USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Пісциди, Аквариди, Капрікорніди та Персеїди: на волинян чекають чотири метеорні дощі

27 Липня 2020 21:10
Чотири видовищні метеорні потоки чекаютьна волинян і не тільки у липні та серпні 2020 року. Шанси побачити «зорі, що падають» досить великі, адже метеорні дощі триватимуть протягом декількох тижнів. А от коли, у якому сузір’ї їх знайти, а також про те, коли пік цих астрономічних явищ – у статті Інформаційного агентства Волинські Новини.

Що таке радіант і як виникає метеорний «рій»

Отож, метеорний дощ стається тоді, коли часточки метеорних тіл проходять через земну орбіту із величезною швидкістю по паралельних траєкторіях. Такі потоки мають певну циклічність, адже відбуваються щорічно в однаковий період часу. Для астролюбителів із Землі візуально здається, що «зоряна злива» з’являється з однієї точки на небі – радіанту. А от власна назва метеорного дощу залежить від сузір’я, в якому розташований його радіант.

Пісциди – метеорний потік у сузір’ї Риби

Пісциди Аустрініди – метеорний потік, що знаходиться у сузір’ї Риб (лат. – Piscis Austrinus. Відносно тьмяний метеорний дощ стартує 15 липня і завершується 10 серпня. Пік його активності припадає на 28 липня. Комета, завдяки якій він з’явився, невідома, і, згідно з деякими дослідженнями, вона могла вже припинити своє існування. Радіант Пісциди Аустрініди знаходиться на сході від найяскравішої зірки сузір’я Південна Риба – Фомальгаут. Кількість метеорів цього потоку доходить до 10 елементів на годину. Пісциди Аустрініди найкраще спостерігати близько 5:00 години ранку за київським часом, коли точка радіанта піднімається високо над східним горизонтом.
Південні дельта-Аквариди і альфа-Капрікорніди

Метеорний потік дельта-Аквариди триває з 12 липня по 23 серпня щороку. Його активність у пік – 20 елементів на годину. «Матір’ю» цього метеорного дощу вчені вважають комету 96Р / Макхольца, хоча достеменно про це невідомо. Попри те, що дельта-Аквариди найкраще видно із Південної півкулі, мешканці Північної теж зможуть частково за ним спостерігати. Альфа-Капрікорніди активні з 3 липня по 15 серпня. Метеорний «рій» утворився з комети 169 / NEAT. Він є досить слабким. Його середня швидкість у пік – близько п’яти метеорів на годину. Утім, він дуже яскравий! На противагу дельта-Акваридам, альфа-Капрікорніди зможуть спостерігати мешканці обох півкуль. У період з 29 по 30 липня настане максимальна активність двох метеорних потоків відразу. Оскільки радіанти цих «дощів» знаходяться поруч – у сузір’ях Водолія і Козерога, астролюбителі у обох півкулях матимуть змогу насолодитися захоплюючим астрономічним явищем – за одну ніч на небі можна буде побачити до 30 метеорів на годину, що навіть більше, ніж у Лірид.
Персеїди – найбільш яскравий метеорний потік літа

Останній місяць літа потішить любителів астрономії однією із набільш видовищних подій року – метеорним потоком Персеїди. Він утворюється у результаті проходження через атмосферу Землі пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Тутля. Спостерігати за метеорним дощем можна з 17 липня по 24 серпня 2020 року. У час піку, а він припадає на 16:00 годину 12 серпня, його активність досягне 50-75 метеорів на годину. Шукати цей потік потрібно у сузір’ї Персея. Варто не забувати, що видимість метеорних дощів є кращою у місцевості, віддаленій від світла міських вогнів. Зорепад Персеїди у 2019 році, Одеса


Підготувала Вікторія Семенюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus