USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

Під Луцьком гине 100-літня церква. ФОТО

11 Липня 2012 13:53
У селі Буяни за 20 кілометрів від Луцька розташована унікальна дерев’яна церква Різдва Богородиці, вік якої майже 100 років. Буянці згадують, що навіть в часи Радянського Союзу в храмі правилося.

Колись велике село з часом значно зменшило площу, і церква опинилася за межами населеного пункту. Тому в 1993 році селяни звели новий мурований храм, а про старий почали забувати: територія заросла, могили зруйнувалися, а будівля виглядає занедбаною.

Нині спорудою опікується Волинська єпархія УПЦ МП. Місцеві нарікають на бездіяльність отця Юрія, який не хоче правити у старому храмі. Селяни стверджують, що ні священик, ні голова сільради не організовують людей на порятунок храму.

До молитви кликала рейка

Історію храму кореспонденту «ВН» розповіла Віра Войтюк, дочка волинського політв’язня Миколи Куделі. З її слів, перша у селі церква «загинула» під час бойових дій в роки Першої світової війни. «А ця – друга. Її побудували після війни. Купили на Поліссі дві клуні. Привезли сюди і поставили. Накрили дахом та й правили», ‒ зауважила вона.

Як пояснила жінка, стіни будівлі укріплені очеретом, а дах підтримують дерев’яні бруси. «Більшість ікон намальовані на стінах. Пригледівшись, на деяких можна знайти імена авторів та тих, хто подарував зображення святих», ‒ розповіла Войтюк.


Окрім цього, вона зазначила, що першим настоятелем храму був колишній полковник армії УНР Іван Сиротенко, який вінчав у церкві свою дочку Тамару з племінником Лесі Українки Юрієм Косачем.

Справа від входу в храм залишилося два надмогильних пам’ятники. Віра Войтюк стверджує, що один із них поставили людям, які загинули під час масового розстрілу в’язнів Луцької тюрми в 1941 році. «А двоє навіть поховані», ‒ зазначила старенька.

На іншому написано, що під ним похована Параскевія Куделя. Войтюк вважає, що це ‒ не її родичка. Мовляв, прізвище дуже поширене на Волині.

Зліва від входу до церкви розташована дерев’яна дзвіниця. «Її висота зменшилася. Вгорі висіла рельса, і коли в неї гупали, то чуло все село», ‒ з усмішкою повідомила жінка.


Хоча б раз на рік

Зі слів працівниці Торчинського музею, мешканки села Буяни Ніни Войтюк, церкву оглядали фахівці зі Львова. «Ми хотіли її перенести на місце першої церкви, але вони порадили цього не робити, бо будівля стара і може обвалитися. Та й місце намолене», ‒ каже вона.

Щоправда, її колега, яка теж обстежувала храм, вважає, що будівля не валиться, і правити в ній можна. «Я б не сказала, що вона в поганому стані. Покриття там ‒ прекрасне, підлога ‒ прекрасна, долівка. Просто є місця, де прокапує, і воно поститься. Там зовсім не валиться», ‒ додала вона.

Віра Войтюк переконана, що настоятель храму отець Юрій лінується правити в закинутій церкві. «Хоча б раз на рік службу провести», ‒ каже старенька.

Бо стіни трухляві

Натомість священик розповів «ВН», що нині проводити служби в старій церкві не вважає доцільним. «В 1993 році відкрили нову (на фото знизу, ‒ «ВН»), бо стара за кілька кілометрів від села. Раніше Буяни були більші, а тепер церква опинилася за межами населеного пункту», ‒ мовив отець Юрій.

З його слів, храм носить назву Різдва Богородиці. «Спочатку вона була закрита, але в полі люди весь час працюють, тому попросили відкрити, щоб від дощу ховатися або помолитися», ‒ зауважив він.

Також отець Юрій повідомив, що регулярно проводиться зовнішній косметичний ремонт будівлі, але робити масштабну реконструкцію немає сенсу, бо стіни трухляві. Чому ж ніхто не доглядає територію навколо храму, він так і не відповів.

Громада сама зібратися не може

Віра Войтюк переконана, що священик повинен відповідати за доглянутість храму. «А громада сама зібратися не може, бо й в селі вже немає місцевих, тобто таких, що здавна живуть. Більше приїжджих. Тим більше, грошей не треба. В того є трактор, а в того коні. Треба, щоб і сільрада щось робила», ‒ зауважила вона.

Однак, поки громада не може, а сільрада і священик не хочуть, храм й далі залишається пусткою, а людей до нього приходить все менше.

***
Щоправда, є категорія людей, які приходять до церкви не за Божим словом, а за скарбами. Зі слів Ніни Войтюк, справа від входу біля середнього вікна «щось сховане». «Торік ми бачили, що там підмурівку розібрали», ‒ мовила вона. До речі, підмурівок розібрано й з лівої сторони, але назовні.







Анатолій КОТЛЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Роман Показати IP 11 Липня 2012 15:00
Журналісти хотіли, як краще, та вийде як завжди... тепер ласі до таких святих речей різні любителі антикваріату та старовини розграбують храм, дізнавшись про те, що за ним ніхто не доглядай і що він в далені від людських осель. Шкода...
Exaboto Показати IP 11 Липня 2012 15:31
така доля мусить спідкати кожен храм України. Рано чи пізно....
Студент до Exaboto Показати IP 11 Липня 2012 21:39
Тоді й відомо, яка доля чекатиме тебе, антихристе
Exaboto до Студент Показати IP 12 Липня 2012 09:23
всі ми попадем в пекло, тільки я там буду з вилами. бугога :)))
Роман Показати IP 11 Липня 2012 17:57
При чому тут сільська рада? В нас церква відділена від політики. Якщо людям і священнику воно не треба, то так і буде...
Exaboto до Роман Показати IP 11 Липня 2012 21:57
в нас церква НЕ відділена від політики.
Юрій Показати IP 11 Липня 2012 18:58
,
SPIKER Показати IP 11 Липня 2012 19:04
коментар не мій,а священника Юрія,який по його ж просьбі розміщаю тут: В храмі порядок (ПОГЛЯНЬТЕ НА ФОТО). Все підметено (навіть дах пофарбований, хоча церква не діюча з 1993 року). Храм за 4-5 км. від села. ПРЕСТОЛУ, НА ЯКОМУ МОЖНА БУЛО Б СЛУЖИТИ ЛІТУРГІЮ. НЕМА (ДИВ. ФОТО) ПРЕСТІЛ БУВ ПЕРЕНЕСЕНИЙ В НОВУ (Журналісту про це має інформацію, тільки чомусь не написав…!!!?)... Ікони, які можна було зняти, зняли і також перенесли в нову церкву. НОВИЙ ХРАМ В ІДЕАЛЬНОМУ ПРОРЯДКУ (Це ТАКОЖ видно на фото). А стара церква, то є СТАРА церква. ЩО ви хотіли там побачити?.. У вас старі речі на видному місці?... всі в порядку?.. ви їх носите?.. ви їм приділяєте таку ж увагу як новим?.. Від мами старенької ви також вимагаєте як з молодої?.. ЦЕРКВА ПОБУДОВАНА ОДРАЗУ ПІСЛЯ ВІЙНИ, З ДВОХ КЛУНЬ, ЯКІ І ДО ТОГО БУЛИ У ВЖИТКУ. Навіть Фахівці зі Львова церкву оглядали – цитую з контексту статті – і сказали: «Ми хотіли її перенести на місце першої церкви, АЛЕ ВОНИ ПОРАДИЛИ ЦЬОГО НЕ РОБИТИ, БО БУДІВЛЯ СТАРА І МОЖЕ ОБВАЛИТИСЯ», СКІЛЬКИ ВОНА ЩЕ ПРОСТОЇТЬ??!.. Яку ви хотіли там побачити церкву?.. Винуватити священика у тому, що він "не хоче правити у старому храмі" це все одно що звинуватити вас в тому, що ви не хочете носити стару одежу! А навіщо тобі будували нову?.. Таке враження, що мета статті була не розказати про історію (дивись в контексті) скільки… стаття була «на замовлення», ну не подооооо-обаються Войтюкам місцевий священик, бо він з Московського Патріархату, а їм хочеться СВОГО… але ж журналісти – люди розуу-умні, світські (?)
Юрій Показати IP 11 Липня 2012 19:23
що ж ти Модератор не пускаєш мене оставити свій коментар (Я ж і є той самий священик)??
Ксеня Показати IP 12 Липня 2012 09:14
вкотре переконуюсь, що ми недостойна нація..... ті московські прихвостні скрізь влазять і виробляють що хочуть , а ми мовчимо
Сергій Показати IP 12 Липня 2012 09:54
Столітня церква,зроблена з двох клунь,не є пам"яткою архітектури,бо тоді й пам"яткою архітектури,десь років,через 80 можна буде назвати нинішній "ангар",хтось називає"коровник",біля Там-Таму.Як має та стара церква бути ,ще одним бастіоном московських попів,то нехай вже собі валиться.
Андрій Показати IP 12 Липня 2012 10:15
Здається мені, справа тут не в патріархатах і не в священниках. Церкву треба внести в реєстр пам’яток, розчистити навколо територію і підтримувати її стан, щоб не розвалилась. Багато розуму і, тим більше, грошей, для цього не треба. Оце й усе.
Олена Показати IP 12 Липня 2012 11:11
чого напали на журналіста??? мета була - підняти проблему, озвучити її. можливо, хтось запропонує вихід. а то у нас все так: легше збудувати інше, аніж зберегти. автор жодним словом не згадав про патріархати! Хоч вважаю, що в україні має бути українська церква, але не варто доплітати патріархати всюди. хоч прикро, бо як виявилося, судчи з коментарів, суть в цьому. от і виходить, поки люди патріархати ділять, церква ,що могла б бути збережена, гине. Анатолію, тобі треба в газеті працювати. ти переріс інтернет-формат!
Exaboto до Олена Показати IP 16 Липня 2012 11:22
де проблема? все чудово :))
Майя Показати IP 21 Серпня 2016 10:41
Територію навколо церкви вже розчистили буквально кілька днів назад
Майя Показати IP 21 Серпня 2016 10:45
Вот фото vk.com/club127252429

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus