USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Пов’язані брокерські фірми розіграли оренду приміщень на Волинській митниці

22 Жовтня 2018 16:01
Із п’яти офісних приміщень для брокерів на митних постах області, які віддала в оренду за останні роки Волинська митниця, три розіграли між собою на конкурсах брокерські компанії з однієї «орбіти». Відбулося це з мовчазної згоди Фонду державного майна України, керівництва митниці та Державної фіскальної служби.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, хто отримав право оренди державного майна на митних пропусках Волинської області, пише Громадське.

КАФЕ, БАНКОМАТИ, ІНСПЕКЦІЇ, БРОКЕРИ: СКІЛЬКИ КВАДРАТІВ І ДЛЯ ЧОГО ЗДАЛА МИТНИЦЯ В ОРЕНДУ

Протягом 2007-2017 років 20 об’єктів нерухомості на майже 960 квадратних метрів, які перебувають на балансі Волинської митниці ДФС, були здані в оренду. Це як звичайні кабінети службово-виробничих будівель митниці, так і просто квадратні метри для обслуговування банкоматів і банківських терміналів.

Із 20 об’єктів – п’ятьма користуються державні органи і підприємства на зразок служби санветконтролю, екологічної інспекції і прикордонного загону. Ще п’ять об’єктів орендують банки (переважно державний «Укргазбанк») для розміщення банкоматів і надання банківських послуг, один об’єкт орендує «Укртелеком» для розміщення обладнання зв’язку.

Решта ж дев’ять об’єктів нерухомості перебувають в оренді різноманітних приватних фірм і підприємців. Наприклад, одна фірма отримала в оренду майже 300 кв. м для облаштування їдалень і кафе. А засновниця цієї фірми отримала в оренду ще й громадські туалети на 46 кв. м.

Ще п’ять офісних приміщень розділили між собою чотири брокерські фірми.

Значна частина об’єктів нерухомості відійшла в оренду без будь-яких конкурсів, що відповідно вплинуло на вартість оренди. Проте, навіть проведення конкурсів в окремих випадках аж ніяк не вплинуло на зростання орендної плати, бо їх розігравали пов’язані між собою компанії. Зокрема, це стосується кількох офісних приміщень для брокерів, які віддали в оренду два роки тому.


ВЕЗЕ ТИМ, ХТО З НАМИ ВЕЗЕ: ЯК РОЗІГРАЛИ БРОКЕРСЬКІ ОФІСИ

Здачею в оренду усього майна державної власності по Україні займається Фонд державного майна та його регіональні відділення. Не є виключенням і майно Волинської митниці.

Перше офісне приміщення для брокерів безпосередньо на Волинській митниці ФДМУ віддав в оренду невдовзі після відкриття реконструйованого пункту пропуску «Ягодин» у 2011 році. Майже 10 квадратних метрів новенького службово-виробничого приміщення «Ягодина» у серпні 2012-го без конкурсу віддали приватному підприємству «СІА-Брок», яке зареєстроване у селі Струмівка поблизу Луцька. За оренду фірма платить менше двох тисяч гривень на місяць.

Засновником і директором компанії на той час був Андрій Клебанський – син співзасновника ТОВ «Розважальний центр «Промінь», ТОВ «Проміньпарксервіс» і партнера луцького бізнесмена Андрія Покровського Івана Клебанського. У 2016-му засновником і директором стала лучанка Лілія Кондратюк, а вже цього року ним значиться інший лучанин Андрій Радобенко.
Реклама «СІА-Брок» на «Ягодині»
Реклама «СІА-Брок» на «Ягодині»


У 2015-му в оренду віддали ще 10,8 кв. м у тому ж приміщенні «Ягодина». У 2016-му – ще три приміщення: два на «Ягодині» і одне на пункті пропуску «Доманове».

Оренду останніх чотирьох приміщень розіграли на конкурсах із двох учасників. Три з чотирьох конкурсів відбулися за участі пов’язаних фірм, і по суті виявилися фіктивними.

Зокрема, приміщення на 10,8 кв. м на «Ягодині» розіграли київські ТОВ «Сайрус-груп» та ТОВ «Макотрейдінг». Обидві фірми – з «орбіти» такого собі Ореста Фірманюка і групи компаній «Твоя логістика», яку з ним пов’язують. В мережі до прізвища Фірманюка застосовують різні епітети: від злочинця і організатора «сірих» митних схем до «модного контрабандиста», який може вирішити будь-які справи.

Персона Фірманюка потрапила в об’єктив журналістів ще 2-3 роки тому. На його фірми скаржилися журналістам підприємці, які імпортують товари через Одеську митницю. У 2016-му про нього знову заговорили через передачу в оренду одній з фірм приміщення митного складу в аеропорту «Бориспіль».


В коментарі «Нашим грошам» Фірманюк переконував, що ніякого бізнесу вже не веде, лише консультує і не має ніякого відношення до «Твоєї логістики» та «Макотрейдінгу». Дописи про себе в мережі серйозно не сприймає і називає все це міфами.

За даними аналітичної системи «Youcontrol» компанію «Сайрус-груп» створив у 2012-му мешканець Кіровограда Андрій Фрунза. Однак, вже у 2013 компанію переписали на самого Ореста Фірманюка. Напередодні конкурсу з оренди приміщень на Волинській митниці свою фірму Фірманюк переписав на співробітницю «Твоєї логістики» Ольгу Пєхотіну. Вона ж на сайтах із пошуку роботи вказана як контактна особа ще однієї брокерської компанії «Валгер Груп», засновником якої наразі і є Орест Фірманюк. У 2011-2012 роках засновницею цієї компанії була інша особа – Олена Борис.

У 2014 році та ж Олена Борис створила та очолила ТОВ «Макотрейдінг». Якраз напередодні конкурсу щодо оренди майна на Волинській митниці директором компанії стала киянка Ірина Заяць. Торік жінку оштрафували за неправильне нарахування ПДФО та ЄСВ у своїй фірмі, а ще два роки тому вона роздавала коментарі у ЗМІ як «представниця компанії «Твоя логістика».

І найцікавіше: на момент проведення аукціонів і понині «Сайрус-груп» та «Макотрейдінг» юридично зареєстровані за однією адресою: проспект Воз’єднання, 19 у Києві.


Таким чином у 2015 році оренду приміщення на 10,8 квадратів розіграли між собою колишня фірма Ореста Фірманюка «Сайрус-груп» і фірма колишньої власниці фірми Ореста Фірманюка «Макотрейдінг». Це був перший із трьох конкурсів, які ці фірми розіграли між собою та перший і останній, коли вони між собою торгувалися.

Судячи із протоколу конкурсної комісії, стартовий розмір орендної плати, який встановив ФДМУ становив 2144 гривні. Свої перші пропозиції компанії подали у конвертах. «Сайрус-груп» і «Макотрейдінг» запропонували відповідно ставки по 2200 та 2250 гривень. Компанії зробили по три кроки і зрештою із пропозицією 4050 гривень переміг «Сайрус-груп».

Ще два конкурси на оренду приміщень площею 12,9 кв. м на «Домановому» та 9,9 кв. м на «Ягодині» ці ж дві компанії розіграли між собою на початку жовтня 2016 року.

ФДМУ встановив початкову ціну оренди за приміщення на «Домановому» у 881 гривню. «Макотрейдінг» у конверті запропонував 890 гривень, а «Сайрус-груп» – 885. На аукціоні «Сайрус-груп» зробив лише одну ставку розміром у 1157 гривень і став переможцем. «Макотрейдінг» і не збирався торгуватися.

За приміщення на «Ягодині» ФДМУ встановив початкову вартість оренди у 2167 гривень. У конвертах «Сайрус-груп» та «Макотрейдінг» запропонували 2170 та 2168 гривень відповідно. Єдину ставку на аукціоні зробив «Макотрейдинг» і отримав приміщення в оренду за 2821 гривню. «Сайрус-груп» і не планував торгуватися.

Останнє із п’яти брокерських приміщень розіграли наприкінці жовтня 2016 року у тому ж приміщенні «Ягодина», де свого часу оселився «СІА-Брок». На конкурсі знову два учасники: ТОВ КФ «Укртрансагент» з Рівненщини та ще одна компанія з «орбіти» «Твоя логістика» зареєстрована за два тижні до аукціону ТОВ «Юнброк». Аукціон вийшов запеклий: при мінімальній ставці у 2352 гривні учасники зробили по 5 кроків, в результаті вартість оренди злетіла у три рази – до 7 тисяч гривень. Саме з такою ставкою переміг «Юнброк».

На момент аукціону засновником і директором фірми був киянин Віталій Морозов. Згодом її перейменували на ТОВ «Квінт трейд ЛТД». Вже за півроку директором фірми стає Людмила Васіна – головна бухгалтерка ТОВ «Макотрейдінг». Принаймні так йдеться у постанові Дніпровського райсуду про штраф жінці за неправильне нарахування ПДФО та ЄСВ.

Після цього фірму ще кілька разів переписували на різних осіб. А на початку цього року засновником і директором стала киянка Юлія Шевчук. За два місяці до цього Солом’янський райсуд Києва оштрафував уповноважену особу на роботу з митницею ТОВ «Твоя логістика» Юлію Шевчук на 278 тисяч гривень за внесення недостовірних відомостей до митних документів тієї ж компанії «Квінт трейд ЛТД», яка завозила в Україну китайські іграшки та інші речі. Вартість товару, який не потрапив в митну декларацію оцінили у понад чверть мільйона гривень. «Везе тим, хто з нами везе» – гасло «Твоєї логістики». Але не для цього випадку.

І це не перша справа, в якій фігурує «Квінт трейд ЛТД». Ще з середини 2017-го правоохоронці ведуть кримінальне провадження, в якому фігурує ця ж компанія, щодо вчинення за попередньою змовою групою осіб фіктивного підприємництва та ухилення від сплати податків. Слідство встановило, що нібито у 2016-2017 роках групах осіб створила ряд фірм, серед яких і «Квінт трейд ЛТД», для формування незаконних податкових кредитів, митного оформлення товарів з порушенням правил. Провадження триває досі.

Таким чином, чотири із п’яти брокерських приміщень Волинської митниці, які з 2012 року до сьогодні віддали в оренду, опинилися у компаній, тим чи іншим чином пов’язаних із Орестом Фірманюком. На сайті «Твоєї логістики» серед митних пунктів пропуску, на яких є представництва компанії саме «Ягодин» і «Доманове», на яких і отримали в оренду приміщення компанії з «орбіти» Ореста Фірманюка.


За даними ФДМУ «Сайрус-груп» та «Макотрейдінг» протягом 2015-2017 років отримали в оренду ще 23 об’єкти державного майна на різних регіональних митницях і поблизу них.

ХТО ГОДУЄ МИТНИКІВ І ПРИКОРДОННИКІВ ТА УТРИМУЄ МИТНІ ТУАЛЕТИ

Чимало нерухомості на Волинській митниці в оренду отримало подружжя Матвійчуків із Любомля. Підприємиці Валентині Матвійчук ще у 2012 році віддали в оренду два приміщення на 44,6 та 249,6 кв. м. Тут облаштували кафе, одне з них під назвою «Кордон». З роками приміщення переоформили на спільну фірму Валентини та Миколи Матвійчуків «Західний рубіж».

Тій же Валентині Матвійчук у 2015 році віддали в оренду без конкурсу і два громадських туалети на «Ягодині» площею у 7,7 та 39,1 кв. м. Без конкурсу, бо інших бажаючих орендувати ці приміщення не знайшлося.
Реклама в коридорах службового приміщення «Ягодина»: кафе «Західного рубежа» наліво, «СІА-Брок» направо
Реклама в коридорах службового приміщення «Ягодина»: кафе «Західного рубежа» наліво, «СІА-Брок» направо


Микола Матвійчук відомий на Любомльщині підприємець. Свого часу був членом виконавчого комітету Любомльської міськради, у 2015 році балотувався до Любомльської районної ради у списку Радикальної партії Олега Ляшка.

Окрім «Західного рубежа» Матвійчуку належить ще ряд фірм. Він співзасновник любомльського колективного підприємства «Комбікорм», транспортного ТОВ «Світязь», ТОВ «Л.Д.Я.М.» (за першими буквами прізвищ засновників Лис, Дзядук, Якимлюк, Матвійчук) та мисливського ТОВ «Вікінг». Серед засновників останнього значиться також колишній начальник любомльської міліції Олександр Соколюк.

Товариство з «Вікінга» торік відзначилося тим, що вполювало за день одразу шість вовків на Любомльщині. Фото з полювання облетіли усі регіональні ЗМІ.


У коментарі Микола Матвійчук розповідає, що бізнесом на митниці займалася дружина, зараз, в силу обставин, справи перейшли до нього.

"Було оголошення в місцевій газеті щодо виставлення на конкурс приміщень, то дружина взяла участь як підприємець. А потім ми створили фірму, бо не вкладалися в ліміти податкової, – розповідає підприємець. – Одне кафе в новому приміщенні, невеличке, а друге, то там був бокс напівзруйнований, гнила підлога, то ми зробили там ремонт і відкрили там кафе. Так то немає багато відвідувачів, а якщо якісь проблеми на митниці, то більше водії заходять, персонал митниці і прикордонників їсть. Кафе працюють, а туалети… Їхала якось міжнародна делегація, там була грязотіща і нам примусово сказали, що, мовляв, маєте кафе, то беріть і туалети в оренду. Там сморід стояв і бруд, то добровільно-примусово сказали за ними доглядати".


ЧОМУ МАЙНО ВІДДАЮТЬ ПОВ’ЯЗАНИМ ФІРМАМ І БЕЗ КОНКУРСІВ

Чому ж орендувати приміщення на митниці вигідно? Щоденно через «Ягодин» проходить до 8 тисяч пасажирів, тисячі легкових та вантажних автомобілів. Все це – потенційні клієнти як брокерів, так і кафе та громадських туалетів. А чим ближче ти до клієнта – тим успішніший бізнес.

Керівництво регіонального відділення Фонду держмайна на Волині каже, що деякі приміщення віддають в оренду без конкурсу, бо після вивчення попиту не знайшлося два чи більше бажаючих взяти їх в оренду. Аукціон же проводять лише в такому випадку.

А ось перевіряти пов’язаність чи непов’язаність фірм Фонд держмайна не має повноважень, каже начальник регіонального відділення Тетяна Маслечко.

В обласному відділенні Антимонопольного комітету, який власне й займається відстеженням неконкурентних закупівель та аукціонів, теж розводять руками. Кажуть, що юридичних підстав для реагування в цій ситуації немає. Аби встановити пов’язаність фірм потрібно чимало прямих і непрямих доказів.

Проте, навіть якщо в такій ситуації і вдасться встановити змову учасників, то їм може загрожувати лише штраф, та й то невеликий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus