USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через підозру в крадіжці дитину тримали у підсобці луцького супермаркету: чи законно це

5 Грудня 2018 15:37
В луцькому супермаркеті «Сім23», який знаходиться на перетині вулиці Лесі Українки та Театрального майдану, працівники затримали неповнолітню, яка буцімто вкрала якийсь товар.

Про це на свої сторінці у Фейсбук написав лучанин Олексій Кушнєр.

З його слів, він обідав на Театральному Майдані в закладі «Сім23», де сталася неприємна ситуація: «Біля мене стояли неповнолітні діти, телефонували своїм батькам і розповідали, що якийсь невідомий чоловік не у формі забрав їхню подругу у підсобне приміщення, бо ніби то вона «вкрала» у супермаркеті якусь річ».

Чоловік говорить, що він пішов в те приміщення, де чоловік та жінка (не у формі, без будь-яких розпізнавальних знаків) тримали цю дівчину, вони сказали, що уже зателефонували її батькам. Натомість він викликав поліцію, адже, як наголошує Олексій Кушнєр, зараз трапляється дуже багато випадків, коли охоронці супермаркетів порушують закон, обмежуючи права неповнолітніх.
«Просто завели неповнолітню дівчину у підсобне приміщення магазину. Неповнолітню дитину у підсобне приміщення! На жаль, поліцейські не захотіли проводити ніяких дій щодо охорони, не роз’яснили працівникам супермаркету, що вони вчинили не правильно та взагалі не побачили у діях охоронців ніяких ознак правопорушень. Ніхто не відбирав ніяких пояснень. Просто пішли», – каже лучанин, якого дуже обурила ця ситуація.

«Тобто тепер щоразу, коли чиясь дитина підпаде під підозру про вчинення крадіжки, якийсь дядько без ніяких представлень може забрати дитину до підсобного приміщення? Це взагалі як? А поліція не побачить у цьому нічого такого?

На жаль, зараз присутня тенденція щодо порушення прав неповнолітніх працівниками супермаркетів», – стверджує чоловік.

Інформаційне агентство Волинські Новини, своєю чергою, звернулося до адвоката Олега Огородника, аби дізнатися, чи взагалі мають право охоронці чи працівники супермаркетів когось затримувати, якщо в них є підозра у вчиненні крадіжки.

«Охоронці одразу б мали викликати батьків, поліцію, однак не закривати її в підсобці та не позбавляти її волі. Можливо, охоронці не знали, чи дівчинка є повнолітньою, але вести в підсобне приміщення, закривати і невідомо що там робити також не можна. Це незаконно, тим більше, якщо це неповнолітня дитина», – наголошує юрист.

З його слів, поліція повинна встановити особу, якщо ця дівчинка виявилася б неповнолітньою, то потрібно було викликати батьків. Зокрема, поліція б мала прийняти заяву про вчинення злочину, відвезти підозрювану особу до слідчого, який відібрав би пояснення, однак неповнолітню не мають права допитувати без батьків, педагога чи психолога, адже так вимагає законодавство.

Олег Огородник каже, що охоронці супермаркету мають право затримувати відвідувачів, якщо вони підозрюють когось у злочині.

«Якщо людина, на їхній погляд, вчинила злочин, то охоронці мають право її затримати. Відповідно до КПК будь-яка людина може затримувати іншу, якщо та підозрюється в злочині, до виклику поліції. Але потрібно розмежовувати, що таке затримання і фактично незаконне позбавлення волі. Якщо людину ведуть і десь закривають та залишають – то це є позбавленням волі», – резюмує адвокат.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
лучанин Показати IP 5 Грудня 2018 15:39
Як би мою дитину закрив такий охоронник, я б його закрив в другому місці
А до лучанин Показати IP 5 Грудня 2018 16:01
потім би закрили тебе. Може досить вже цих дурних понтових розпальцовок - "да якби, да я, да ого-го", а пора вчитись якось по цивілізовану жити? От як Олексій Кушнєр вчинив, як Людина!, а не пройшов повз. А про безтолкові дії поліції потрібно повідомляти в письмовому порядку їх керівництво, хай вчать свої підлеглих елементарних законодавчих азів, бо складається враження, що вони деб*ли.
ангст Показати IP 5 Грудня 2018 16:06
Так неповнолітня вкрала щось чи ні?
Вася Показати IP 5 Грудня 2018 16:16
а красти можна. Краще б виховували своїх дітей а не тільки в фейсбках сидять і пишуть поширюють
777 Показати IP 5 Грудня 2018 16:20
вчора також в одному ТЦ затримали неповнолітню за крадіжку (повний рюкзак речей на 2 тис.гривень) так що відпускати і не затримувати? а до приїзду поліції де її тримати? Навчіть дітей не кпасти спочатку.
Лучанин Показати IP 5 Грудня 2018 16:41
Так, вкрала.
Гном Показати IP 5 Грудня 2018 16:56
Одного разу, в цумі, мене також завели в підсобку. Товар я вкрав в іншому магазині (жарт це була куплена мною річ в іншому місці), але чіп залишився, тому він і засигналив. Років це було 5-6 тому. Я не здякався, адже нічого не крав, вони за хвилини дві все перевірили і відпустили мене. хоча я чекав би від них якихось усних вибачень за затримку.
Анонім Показати IP 9 Грудня 2018 04:33
кассир может — случайно или скорее умышленно не пробить один или несколько товаров. В этом случае вам гарантированно крайнее неприятное общение с охранной, ведь это одна из преступных схем действующих в сговоре охранников и кассиров, которые таким образом вымогают у покупателя отступные, расплатившись на кассе, вы направляетесь к выходу, и вдруг появляется охранник и требует к досмотру вещи, хватает вас и пытается увести в подсобку... Порой охранники даже предлагают заплатить «штраф», после чего обещают отпустить с миром — то есть, занимаются вымогательством. Если вы убеждены, что ничего не забыли оплатить, если вы проверили чек и убедились, что кассир провела по кассе все выбранные вами товары, то смело действуйте по такому алгоритму. В первую очередь, требуйте у охранника показать удостоверение. В роли охранников не могут выступать сотрудники магазина — охранной деятельностью в соответствии со статьей 1 Закона Украины «Об охранной деятельности» имеют право заниматься только фирмы, получившие соответствующую лицензию. То есть, сотрудник магазина вообще не имеет права требовать вещи к досмотру или задерживать вас, он может только позвать охранника. Убедившись, что перед вами именно охранник, (то есть, что в удостоверении есть подпись руководителя охранной фирмы, присутствует фотография и указаны фамилия охранника, дата выдачи и срок действия удостоверения), требуйте от него объяснения причины задержания. Если охранник просит показать сумку — помните, что вы не обязаны это делать, осмотреть ваши вещи он может только при вашем добровольном согласии. В принципе, в соответствии с пунктом 6 статьи 12 Закона Украины «Об охранной деятельности» право на досмотр вещей и документов охранник имеет только в том случае, если на объекте охраны установлен пропускной режим, а магазины к таким объектам не относятся. Самостоятельно трогать вас и ваши вещи охранник не имеет права — так как это будет уже обыск, проводить который могут только представители правоохранительных органов. Если охранник выдвигает обвинения в краже, настаивает на досмотре, хватает ваши вещи или пытается увести вас в подсобку, требуйте вызвать полицию. Если же, вопреки требованию статьи 13, согласно которой охранники обязаны немедленно сообщить правоохранителям о совершении противопроавных действий, ваша просьба игнорируется — вызывайте милицию сами и сообщайте, что по такому-то адресу в таком то магазине происходит попытка незаконного задержания. Требования охранника оплатить штраф тоже неправомерны — закон «Об охранной деятельности» не дает им полномочий налагать или взымать штрафы. И главное — помните, — никаких разбирательств с охранниками и тем более «полюбовных» расставаний за деньги быть не может. Если они считают, что вы совершили противоправное действие — уголовное или административное нарушение, то в соответствии со статьей 13, они обязаны немедленно вызвать правоохранителей — то есть, милицию. Если же они с этим затягивают, то смело вызывайте милицию сами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus