USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Жертв нацизму вшанували в Луцьку

11 Квітня 2017 13:40
У Луцьку вшанували пам'ять жертв нацистських концтаборів. Долучилися до цього заходу представники влади, духовенства та громадськості.

Відзначення Міжнародного дня звільнення в'язнів нацистських концтаборів проводиться щорічно 11 квітня.

Панахиду на меморіальному комплексі «Вічна Слава» відслужили духівники та наголосили, щоб пам'ять про постраждалих передавали наступним поколінням.

«Я завжди наголошую, що людина, яка не пам'ятає помилок минулого – не варта майбутнього, бо історія повторюється. Тому ми повинні вчитися на помилках наших предків. Тут ми пам'ятаємо, але, на жаль, лише раз на рік збираємося тут!? Пам'ять зникає. Мені ця тема дуже близька, бо мою бабцю вивезли в Німеччину, там вона працювала, на щастя, й повернулася звідти. Тому вселяймо пам'ять в інші покоління, аби з роду в рік про це згадували», - звернувся до присутніх отець Роман із храму Холмської ікони Божої Матері в Луцьку.
Віддати шану жертвам нацистських концтаборів прийшла й пані Герта, яка впевнена, що такі заходи повинні вчити молодь цінувати життя.

«Молодь повинна вчитися жити та цінувати життя. Бо дивує, коли молоде покоління підхоплює «модну» хвилю та починають бити один одного, ще й дівчата. Їм би краще вчити історію, дізнаватися, які муки переносили українці у боротьбі за своє життя та життя рідних, жертвували собою, допомагаючи іншим. То чому зараз знецінюється людина!? Кожен з нас повинен бути прикладом для молоді й вчити їх героїчних та трагічних сторінок нашої нації – тоді кожен із нас житиме краще», - впевнена лучанка.
Далі краяни поклали квіти до стели «Жертвам нацизму».

Окрім цього, в усіх загальноосвітніх навчальних закладах Луцька відбудуться уроки пам'яті та зустрічі з колишніми в'язнями нацистських концтаборів.

Нагадаємо, що перший концтабір у Німеччині був створений поблизу Дахау в березні 1933 року. Система фашистських концтаборів призначалася для фізичного знищення цілих народів, першою чергою слов’янських; тотального винищення євреїв, циган; нещадної експлуатації в’язнів як робочої сили.

Довідково: в березні 1945 року німецьке командування й основна частина охорони втекли з табору перед загрозою бути схопленими американськими військами. Тоді, безпосередньо перед прибуттям американців, на території Бухенвальду (найбільшого концентраційного табору) спалахує збройне повстання, організоване силами самих ув'язнених. Коли в концтабір Бухенвальд увійшли американські війська, повсталі вже перебрали на себе контроль над табором смерті, над табором було піднято червоний прапор. 11 квітня — день входження американців на територію Бухенвальду — і був прийнятий як дата, коли відзначається «Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів». Після переходу табору під юрисдикцію СРСР табір було долучено до системи концентраційних таборів НКВС, а 1948 повністю інтегровано в систему ГУЛАГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Шиндлер Показати IP 11 Квітня 2017 16:46
Вечная память замученным. Только в Луцке было уничтожено 18000 евреев - половину тогдашнего населения Луцка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus