USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Потяг іржавіє, вокзал руйнується: коли відновлять Луцьку дитячу залізницю

29 Жовтня 2023 20:12
Луцька дитяча залізниця занепадає. Зараз за чагарником і бур’янами не помітно колій, а ще чотири роки тому тут їздили поїзди.

Хто слідкує за долею дитячих розваг у Луцьку та чи отримає наше місто на баланс дитячу залізницю? Про це йдеться в сюжеті «12 Каналу».

Андрій Радченко – колишній учень залізниці. Як і сотні дітей та підлітків, тут він навчався залізничній справі.

«Тут було гамірно. Тут було багато дітей. Усі бігали, галасували. А зараз тут тиша. Ввечері іноді сюди приходять випивати», – говорить хлопець.

Дитячу залізницю почали будувати в 1952 році. Дві станції назвали «Луцьк-Піонерська» та «Малогвардійська». Потім перейменували на «Росинку» та «Водограй». Такі залізниці робили в багатьох містах СРСР, щоб популяризувати серед дітей залізничну справу.

«У нас були діти з Ковеля, Сенкевичівки, Горохова… Вони приїжджали, щоб попрацювати три-чотири години», – пригадує Андрій Радченко.

Зараз із будівлі вокзалу осипається штукатурка. Руйнуються стіни, арки та сходи. Постапокаліптичні сюжети нагадує і сам потяг – обмальований, іржавий, із дошками замість вікон.

Якщо біля «Росинки» ще можна погуляти, то другу станцію зараз знайде не кожен.

Останній свій рейс дитячий потяг «Юність» зробив у серпні 2019 року. Коли почалася коронавірусна пандемія, залізницю закрили, а працівників звільнили.

«Тоді потяг поставили на консервацію. З тих пір він не зрушив із місця», – говорить Андрій Радченко.
«Укрзалізниця» готується передати об’єкт на баланс Луцької міської ради.

«Рішенням правління підтримано питання про відчуження з балансу «Укрзалізниці», – коментує представник «Укрзалізниці» Олег Заблудовський.

Нині справа за рішенням уряду.

«Сподіваємося, що цього року зможемо поставити на баланс. Щойно буде передано й не буде снігу, ми відразу проведемо благоустрій. Це буде перший захід. А далі – ремонт, передача на баланс департаменту освіти, Палацу учнівської молоді, щоб використовувати його і в навчальних цілях, як було раніше, і в рекреаційних на вихідні та свята», – інформує директор департаменту економічної політики Борис Смаль.

Нагадаємо, у вересні 2020 року колектив Луцької дитячої залізниці повідомили про новий штатний розпис та скорочення працівників. Згодом «Укрзалізниця» повідомила листом міську раду, що не може передати в комунальну власність міста Луцьку дитячу залізницю та дві станції.

У квітні 2021 року із приміщення станції «Росинка» вивезли меблі, обладнання, стенди та форму гуртківців-залізничників. Обладнання, яке описали та забрали, передали тоді на баланс Рівненської дитячої залізниці та Рівненської дирекції залізничних перевезень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ляткеркупить Показати IP 29 Жовтня 2023 20:47
Скоріше б передали...
Нема на то ради ! Показати IP 29 Жовтня 2023 23:07
У Луцьку світлофорам залишилось хіба шо тільки підморгувати : і луцькій дитячій залізниці, і "Бригантині" в парку, і аеропорту в Крупі, і футбольній команді "Волинь" !
Хз Показати IP 30 Жовтня 2023 08:55
Керують спеціалісти
Лучанин Показати IP 30 Жовтня 2023 11:51
Чому не доглянутий парк і все хащами заросло? Парк ніби ж м. Луцьк належить?
лінивець Показати IP 30 Жовтня 2023 18:03
а мені здається що толку там вже не буде-потяги з 60-80х років які стоять там як мінімум 20 років,це вже давно брухт!! Памятаю діти катались ним приблизно до 2003року-з тих пір скільки їздив тою стороною, все стоїть мертво,декілька раз повінь була то мертво стояло там все у воді. Сучасні підлітки наврядчи будуть ним кататись.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus