USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Підгайцівська сільрада віддає тендери на 30,5 млн на ремонти доріг підставним особам

20 Березня 2019 16:50
Підгайцівська сільська рада порушує принципи здійснення публічних закупівель. Мова йде про неефективне використання 30 524 787 гривень, які мають піти на ремонти доріг.

Закупівлі, заплановані та проведені Підгайцівською сільською радою, промоніторила громадська організація «Центр юридичної допомоги».

УНИКНЕННЯ ВІДКРИТИХ ТОРГІВ

Відповідно до інформації, поданої на порталі публічних закупівель, цього року Підгайцівська сільська рада запланувала придбати низку послуг зі здійснення поточного ремонту доріг у селах Підгайці, Воротнів, Крупа, Струмівка та Лище Луцького району.

Усього нараховується 53 закупівлі очікуваною вартість від 100 000 до 199 995 гривень. Їх загальна очікувана вартість становить 10 263 297 гривень.
Своєю чергою, ЗУ «Про публічні закупівлі» діє за умови, якщо вартість послуги, яка закупляється, становить як мінімум 200 000 гривень.

Тобто сільрада могла умисно визначити 53 різні закупівлі з проведення поточного ремонту окремих вулиць і провулків їй підпорядкованих сіл, аби уникнути відкритих торгів.

Це підтверджує й той факт, що, незважаючи на різні довжину, ширину та стан 53 вулиць, очікувана вартість їх ремонтів є приблизно однаковою і коливається в межах кількох тисяч гривень.

Отже, Підгайцівська сільрада порушила законодавство про публічні закупівлі (зокрема, не дотримавшись принципів добросовісної конкуренції, максимальної економії та ефективності, відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель), адже запланувала низку закупівель із поточного ремонту доріг замість однієї, розділеної на окремі лоти.

ПІДСТАВНІ «ПІДПРИЄМЦІ»

Водночас сільрада вже встигла провести 18 подібних закупівель послуг зі здійснення поточного ремонту доріг у селах Підгайці, Струмівка та Крупа. Усі – також з очікуваною вартістю від 160 995 до 199 995 гривень.
Проводячи закупівлі вартістю до 200 000 гривень замість відкритих торгів, сільрада має можливість укладати прямі договори, не влаштовуючи аукціонів. Це, натомість, теж не дозволяє оцінити готовність підрядників здійснювати відповідні роботи.

Так, у випадку 18 проведених закупівель послуг із поточного ремонту Підгайцівська сільрада уклала прямі договори виключно з фізичними особами-підприємцями, окремі з яких надають свої послуги тільки або переважно Підгайцівській сільській раді:

- Мартинюк Михайло Сергійович (6 закупівель),
- Чоп Олександр Сергійович (1 закупівля),
- Хаблюк Микола Миколайович (26 закупівель),
- Штефанеса Євген Георгійович (51 закупівля),
- Симонович Юрій Іванович (6 із 7 закупівель),
- Штефанеса Лариса Василівна (4 із 7 закупівель).
Відзначимо, що, згідно з даними відкритих реєстрів, перераховані фізичні особи-підприємці вказали один і той же контактний номер телефону, який належить комунальному підприємству сільради.

Аналогічна ситуація склалася із закупівлями Підгайцівською сільрадою робіт із проведення капітального ремонту доріг у селах Крупа, Лище, Струмівка та Підгайці.

Про початок цих закупівель сільрада оголосила в січні. Їх нараховується 16 очікуваною вартістю від 500 000 до 1 490 000 гривень. Загалом – 20 261 490 гривень.
Зазначимо, що при закупівлі робіт (а не послуг, як у минулому випадку), згідно з ЗУ «Про публічні закупівлі», сільрада може не проводити відкриті торги, якщо очікувана вартість становить менше півтора мільйона гривень.

Також сільрада встигла провести одну таку закупівлю з капітального ремонту проїзду від автомобільної дороги М19 до будинку № 15 на вулиці Східній у селі Крупа. Вартість робіт – 1 261 490 гривень.

Договір про здійснення робіт сільрада підписала, знову ж таки, з підприємцем Симоновичем Юрієм Івановичем.
РОЗТРАТА ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ?

Можемо зробити висновок, що Підгайцівська сільська рада умисно оголошує так звані допорогові закупівлі, аби уникнути відкритих торгів і підписати прямі договори з наперед визначеними підприємцями, що не дозволяє проконтролювати наскільки ефективно використовуються бюджетні кошти.

У зв’язку з виявленими порушеннями, які здійснила під час закупівель із проведення поточного та капітального ремонтів доріг Підгайцівська сільська рада, ГО «Центр юридичної допомоги» надіслала звернення до Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області та Головного управління Національної поліції у Волинській області з вимогою провести перевірку закупівель на наявність ознак порушення процедури проведення відкритих торгів і розтрати державних коштів, а також вжити відповідні заходи та притягнути винних осіб до відповідальності (у випадку підтвердження порушень).

Зауважимо, наприкінці минулого року Інформаційне агентство Волинські Новини писало про те, що голова Підгайцівської сільської ради Юрій Семенюк купує обладнання для власного незадекларованого бізнесу за бюджетні кошти.

А в кінці січня цього року техніку (екскаватор та два автомобілі), яка належить родині Юрія Семенюка, зокрема його дружині Ларисі Семенюк, підпалили невідомі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Микола Показати IP 20 Березня 2019 18:38
деребанщик Семенюк. На нари!
Анонім Показати IP 20 Березня 2019 20:04
Та майже всі так роблять. Більше половини всіх проектів, що робляться по капремонтах - вартістю до 1,5млн, що є межею відкритого тендеру. Нікого чогось не дивує 1,499 млн, 1,495млн. То або за шкірку всіх брати або нема чого розводити тут. Проїдьтесь по селах тієї сільради і скажіть, де ще стільки доріг, тротуарів і т.д. зроблено - значить робиться, і треба тому радіти. До Семенюка стосунку не маю, він мені нафіг не вср*вся. Але не треба на когось одного собак спускати. Бо, повторюсь, всі так роблять
321 до Анонім Показати IP 27 Березня 2019 11:36
не у всіх однаковий бюджет
Саша Показати IP 20 Березня 2019 20:58
Цікаво, коли в сільського голови семенюка лопне пика від його злиденності!!! Такі семенюки тепер господарюють по всій країні на свою кишеню. Яким же треба бути недалекоглядним на місці семенюка, який не розуміє, що рано чи пізно прийде час, коли за все спитають...
Вітя Показати IP 21 Березня 2019 07:40
Цікаво а як Чоп Олександр Сергійович виграв підряд на ремонт доріг , якщо діяльність 95.24 Ремонт меблів і домашнього начиння . На що дивиться прокуратура , податкова , і інші контролюючі органи ??
Оксана Показати IP 21 Березня 2019 07:44
Та сама ситуація і по Штефанеса Є Г, консультації у сфері інформатизації . Бред
Друг Показати IP 21 Березня 2019 07:46
А Штефанеса Л В , теж торгує запчастинами , а у підрядах по будівництво бере участь ????
Костя Показати IP 21 Березня 2019 07:47
Ау народ відкрийте очі , ви що там чудите ?
Хайлюк Показати IP 21 Березня 2019 10:23
Та то просто сра**, там гроші списують а доріг не роблять. от де це все можна побачити і уже всьо реально виплачені кошти звідкі такі гроши у ніх, та то все підприємства платники податків, збрили з людей на бляхах на митниці в струмівці, появились лишні мільярди. там всі асфальтовані вулиці мають бути за такі гроши, а по факту дороги тільки до нових багатоповерхівок робить. Тай бруківка на вулицях з ямками. журналісти ви де? проїдьтеся по тих вулицях з капітальними ремонтами, покажіть народу куди їх гроші крадуть якщо таких не посадять на вила їх, народе хватить терпіти. ці свинарчуки скрізь є. за грати , награбоване хай до кінця життя віддають. щоб інші не лізли я теж таким бізнесменом була б, сталаб сільською головою, купилаб обладнання на комунальне підприємство і зароблялаб на тендерах слава Україні, свинарів за грати"
77777 до Хайлюк Показати IP 21 Березня 2019 11:38
Люди,схаменіться!!Ніякій голова не робить так багато для свого села,як Семенюк !Для вас все мало і мало...
Хаха до 77777 Показати IP 21 Березня 2019 12:36
бюджет за 2018 рік 30 000 000 , порахуй нулі. за ті гроші вулиці мали бути нормально асфальтовані, а не з ямками, і "капітальний" ремонт продовжується кожного року видно ти або той фоп мільйонник хайлюк чи чоп чи шфенеса або родич свинарука
Набушнік до 77777 Показати IP 21 Березня 2019 12:43
от у відкритому доступі на сайті 007.org.ua якщо слідчим не заплатить посадять, так шкода такого героя, стільки медалей купив, а на совість не хватило грошей
zorro до 77777 Показати IP 29 Березня 2019 14:33
за такі гроші,як має бюджет ОТГ то має бути квітка а не село, давно з освітленням і дорогами.Вже половину з тих вулиць люди самі чи бруківку вклали чи асфальт, самі освітлення робили.А вони все закупки проводять і дерибанять.Садочок по швам тріщить, майданчиків дитячих нема, стадіону.А вам такий добрий голова! Не бачив вареного--сирому радий.
Факт Показати IP 21 Березня 2019 19:34
В тому селі живуть не найбільші корупціонери, а найдурніші виборці !
Житель с.Крупа Показати IP 10 Квітня 2019 10:19
Хаблюк Микола- депутат сільської ради від с.Крупа (платив за голоси), займається ремонтами квартир, а не доріг, Чоп О. - родич, с.Крупа. Люди без совісті, замість того щоб займатися благополуччям села, крадуть в села. ПОЗОР.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus