідка в історичній частині міста – це чудова знахідка, це ще один відкритий пазл нашої історії», – зазначив настоятель.
«Замкова площа така, якою є зараз, сформувалася у 19 столітті. На час пізнього середньовіччя площа була найбільш привілейованою частиною Луцька для проживання», – розповів Віктор Баюк. Минулого тижня, зі слів археолога, на площі виявили фундамент іншого будинку. Він мурований з цегли-пальчатки, яка скріплена вапняковим розчином.
«Увесь комплекс знань дає нам аргументоване припущення, що ми маємо справу із фундаментом споруди пізнього середньовічного часу Луцького окольного замку», – зазначив археолог.

«Знахідку розкопали на глибині орієнтовно 20-30 сантиметрів на ділянці площею півтора на півтора метра. Наразі проводять розвідкові археологічні роботи», – говорить студент-третьокурсник Богдан Омельчук.

«Щойно розкопали, видно що тут стінка і йде мурування уже від нього не паралельно, а такою лінією (навскіс)», – додав студент-археолог.
«Розвідкові розкопки виконують за дорученням облдержадміністрації у зв’язку із загрозою провалу, там, де просіла бруківка», – додав науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

Наявність усіх споруд на Замковій площі зафіксують, а знахідки законсервують, щоб детальніше дослідити, коли буде реконструкція цієї площі.
23 вересня під час археологічних досліджень на території Замкової площі, де просіла бруківка по лінії від Колегіуму єзуїтів до Луцького замку, виявили підземну забудову історичної частини міста 17 століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Треба Показати IP 28 Вересня 2022 10:47
негайно ліквідувати і перекопати всю парковку та зробити на тому місці музей!
Олександр Показати IP 28 Вересня 2022 22:29
Це не фундамент. Горище

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus