USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Прокуратура намагається заблокувати законну діяльність «Волиньприродресурсу»

12 Червня 2018 18:49
Волинські прокурори клопотатимуть про залучення Волинської ОДА та Головного управління Держгеокадастру в області третьою стороною у справі проти Прилісненської сільської ради та КП «Волиньприродресурс». Попри те, що комунальне підприємство має всі необхідні дозволи і погодження, суд ухвалив тимчасово заборонити проведення георозвідувальних робіт на ділянці в селі Галузія, що належить до Прилісненської ОТГ.

Про це йшлося під час другого підготовчого засідання в Господарському суді Волинської області 12 червня, на якому прокурор Леонід Скучинський подав відповідні клопотання.

Нагадаємо, прокуратура Маневицького району позивається до Прилісненської ОТГ із вимогою скасувати рішення про співпрацю та надання в користування земельної ділянки комунальному підприємству «Волиньприродресурс». Позов прокуратура ґрунтує на рішеннях майже десятирічної давності, які втратили свою актуальність ще у 2011 році.

Через рішення Прилісненської ОТГ співпрацювати з комунальним підприємством «Волиньприродресурс» на голову громади чинять тиск: 28 березня прокуратура безпідставно вимагала в сільради терміново надати копії документів, не маючи на це законних підстав. А 29 березня прокуратура разом з поліцією провела незаконний обшук та вилучення документів, не маючи санкції суду, яка є обов’язковою для таких дій. Окрім того, депутатів сільради викликали «на розмову» в місцеву прокуратуру.

На першому підготовчому судовому засіданні, яке відбулося на початку травня, стало відомо, що, окрім Прилісненської сільської ради, відповідачем у справі виступатиме також КП «Волиньприродресурс».

Водночас Маневицька місцева прокуратура збільшила позовні вимоги до Прилісненської ОТГ. Окрім визнання рішення сільської ради про передачу в користування КП «Волиньприродресурс» ділянки площею більше 8 гектарів незаконним, прокурор вимагає, у випадку виграшу справи, повернути земельну ділянку у власність сільради і відшкодувати судовий збір, сплачений прокуратурою, в розмірі 5286 гривень.
У ході засідання 12 червня прокурор Леонід Скучинський заявив, що під час розгляду справи КП «Волиньприродресурс» не має здійснювати жодних георозвідувальних робіт, передбачених чинним договором між підприємством і Прилісненською сільрадою та чинними дозволами Державної служби геології та надр України. Йдеться, зокрема, про земельну ділянку, розташовану в селі Галузія Маневицького району.

На думку прокурора, розвідувальні роботи з оцінки наявних запасів бурштину не можна проводити, адже йдеться про цілісність земельної ділянки і «її природній стан».

Заступник директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк, своєю чергою, зазначив, що прокуратура умисне приховує факти здобуття доказів у справі, які можуть мати вирішальне значення, а також спекулює доказами та надає неправдиві дані. Так, він наголосив, що договір між КП «Волиньприродресурс» і Прилісненською сільрадою та всі спецдозволи, отримані підприємством для проведення георозвідувальних робіт, є чинними.

«Ми вважаємо позов Маневицької прокуратури намаганням зупинити підприємство «Волиньприродресурс», що може нанести непоправну шкоду», – сказав Анатолій Капустюк.

Він додав, що у випадку, якщо «Волиньприродресурс» не розпочне георозвідувальних робіт, це може послугувати приводом для скасування спеціальних дозволів підприємству.

«Підприємство не просто має право, воно зобов’язане приступити до робіт, але прокуратура по-своєму трактує законодавство, адже зазначає, що дозволу для проведення робіт недостатньо, що абсолютно суперечить закону», – звернув увагу Анатолій Капустюк.
Також він повідомив, що на території села Галузія вже проведено підготовчі роботи. Зокрема, встановлено паркан і облагороджено ділянку, однак «жодних розвідувальних робіт там поки не проведено».

Заступник директора «Волиньприродресурсу» теж зазначив, що штучне гальмування діяльності підприємства призводить до багатомільйонних збитків центральним і державному бюджетам. Адже лише за отримання спецдозволів підприємство сплатило більше 10 мільйонів гривень.

«Тому зазначати, що Маневицька прокуратура діє в інтересах держави взагалі недоцільно, адже своїми діями вона лише завдає шкоду державі. Натомість прокуратура лобіює інтереси когось іншого, аж ніяк не волинян», – впевнений Анатолій Капустюк.

Відповідно до винесеної 12 червня ухвали, «до вирішення спору по суті КП «Волиньприродресурс» заборонено вчиняти будь-які дії, пов’язані з проведенням георозвідувальних робіт на земельній ділянці площею більше 8 гектарів на території села Галузія Маневицького району».

Насамкінець суддя Софія Костюк зазначила, що на наступному підготовчому засіданні ініціюватиме колегіальний розгляд справи.

Анатолій Капустюк, своєю чергою, заявив, що відповідачі оскаржуватимуть винесену судом ухвалу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ЮА Показати IP 13 Червня 2018 14:49
"Попри те, що комунальне підприємство має всі необхідні дозволи і погодження, суд ухвалив тимчасово заборонити проведення георозвідувальних робіт на ділянці в селі Галузія, що належить до Прилісненської ОТГ." - то треба виконувати судове рішення мовчки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus