USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

У Луцьку вшанували пам'ять в’язнів нацистських концтаборів

11 Квітня 2024 13:51
Чимало волинян різного віку зібралося сьогодні, 11 квітня 2024 року, у Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів, аби вшанувати пам’ять тих, чиє життя завершилося за колючим дротом таборів смерті та в печах крематоріїв у роки Другої світової війни.

Захід-реквієм відбувся на Меморіальному комплексі «Вічної Слави», що у місті Луцьку. Серед присутніх – директор департаменту культури, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Хвіщук, повідомляє Волинська ОДА.

Під час поминального дійства представники Волинського обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму читали вірші про ті страшні події, а також ділилися власними спогадами. Зокрема, історію свого дитинства розповів Олександр Ніколаєв.

За його словами, в період війни мати була членом Шепетівської підпільної організації. Тому в 1943 році її заарештували разом з маленьким сином та рідною сестрою. Три місяці їх тримали в гестапо, де постійно знущалися. Після чого – розстріляли. Маленькому Олександру, якому на той час було лише два роки, вдалося врятуватися. Адже жінки закрили його своїми тілами. Один із чотирьох поліцаїв, які скидали тіла до братської могили, переконав інших віддати хлопчика місцевій бездітній жінці. Цим самим зберіг йому життя.

«Для чого я розповів вам цю історію? Щоб ви – молоді хлопці та дівчата – ніколи не забували нашу історію. Моїй матері було лише 26 років. І вона хотіла жити, як і сучасні захисниці, що відстоюють незалежність країни на фронті. Тому пам’ятайте і любіть свою батьківщину, захищайте її і підтримуйте! Слава Україні!» – сказав Олександр Ніколаєв.
Після розповідей очевидців священнослужитель відслужив панахиду за загиблими поблизу стели «Жертвам нацизму». А потому відбулося покладання квітів на знак пам’яті про ті страшні події та усіх невинно вбитих людей.

За ініціативою ООН 11 квітня в світі проголосили Міжнародним днем визволення в’язнів нацистських концтаборів. Ця пам’ятна дата досі болить незагоєною раною в серцях багатьох народів світу. Адже в роки Другої світової війни на території гітлерівської Німеччини та окупованих нею держав діяло 14 тисяч концентраційних таборів і гетто, через які пройшли 18 мільйонів людей різних національностей. Тож у багатьох країнах 11 квітня проходять зустрічі, покладання квітів на місця, де стояли мури таборів, та на могили загиблих в’язнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus