USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Про Макса Барскіх, втечу від «мєнтів», 15-річчя «Бандерштату»: у рідному Луцьку виступив гурт «Фіолет»

9 Квітня 2021 15:09
Майже дві години концентрованого музичного кайфу подарував шанувальникам романтичний український гурт «Фіолет», який 8 квітня після тривалої паузи завітав до Луцька з душевною акустичною програмою.

Дійство відбулося в ГаРмИдЕр ангар-stage з дотриманням карантинних вимог.

Як розповів лідер гурту Сергій Мартинюк, знаний як Колос, за останній карантинний рік музиканти неймовірно скучили за концертами, сценою, публікою, тому неабияк втішені можливістю знову побачитись із шанувальниками.

«Ми страшенно раді, що ви сюди прийшли, – розпочав вечір фронтмен «Фіолету». – Дуже символічно і приємно, що сьогоднішній наш концерт і початок туру стартував саме в рідному Луцьку, де 11 років тому було створено «Фіолет». Де на зйомній квартирі, у маленькій кімнаті я писав одні зі своїх перших пісень».
Цього вечора вокаліст Сергій Мартинюк та гітарист Роман Андрухів заграли луцьким фанам найкращі пісні «Фіолету». Публіка однаково тепло сприймала і старі добрі хіти, й абсолютно нові пісні. Прозвучали також композиції із сольних проектів Сергія Мартинюка. Щемким доповненням концертної програми стали щирі й проникливі вірші Сергія, які публіка слухала направду затамувавши подих.
До слова, під час концерту можна було придбати збірку лірики Сергія Мартинюка «Реп’яхи» та два його романи «Капітан Смуток» і «Рок-н-рол».

Читати ще: Чесно і самоіронічно: лідер «Фіолету» видав «Рок-н-рол»

Як і всі музиканти, Сергій Мартинюк констатує: останній рік став неабияким викликом для шоубізнесової сфери, відтак довелося концентруватися суто на творчості та плекати оптимізм.
«Страшенно сумно, бо забороняють концерти. Але натомість умовні «Епіцентри» працюють, – зазначає фронтмен «Фіолету». – І все, що нам лишалося, за винятком тих кількох онлайнових і кількох живих концертів, то це час до часу створювати й записувати нові пісні, спілкуватися з шанувальниками в соцмережах і вдавати, що все окей, хоча насправді все аж ніяк не окей. І це стосується не лише музикантів. Багатьом доводиться по-новому перевинаходити себе в житті, думати про те, чим ми можемо займатися, чим заробляти на життя».
Щоправда, зауважує Сергій Мартинюк, він у жодному разі не нарікає на життя: «Тому в цей період ми вирішили будь-які енергії – конструктивні й деструктивні – спрямовувати у творчість».

Відтак за останній рік «Фіолет» має чимало творчих напрацювань. Власне, з новими піснями музиканти й познайомили своїх фанів під час концерту.

«І торік ми кілька нових пісень видали, і цьогоріч альбом новий видамо. Тому ми з позитивом дивимося у майбутнє», – наголосив Сергій Мартинюк.
Читати ще: Популярний рок-гурт Фіолет вперше заспівав трьома мовами. Відео

Одна з нових пісень – «Слово даю», вона стала першим синглом з майбутнього альбому, вихід якого заплановано на осінь. Ця пісня напрочуд особистісна і великою мірою пов’язана з Луцьком.
«І хоча вона про моє дитинство в рідному Дубні, у ній є багато тієї юності, з якою в мене асоціюється Луцьк. В Дубні було кльово. Однак перші крутезні юнацькі досвіди, пов’язані з дівчатами, розбитою пикою, колінами, ліктями, громадською діяльністю, яка була цікава для мене, важлива для країни і міста, в якій було багато кльового – від мєнтів втікати під час акцій протесту і ще багато крутих штук – сталися саме тут, в Луцьку, – поділився музикант, який нині мешкає у Києві. – Цього всього багато в цій пісні, хоча я прямолінійно про це не співаю, але все одно це малесенький і лаконічний літопис тієї моєї юності, за яку мені ні фіга не соромно. І я дуже радий, що 11 років прожив у Луцьку. І хтозна, можливо, колись-колись доживати своє життя я повернусь до Луцька, але це не точно».
Читати ще: «Привіт, дитинства місто»: гурт Фіолет презентував чуттєву пісню з майбутнього альбому

А ось нову пісню «Стежка» музиканти виконали перед публікою взагалі вперше.

«Якщо все буде добре, то у травні вона побачить світ і на неї буде відзнято кліп. Якщо ніхто з нас не помре від ковіду, – у властивій йому манері іронізував фронтмен. – А навіть якщо хтось помре, то ми полюбе її видамо, аби добряче на цьому заробити. Бо, як показує досвід, в цій країні багатьох музикантів починають цінувати тільки після смерті. Вибачте мені за мій оптимізм».
Пісня «Я твій» – одна з тих перших композицій гурту, завдяки якій про «Фіолет» дізналися в багатьох куточках України, яка розлетілась в інтернеті й полюбилася слухачам. Як зазначив сам Сергій Мартинюк, це пісня, з якої почався «Фіолет».
«Роки два, як існував «Фіолет». Якщо це можна назвати існуванням. Бо це була суцільна ейфорія, якісь поїздки невідомо куди і невідомо навіщо. Але було дуже круто, це були дуже романтичні й кльові часи, коли творчість заради творчості. Коли ти ніфіга не думав про те, зайде пісня на радіо чи ні, сподобається вона шанувальникам чи ні. Ми просто писали з пациками таку музику, яка у нас виходила, яка нам подобалася кінець-кінцем. Хоча озираючись на ті часи, багато хочеться виправити, багато з чого хочеться посміятися, але то були ми – такі, які ми були», – пригадав він.
Здивували й потішили публіку хлопці з «Фіолету» українізацією відомого російськомовного хіта популярного виконавця Макса Барскіх «Тумани». Сергій Мартинюк назвав таку творчу витівку «лагідною українізацією», запозичивши термін у свого колеги по сцені Ореста Лютого.

Читати ще: Про фізичне і психологічне насилля у сім’ях: ФІОЛЕТ презентував новий кліп

Крім того, під час концерту Сергій Мартинюк, який до всього є ще й арт-директором фестивалю українського духу «Бандерштат», розповів про те, які плани у команди фесту на 15-річчя, відзначити яке повноцінно може завадити пандемія.
«Ми готуємося, ми робимо фестиваль. Поки що не знаємо, яким він буде – чи онлайн, чи офлайн. Можливо, доведеться поєднати два формати, але страшенно хочеться пофестивалити, – зазначив він. – І це одна з найбільших моїх мрій на 2021-й – щоб ми хоча б у невеликій кількості в домашньому луцькому колі зустрілися в Рованцях. Сподіваюся, десь так воно і буде. Віримо, тримаємо кулаки і чекаємо на «Бандерштат-2021».
Також Сергій Мартинюк відзначив, що у Луцьку завжди була величезна проблема з концертними майданчиками, проте ГаРмИдЕр ангар-stage приємно здивував.

«Так, тут невеликий зал, але тут камерно і мегакайфово. І по звуку, і по акустиці. Я страшенно радий, що в Луцьку з’явилась така крутезна культурна локація», – зауважив він.

Читати ще: «Бро, твори добро!»: гурт «Фіолет» розчулив емоційним відео про українських героїв

Як і годиться, завершили музичний вечір кількома піснями на біс, адже публіка відпустити своїх улюбленців просто так не могла. Та й музиканти, спраглі за виступами, йти зі сцени не бажали.
«Нехтувати бісами у такі часи не можна, тому що нині ніхто не знає, коли потрапить на наступний концерт, у тому числі ми самі», – жартував фронтмен.

«Дякую Луцьку за теплоту сьогоднішнього вечора. Для нас дуже важливо було розпочати тур на такій приємній, спокійній, качумній ноті, і ви нам дали це. Не знаю, як там далі складатимуться наші мандри, яка кількість концертів відбудеться, але дякую, що ви, попри всі ризики теперішнього часу, прийшли на концерт, розділили з нами нашу маленьку музичну сповідь, – подякував Колос. – Я страшенно скучив за всіма вами. Радий бачити друзів у залі. Для мене вже давно міста – це не вулиці, не архітектура і навіть не якісь спогади, а ті кльові люди, які там живуть і з якими в мене ці міста асоціюються».
«Усім добра і любові у цей непростий час. У житті важливо знайти свій надійний якір у вигляді друзів, коханих людей, улюбленої справи, з ким і з чим ми будемо рухатися в майбутнє, хай яким воно буде. І хай у цьому вам завжди незмінно допомагає хороша музика. А ми з «Фіолетом» будемо творити для вас», – на такій романтичній ноті попрощався із шанувальниками Сергій Мартинюк.

Нагадаємо, гурт «Фіолет» – учасники «X-Фактор – 7», автори чотирьох повноцінних студійних альбомів, п'яти мініальбомів та двох live альбомів. Гурт засновано у Луцьку в 2009 році. Cклад колективу неодноразово змінювався. Нині у гурті п’ять музикантів, двоє з яких мешкають у Луцьку: Сергій Мартинюк (вокал, тексти), Андрій Юськевич (барабани), В'ячеслав Короткий (бас-гітара), Вадим Захарченко (гітара), Роман Андрухів (гітара).

Ірина КАЧАН

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ото таке Показати IP 9 Квітня 2021 18:31
Та якось фіолетово на їхню творчість.
Енґельберт Гампердін Показати IP 9 Квітня 2021 19:40
А хто це?
Колос до Енґельберт Гампердін Показати IP 10 Квітня 2021 13:23
То я

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus