USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

11 квітня: свята, події, факти. День визволення в’язнів нацистських концтаборів та День боротьби з хворобою Паркінсона

11 Квітня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона, Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів, День Перукарського квартету, День доброти до юристів, День пам’яті музики на касетних носіях, Міжнародний день Луї Луї та День підводного човна.

У США – Національний день домашніх тварин, Національний день сирного фондю, в Аргентині – Національний день веслування, у Новій Зеландії – Ювілейний день Саутленд, в Уганді – День свободи, у Коста-Ріці – День національних героїв, в Уругваї – День народу чарруа і самобутності корінних народів.

Іменини у Марка, Кирила, Остапа, Івана, Ісака, Потапа, Пилипа, Євстахія.

Народилися

11 квітня народилися королева Маргарита Навварська, англійський лікар Джеймс Паркінсон, американський астроном Вільям Воллес Кемпбелл, ілюзіоніст Еміль Кіо, український вчений-фізик Володимир Хоткевич, американський математик, який довів теорему Ферма, Ендрю Вайлс, українська композиторка Ганна Гаврилець, американський музикант Вінсент Галло, англійська співачка, діва «білого соулу» Лайза Стенсфілд, бразильська супермодель Алессандра Амброзіо, український співак Костя Бочаров (Mélovin).

Події

1241 – хан Батий розбив військо угорського короля Бели IV.

1597 – у Варшаві страчено козацького отамана Северина Наливайка.

1713 – укладенням Утрехтського миру завершується війна за спадок іспанської корони між Францією з одного боку та морськими державами Великою Британією та Нідерландами, а також Савойєю, Португалією та Прусією – з другого. За цим договором Велика Британія отримує Гібралтар.

1814 – за договором Фонтебло припинялося правління Наполеона як імператора французів.

1847 – відкрилося засідання першого прусського парламенту (ландтагу).

1867 – Росія продала США Аляску та Алеутські острови.

1894 – Велика Британія оголосила протекторат над Угандою.

1899 – набув чинності договір, що закінчив іспансько-американську війну. Іспанія відмовилася від претензій на Кубу, передала Сполученим Штатам Пуерто-Ріко, Гуам та Філіппіни.

1909 – на викупленій у бедуїнів землі біля Яффи єврейські переселенці другої алії заснували місто Тель-Авів.

1921 – утворено емірат Трансйорданію у складі Британського мандату в Палестині.

1945 – радянська влада заарештувала митрополита Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого, єпископів Никиту Будку, Миколая Чарнецького, Григорія Хомишина та Івана Латишевського, а також багатьох католицьких владик. Тривалий час після арешту доля митрополита була невідомою, і лише в середині 1946 року оголосили, що його звинувачено у «ворожій діяльності проти УРСР, співпраці з німецькими окупантами», за що засуджено до восьми років ув'язнення. Під тиском репресій проти греко-католицького духовенства було здійснено «самоліквідацію» УГКЦ.

1945 – Третя армія США визволила нацистський концтабір Бухенвальд, контроль над яким вже захопили повсталі на той час в'язні.

1951 – президент США Трумен звільнив керівника сил ООН в Кореї, генерала Макартура. На його місце призначено генерал-лейтенанта Ріджвея.

1992 – президенти Росії та України призупинили дію указів про передання Чорноморського флоту під юрисдикцію своїх країн. Почалися тривалі російсько-українські переговори про статус флоту і його дислокацію.

2008 – вперше за історію незалежної України було визначено 100 великих українців.

2014 – проросійські бойовики захопили місто Слов'янськ Донецької області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus