USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Після смерті Гонгадзе Кучма просив благословення у Філарета, – владика Михаїл

16 Грудня 2019 12:19
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл розповів, що коли після смерті Гонгадзе захиталося крісло під Кучмою, то він вирішив заручитися підтримкою церкви.

Про це, як повідомив владика Михаїл у інтерв’ю Інформаційному агентству Волинські Новини, розказував сам патріарх Філарет.

Читайте повне інтерв’ю: Владика Михаїл: «Об’єднавчий Собор запустив дух єдності і любові до України»

«Був момент, розказував патріарх Філарет, коли після смерті Гонгадзе серйозно захиталося крісло під Кучмою і він хотів заручитися підтримкою церкви. Прийшов із делегацією міністрів до патріарха Філарета й сказав: «На коліна всі перед батьком. Благословіть усіх нас». І сам Кучма з ними став на коліна перед Філаретом. Це був факт визнання існування церкви. Кравчук декларував, а Кучма визнав існування церкви.

Ющенко почав на державному рівні вести переговори з українським патріархом. Тому що раніше це були переговори церковного характеру. Ієрархи їздили до Вселенського патріарха, просто розмовляли. Але була потрібна підтримка і гарантія від держави, що вона приймає та сприймає на своїх теренах таку юридичну структуру, як незалежна помісна церква. Ющенко зробив свій великий вклад.

Янукович нічого не зробив, він не заперечував існування КП, не підтримував його. Я можу сказати, що на Волині мене більше підтримувала Партія регіонів, ніж «Наша Україна» часів Ющенка. Ті гарно обнімалися, казали: «Боже мій, рідна церква!» А Партія регіонів на Волині мені перерахувала 10 тисяч гривень. Хоча жодна з політичних партій не перераховувала. Я думаю, це була насамперед заслуга Бориса Клімчука, але гроші перерахувала партія, яку очолював Башкаленко. Ситуація по єпархіях в Україні була різною, але я назвав би її «тихий нуль», - каже митрополит Михаїл.
З його слів, при Порошенку побачили, що церква – це велика структура, вона багато що може.
«І чому б не скористатися її авторитетом у такий момент та не піти на другий термін? Порошенко мав на це абсолютне право. У травні 2014 року ми з ним розмовляли в цьому кабінеті (робочий кабінет Митрополита в канцелярії Волинської єпархії ПЦУ, – ред.). Я його благословляв на президентство. Це також правда. Я поставив йому запитання: навіщо вам президентство, у вас гроші є? Що ви хочете ще додати? Ви хочете вляпатися в історію чи увійти? Він запитав, що означає вляпатися. Я відповів: в історичних хроніках буде написано, що протягом 2014-2019 років Порошенко був президентом. Або «зробив ось те, ввійшов в історію». І, власне, у Томосі прописано його ім’я. А це вже історія. Честь і хвала йому за це. Щоправда, у мене ще є до нього критика і купа питань. Ми ще з ним змагалися, коли обирали Предстоятеля ПЦУ. Це окрема тема. Але я це розкажу після 15 грудня», - підсумував владика.

Як повідомлялося раніше, що експрезидента Леоніда Кучму підозрювали у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Натомість колишній генпрокурор Юрій Луценко розповідав, що доказів цьому немає.

«Думаю, прямого наказу вбити Гонгандзе не було. Але Кучма створив атмосферу, в якій оточення президента вловлювало його невдоволення. На жаль, майор Мельниченко так і не здав оригінальні записи та записуючи пристрої і сам не співпрацює зі слідством — без цього юридично притягти Кучму неможливо», - казав Луценко.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Міську, вважєй Показати IP 16 Грудня 2019 12:36
Словоблудіє і рукоблудіє тоже гріхи, але не смертні.
Виборець Показати IP 16 Грудня 2019 12:50
і за 10000 продався...
Клава Показати IP 16 Грудня 2019 14:34
а Кучма не вклякав на коліна за те, що підписав на зорі незалежності закон про трасти, котрі обікрали мільйони легковірних українців ?..
Кава до Клава Показати IP 16 Грудня 2019 17:28
як тільки Кучма покаявся, так йому його гріхи і простили... отже можна грішити знову..., що він постійно і робить...
Люди Показати IP 16 Грудня 2019 15:15
Фундамент в даної структури дуже крихкий. Вона побудована людьми, а люди не вічні. Церква відокремлена від держави! Вони постійно хваляться підтримкою можновладців, чим самі порушують КОНСТИТУЦІЮ УКРАЇНИ.
Мирянин Показати IP 16 Грудня 2019 17:26
Заговори, щоб я тебе побачив ! Побачив . Краще би ні !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus