USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ліки тільки за рецептом: в Україні хочуть скоротити кількість аптек

25 Липня 2018 14:50
Кількість аптек в Україні може різко скоротитися, а ліки продаватимуть лише за рецептом.

Зокрема, це випливає з проекту поправок до Закону "Про лікарські засоби", який нардепи зареєстрували у Верховній Раді, передає "Обозреватель".

Згідно із запропонованими нормами, дозволять продавати ліки лише в аптеках та аптечних пунктах, які можна буде відкривати не ближче півкілометра одна від одної.

Також у разі ухвалення закону скасують аптечні мережі: окремим підприємцям дозволять тримати єдину аптеку, а компаніям — не більше чотирьох і тільки в межах однієї області.

Всього вісім аптек дадуть відкрити фірмам тільки в тому випадку, якщо вони займаються виробництвом ліків. При цьому засновників у фірми-аптеки повинно бути не менше трьох, й у них не повинно бути інших аптек.

Якщо ж підприємець захоче відкрити свою аптеку, він повинен мати освіту магістра за спеціальністю "Фармація", а продавати таблетки можна буде тільки дипломованим провізорам.

Самі автори документа вважають, що сьогодні аптечні мережі підвищують ціни на ліки, користуючись своїм домінуючим становищем на ринку.

Деякі з вимог не застосовуються до юридичних осіб, єдиним засновником (учасником) яких є орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, які безпосередньо здійснюють господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Зокрема, це стосується освітніх вимог до учасників (акціонерів) юридичних осіб. У законопроекті також визначено вимоги до індивідуалізації суб'єктів роздрібної торгівлі лікарськими засобами та місць здійснення ними діяльності.

Законопроект не передбачає скасування чи обмеження чинних ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Він застосовується до відносин, що виникли після набрання ним чинності.

Перехідними положеннями законопроекту передбачається відповідний період для приведення діяльності чинних суб'єктів роздрібної торгівлі лікарськими засобами у відповідності з його положеннями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
І так Показати IP 25 Липня 2018 15:41
Здохнемо всі.
опа Показати IP 25 Липня 2018 16:27
Крім черг це нічого не дасть. Відкрийте паралельно мережу аптек по країні з найменшою націнкою, або створіть її на базі вже працюючих державних (комунальних) аптек, тоді решту або ціни знизять або позакриваються.
Коза Показати IP 25 Липня 2018 16:42
Ну побачимо. Вугілля і від простуди (тобто парацетамол), йод та спирт хоч без рецепта?
ігор луцький до Коза Показати IP 25 Липня 2018 17:30
А що,Вам важко після роботи забігти в поліклініку і годинку поседіти в черзі на прийом до сімейного лікаря?Вот і лікар поставить галочку,щоб ще більше заробити.
Анонім Показати IP 25 Липня 2018 18:17
Це як раз призведе до росту цін в аптеках, оскільки не буде здорової конкуренції. Зараз пішов в одну аптеку - спитав ціну, не сподобалось - перебіг в другу. З 15 хв. можна забігти в 5 аптек і купити там, де хочеш. А те, що пропонується - вбиває бізнес.
але ж дурня Показати IP 25 Липня 2018 20:18
Хтось вирішив що в нас аптек забагато. Він собі в Швейцарію поїде лікуватись, а ви сидіть в чергах за рецептом. Уявляю, в якому шоці будуть лікарі.
Провізор Показати IP 25 Липня 2018 22:28
Оце круто а тепер дивіться скільки людей втратять роботу)) Тому що в атеці персонал на 80% складається з фармацевтів а вони НЕ є дипломованими провізорами. А цей закон не задіває вже створені аптечні мережі а діє тільки на нові, тому увійти у фармбізнес новим людям буде тяжко)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus