USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пірнання в ополонку раз на рік у свято – ризик для здоров’я, а не очищення від гріхів

18 Січня 2021 21:09
Протягом останніх років 19 січня під час або після Великого водосвяття у водоймах влаштовують масові пірнання й купання з метою «змити гріхи» в освяченій воді. Утім ставлення до цієї традиції і досі різне: від абсолютного схвалення до радикального заперечення. Багато хто переконує: купання в ополонці на Водохреще не може нашкодити здоров’ю, головне – робити це з вірою.

У Православній церкві України кажуть: абсолютно помилковим є судження, що купання у крижаній воді після водосвяття «змиває» усі гріхи. Адже фізичний акт занурення в освячену воду без покаяння у гріхах не може призвести до їх подолання. Крім того, немає жодного церковного припису для звершення такого дійства на свято Богоявлення.

В УПЦ також пояснюють, що «змивання гріхів» в ополонці не має нічого спільного з суттю свята.
«Життя вірянина має бути христоцентричне і пов’язане з богослужінням. Якщо ми говоримо про Водохреще, тобто Богоявлення, то стаємо причасниками свята, коли знаємо історію події та вникаємо у її суть, беремо участь у спільній молитві, літургії, з благоговінням набираємо освячену воду, і лише тоді купання в водоймі може бути виправдане, – пояснює настоятель храму святого апостола Андрія Первозванного УПЦ протоієрей Степан Ярема. – У жодному разі вода не очищає гріхи. А данина моді відводить людину від істинного значення свята. Бажаю, аби в цей день ми усвідомили, що безгрішний Божий Син входить у води Йордану, Дух Святий у виді голуба засвідчує це, і голос Бога Отця лунає з Неба. Хрещенням розпочинається проповідь Спасителя, і це початок дороги на Голгофу».

Читайте ще: Купання в крижаній воді не змиває гріхів, – ПЦУ

«Коли спостерігаєш за нашим народом на Водохреще, виникає цікаве питання: хто нав’язав думку, що це може допомогти очистити гріхи? Пірнання в ополонку на Водохреще не допоможе «змити гріхи», бо не має нічого спільного з цим! Тим паче, не є «давньою українською традицією», а просто стало даниною моді, яку запозичили у росіян, що після лазні стрибали в крижану воду задля загартування, – каже пастор, керівник молодіжного напрямку Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів Роман Кравчук. – Вода з річки, навіть дуже холодна з ополонки, не змиває ніяких гріхів. Навіть вода Йордану нічого не змиває. Єдина вода, яка може говорити про очищення душі від гріхів, – це щирі сльози покаяння перед Богом. Омиває душу від гріхів зовсім не вода, а кров. «…все за Законом очищається кров’ю, і без пролиття крові немає прощення» (Євреїв 9:22).
Саме за це докоряв Господь Ізраїльському народу свого часу – за мертву релігійну обрядовість, за відсутність сердечного покаяння, яке проявлялося б у ділах милосердя, і закликав прийти до Нього по очищення душі.

«…усі ваші свята ненавидить душа Моя їх: вони стали Мені тягарем, Я змучений зносити їх… Коли ж руки свої простягаєте, Я мружу від вас Свої очі! Навіть коли ви молитву примножуєте, Я не слухаю вас, ваші руки наповнені кров’ю… Умийтесь, очистьте себе! Відкиньте зло ваших учинків із-перед очей Моїх, перестаньте чинити лихе! Навчіться чинити добро, правосуддя жадайте, карайте грабіжника, дайте суд сироті, за вдову заступайтесь! Прийдіть, і будемо правуватися, говорить Господь: коли ваші гріхи будуть як кармазин, стануть білі, мов сніг; якщо будуть червоні, немов багряниця, то стануть мов вовна вони!» (Iсая 1:14-18). Коли читаєш цей текст, то серце щемить у грудях, бо таке враження, що це про наш український народ написано.

Хочеться сказати: схаменіться, люди, не надавайте купанню в ополонці якогось сакрального значення – це лише хороша практика загартовування. Воно не додає вам святості, не робить вас більш духовними, віруючими чи чистішими від гріха.

ЖОДНА ВОДА З ЖОДНОГО СТАВКА НЕ ОМИВАЄ ЖОДНОГО ГРІХА. По очищення від гріхів слід йти до Єдиного, Хто може це вам дарувати – в щирій молитві покаяння до Ісуса Христа».

Читайте ще: Чи корисно пірнати в ополонку на Водохреще? Лікар розповів про ризики

Окрім того, є й інший «бік медалі» – фізіологічний: занурення в холодну воду без належної підготовки може мати сумні наслідки для здоров’я.

«Передусім, якщо людина нетренована, у неї може настати переохолодження від перебування у крижаній воді, може бути обмороження, – пояснює сімейний лікар Роман Божко. – Крім того, є ризик загострення хронічних захворювань, зокрема серцево-судинних. Це стрес для організму. Людина може захворіти на запалення легень, бронхів, сечовивідних шляхів».

З його слів, якщо людина тренована, то загалом занурення в холодну воду є корисним для

тренування серцево-судинної системи. Але до цього потрібно заздалегідь готуватися – загартовуватися, обливатися холодною водою, тоді таке пірнання не буде стресовим для організму.

«Якщо нетренована людина стрибає у воду й після того одразу обігрівається, це не критично, по ідеї, організм має з цим упоратися, – додає лікар. – Утім все-таки бажано загартовуватися, готуватися, аби без наслідків для здоров’я пірнати в крижану воду».

Якщо людина перехворіла на COVID-19, але наразі здорова та загартована, мала досвід моржування або пірнання у крижану воду на Водохреще, медик каже, що це не є протипоказом. «Це особистий вибір кожного, – вважає Роман Божко та додає: – Загалом, загартовування покращує імунітет. Але йдеться про систематичний підхід до процесу. Якщо ж людина пірнає в ополонку раз на рік у свято – якраз це і є ризиком».
Дуже часто доводиться спостерігати, як після крижаної купелі люди «гріються» спиртним. Роман Божко каже: не варто так робити, бо на холоді периферичні судини організму звужуються, а алкоголь, навпаки, їх розширює, тож іде більша тепловитрата, а відчуття тепла зсередини від випитої чарки може бути оманливим.

«Ліпше випити теплого чаю, закутатися та зберегти тепло в організмі», – радить лікар.

Якщо ж ви таки наважилися на крижану купіль, усе-таки варто дослухатися до тих, хто на цій справі знається, аби потім не опинитися на лікарняному ліжку.

Читайте ще: Чи можна пірнати в ополонку на Водохреще перехворілим на COVID-19. Пояснення лікаря

Учитель фізкультури НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів смт Заболоття» Анатолій Маркевич у загартовуванні та моржуванні не новачок – із крижаною водою на ти він із 1986 року. Каже: у цій справі головне – знати, що робиш, бути підготовленим і, звісно, мати силу волі.

«Я є послідовником учення Порфирія Іванова. І от одна з його заповідей каже: починати треба тоді, коли ти це надумав, а не з понеділка. І немає різниці, яка то пора року, – каже Анатолій Петрович. – Головне – у холодну воду людина має заходити не спітнілою і не холодною. Тобто перед пірнанням треба добре розігрітися: поприсідати, пострибати. Крім того, коли не розігріті м’язи, у воду дуже неприємно і страшно заходити».

З його слів, навіть якщо здорова людина, яка до того не загартовувалася, на Водохреще буквально на три секунди зануриться в крижану воду, із нею нічого не станеться.

«Усе тому, що потрапляючи в холодну воду, наш організм вивільняє приховану енергію, яку ми зазвичай не використовуємо, бо хоче вижити, – пояснює моржувальник. – У кров виділяється адреналін, вона приливає до поверхні шкіри. Тож наша шкіра не переохолоджується, а саме зігрівається. Але контакт початківця з холодною водою має тривати не більш як три секунди, інакше можна дістати серйозну болячку».

Анатолій Петрович каже, що для загартування не обов’язково купатися. Достатньо щодня обливатися холодною водою.

«Три відра холодної води на себе вилив – от тобі й ті самі три секунди в ополонці. Хоча пірнання в ополонку таки має кращий вплив, адже під час купання вся негативна енергетика, якої ми «назбирали», з водою іде в землю, – вважає Анатолій Маркевич. – Я після купання в крижаній воді цілий день – як живчик. Це додає мені дуже багато енергії».

Не варто, каже досвідчений моржувальник, стрибати в ополонку тим, хто має серцево-судинні захворювання, адже різкий перепад температур може мати вкрай погані наслідки для здоров’я.
«А загалом, треба прислухатися до себе: організм сам підкаже вам, до чого готовий, а чого робити таки не варто, – каже Анатолій Петрович. – Утім, якщо купатися з літа й не припиняти робити це навіть глибокої осені, то й крижана купіль не стане для вашого організму стресом».

Після купання в холодній воді моржувальник радить швиденько вдягнутися у сухе вбрання. І в жодному разі не стояти на місці! Треба або пройтися пішки, або порухатися в будь-який інший спосіб – поробити вправи, пострибати, поприсідати.

А от від чарки «для зігріву», як і лікар, моржувальник радить відмовитися. «Після вживання алкоголю людина може розслабитися й обморозити ноги чи руки, крім того, насправді він не зігріває, це відчуття тепла дещо оманливе, – пояснює Анатолій Маркевич. – Одне слово, спорт і спирт – поняття несумісні».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 18 Січня 2021 22:05
Кацапський післябанний звичай немає жодного відношення до Водохрестя.
Ти ділдо до дідо Показати IP 19 Січня 2021 03:17
Рагульська заздрість здоровшим, багатшим, розумнішим сусідам не є проявом українства.
мислення до дідо Показати IP 19 Січня 2021 17:50
Та й саме це свято не має ніякого відношення до Біблії!
123 до дідо Показати IP 20 Січня 2021 09:14
Ахахахха традиція купання в ополонці була ВІДРОДЖЕНА в Україні в кінці хх-хіх століття. Тобто більш як 100років тому. З яких пір це стало кацапською після банною звичкою? І таких як ти 77людей. Омг.
Потім Показати IP 19 Січня 2021 03:06
Тільки простату лікувати після цих звичаїв!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus