USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Підвішували догори ногами та били»: у Луцьку вшанували пам’ять жертв нацистських концтаборів

10 Квітня 2021 15:33
У ці квітневі дні світ вшановує пам’ять жертв нацистських концтаборів. 11 квітня 1945 року з воріт найбільшого концтабору смерті Бухенвальд вийшов останній в’язень.

Учора біля стели «Жертвам нацизму» лучани вшанували пам’ять тих, хто пережив страшні дні у нацистських застінках, повідомляє телеканал «Аверс».

Олександр Ніколаєв єдиний на Волині, хто має посвідчення в’язня гестапо. Йому було два роки, коли на очах у матері його гестапівці підвішували догори ногами та били, щоб та дала свідчення про партизанський загін та свою діяльність. Згодом їх повели на розстріл і лише дивом чоловік вижив.

«Повели на розстріл мене, тітку, маму і ще кількох людей. Німці розстріляли нас і пішли з двору, а чотирьом поліцаям наказали скинути в яму трупи тих, хто одразу туди не впав. А я був затиснутий між тіткою і мамою, вони впали на мене. Коли почали рознімати тіла, щоб вкинути в яму, я виявився живим і почав кричати, – згадує пан Олександр.

Страшні воєнні часи, які чоловіку довелося прожити, не повинні забувати і нині.

«То наша історія, то пам’ять наших дідів, прадідів. І молодь повинна на цьому виховуватись», – каже чоловік.
Разом з учасниками заходу з нагоди Міжнародного дня звільнення в’язнів нацистських концтаборів Олександ Ніколаєв прийшов вшанувати пам’ять тих, хто не повернувся з нацистських концтаборів, а їх небагато. Нині у місцевій громадській організації «Спілка в’язнів – жертв нацизму» всього 35 учасників. Усі вони не з розповідей знають про концтабори та страшні події тих років.

«Ми громадська організація, тому звичайно, що фінансування у нас іде з міського бюджету. Кожен рік виділяється невелика сума коштів. Є свята, є дні народження, є певні події. Ми хочемо проводити екскурсії, щоб люди відчували свою активність і потребу», – розповіла керівниця організації Неля Вавринюк.

Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк каже, віддаючи шану загиблим і тим, хто вижив у такому пеклі, можна сподіватись на те, що подібне більше ніколи не повториться у людській історії:«Це одна із чорних сторінок нашої історії. Міська влада підтримує лучан та громадські організації, дотичні до таких сумних подій. Розпорядженням міського голови було виділено матеріальну допомогу членам ГО «Спілка в’язнів – жертв нацизму» у розмірі однієї тисячі гривень. Це невелика, символічна вдячність за їх героїчний шлях, дії та вчинки, за ту сторінку історії, що навіки закарбувалася у їх серцях".

Саме ці пам’ятні заходи та зустрічі колишніх в’язнів чи не єдина нагода для Олександра Ніколаєва і таких як він згадати ті буремні роки і ніколи не бажати подібного нинішнім поколінням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дідо Показати IP 10 Квітня 2021 16:53
2-річний ? і памятає ?
Арафат до дідо Показати IP 11 Квітня 2021 07:21
І гроші їм роздають. 35 штук з бюджету міста - фіть і нема. При тому Німеччина їм компенсації виплатила
Володимир Показати IP 11 Квітня 2021 11:20
Ви про це розкажіть голові львівської ода, а то він шанує сс-сівців!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus