USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Препарати від болю, тиску, протизаплідні з 1 квітня відпускатимуть за рецептом

30 Березня 2023 16:10
В Україні з 1 квітня ліки можна буде придбати за електронним рецептом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Зазначається, що рецептурними є близько 60% зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Інші ліки, які не вимагають обов’язкового призначення лікарем, можна, як і раніше, придбати в аптеці без спеціального рецепту.

Читати ще: З 1 квітня на ліки діятиме електронний рецепт: МОЗ дало роз'яснення

За рецептом в Україні відпускаються антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих захворювань, деякі антигельмінтні препарати, деякі антигістамінні засоби, препарати для розрідження крові, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Щоб перевірити, чи потрібний рецепт на придбання лікарського засобу, можна скористатися сервісами онлайн-аптек або сайтом Держреєстру лікарських засобів України. У пошуковому рядку ввести назву ліків або назву діючої речовини, відкрити реєстраційне посвідчення відповідних ліків, у профілі ліків знайти рядок Умови відпустку.

Детальніше про препарати, які аптекар не матиме права продавати без рецепта з 1 квітня, у матеріалі «Еспресо.Захід».

«До рецептурних лікарських засобів належать антибіотики, протисудомні, гормональні препарати, в тому числі протизаплідні, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигістамінні. Низка звичних ліків, зокрема знеболювальних чи протизастудних, також можуть належати до рецептурних препаратів. Це залежить від складу препарату, дозування, лікарської форми, – каже експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з організації та управління фармацією Неля Бик. – Чи належить засіб до рецептурних, можна подивитись в інструкції до нього – про це вказано наприкінці. Також є онлайн Державний реєстр лікарських засобів, де є перелік усіх зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Там вказано, чи той інший засіб відпускається без рецепта

Знеболювальні та жарознижувальні

За словами Нелі Бик, усі знеболювальні на основі парацетамолу та ібупрофену і далі продаватимуть без рецепта. Анальгін також можна буде придбати без рецепта, але тільки упаковку на 10 таблеток. Упаковка на 100 таблеток – лише за рецептом, так само як і анальгін в ампулах.

«Те саме з ношпою і спазмалгоном – таблетки без рецепта, ампули – за рецептом. Взагалі ампульна продукція уся має йти за рецептом», – каже Неля Бик.

Без рецепта від лікаря тепер не можна буде придбати популярний знеболювальний і протизапальний засіб німесил та його аналоги.

Ліки проти кашлю

Більшість популярних сиропів і таблеток від кашлю і далі будуть у вільному доступі, зокрема мукалтин, ACC, сиропи на основі амброксолу, екстракту плюща тощо. За рецептом – усі кодеїновмісні препарати, а також ліки на основі сальбутамолу (переважно використовують для інгаляцій). Взагалі більшість препаратів для інгаляцій також потрібно купувати за рецептом, у тому числі й популярний беродуал.

Гормональні препарати

Усі гормональні препарати відпускатимуть за рецептом, у тому числі гормональні контрацептиви. Навіть «екстрений» протизаплідний засіб «постинор», який найефективнішій у першу добу після незахищеного статевого акту, не можна буде придбати без рецепта.

Люди, які мають захворювання щитовидної залози і постійно приймають тироксин (L-тироксин чи еутирокс), теж щоразу змушені будуть поновлювати електронний рецепт. Щоправда, в разі, якщо пацієнт приймає певні ліки постійно, то лікар може виписувати електронний рецепт дистанційно.

Рецепт буде потрібен навіть не деякі мазі та креми, що містять гормони, зокрема на момедерм. Натомість феністил усе ще буде у вільному доступі.

Антигістамінні (протиалергічні)

Більшість популярних протиалергічних препаратів залишається у вільному доступі: діазолін, лоратадин, супрастин тощо. Однак супрастин в ампулах – лише за рецептом.

Дексаметазон, який алергіки часто мають у запасі для екстрених випадків, також можна буде придбати лише за рецептом, оскільки це гормональний препарат.

Ліки проти гіпертонії та серцево-судинних захворювань

У цій категорії залишився мінімальний перелік лікарських засобів, які ще можна придбати без рецепта. Усі популярні засоби для зниження тиску, як-от каптоприл, каптопрес, бісопролол – виключно за рецептом. Навіть сечогінні препарати фуросемід та діакарб, які також використовують гіпертоніки, лише за рецептом.

Краплі корвалол та валокордин без рецепта можна придбати лише у маленьких флакончиках, на баночки по 50 мл уже треба рецепт. Зрештою, як і на звичайний етиловий спирт. Це теж, виявляється рецептурний препарат. Без рецепта можна придбати лише маленький флакончик мурашиного спирту, на 100 г уже треба рецепт.

Люди, які мають проблеми з серцем, часто щоденно вживають засоби для розрідження крові. Але тепер їх теж можна буде кувати лише малими упаковками. Магнікор чи кардіомагніл на 100 таблеток – лише за рецептом.

Як купити ліки за електронним рецептом

Аби отримати електронний рецепт на ліки, треба звернутися до сімейного лікаря (не обов’язково мати з ним декларацію). Коли лікар робить призначення, формує електронний рецепт, а пацієнту приходить смс-код на телефон. Саме з цим кодом і треба йти в аптеку.

До кінця воєнного стану лікар може також виписати рецепт на бланку, або видрукувати дані з кодом електронного рецепта (наприклад, якщо в пацієнта немає телефону або це людина, яка не надто вміє ним користуватися).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Українка Показати IP 30 Березня 2023 16:44
Коли в людини підвищується тиск і в неї немає електронного рецепта, то таблетку, яка рятує її життя вона не може купити?!! А старші люди ще й з телефонами не дружать!!!
Слуга народу до Українка Показати IP 30 Березня 2023 20:23
Помирай, милая, помирай, милая, помирай, у-ха-ха, моя чорнобривая!
Клава Показати IP 30 Березня 2023 17:00
Япона мама - і Путіна не треба ... І так ноги протягнешь !
Мойша Показати IP 30 Березня 2023 17:04
Млять ! Хто це зробив - це просто виродки!
CoBa Показати IP 30 Березня 2023 18:05
Це геноцид, війна, лікарень немає, якісь там сімейні до яких ніколи не можна потрапити, а тепер і ліки за рецептом! Від тиску!
Микола Показати IP 30 Березня 2023 18:47
А слабО повернути сухий закон і ракові палички продавати за рецептом? У мене немає таких грошей, щоб моє здоров'я та життя почало щось вартувати на цій земній кулі, не можете ефективно допомогти - не заважайте хоча б робити свої "помилки". Чому я чи хтось інший має за кожен чих бігати до того сімейного лікаря, для чого ця бюрократія? Чому не працює лозунг "моє тіло - моє діло"? Свобода людини закінчується там, де починається свобода іншої. Під дією сильних антигістамінних препаратів я сонливий нікому не загрожую, бо не маю права перебувати за кермом, а якщо стане гірше мені - це МОЯ справа. Ну гаразд, рецептурити дефіцитні ліки за рецептом щоб мажори не записували по-приколу тіктоки як вони кип'ятять 10 ампул протиракових ліків... За що так із дешевими ліками для плебсу?
Тур Показати IP 30 Березня 2023 19:59
справжні майстри людям життя псувати в тому уряді. шоб нещасний корвалол купити літній людині спочатку треба в район до лікарки поїхати за тим електро рецептом
море Показати IP 30 Березня 2023 20:18
Що творять.Я в шоці.Будемо мерти як мухи.Як всі начнуть за тими рецептами ходити і дзвонити.Ті сімейники через раз трубку беруть,то заняті,то вихідні.
Владі Показати IP 30 Березня 2023 21:06
Та щоб ви вже виздихали.
Микола до Владі Показати IP 30 Березня 2023 22:36
Влада багаті, їх здоров'я у відносній безпеці. А от ми будемо підвиздихувати в чергах
Анонім до Микола Показати IP 31 Березня 2023 10:26
так бо один їхній дзвінок і у них є все а ти чекай неділю дві щоб потрапити на прийом . вмерти можна . а потім аналізи поки зроблять .ще день пройде.скажіть нащо під час війни таке? а як стоїш до лікаря і повітряна тривога . все ..кабінет закритий!!!!
Were Показати IP 31 Березня 2023 07:31
Скільки озлоблених в коментарях, від цього почне скакати тиск, прийдеться шукати рецепт, а потім відповідні ліки). Краще займіться фіз зарядкою, вона точно більше на користь буде!
23 до Were Показати IP 31 Березня 2023 10:22
Тупішої поради я не чув! Раптом не депутатствуєте?
Анонім Показати IP 31 Березня 2023 08:58
Ім вигідно щоб пенсіонерів побільше повмірало щоб пенсіі не платить.
Анонім Показати IP 31 Березня 2023 09:33
рецепт в лікаря а до лікаря черга тиждень два . то як лікуватись. ? ! помирати. Раніше думав порошенко поганий а т ні як виявилось пізніше.
Юрій Показати IP 31 Березня 2023 12:39
Патріоти захищають Україну, а трутні придумують дурню.
антоніна Показати IP 31 Березня 2023 20:59
В вихідні дільничний лікар відсутній,є багато термінових станів які не можна відкладати,в будній день черги ,пенсії 2100,це просто жах якійсь!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus