USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Проросійські олігархи в Україні кинули на гроші Кремль, – журналіст-розслідувач

27 Березня 2022 18:34
Росія з 2014 року витратила мільярди доларів на мережу проросійських політиків в Україні, але ті їх кинули на гроші.

Це було 150-160 високооплачуваних офіцерів ФСБ. Кожен із них мав необмежений бюджет, щоб вербувати українців будь-якого рівня. Про це повідомляє журналіст-розслідувач Христо Грозєв із Bellingcat в ефірі Youtube каналу «Продолжение следует», передає Gazeta.ua.

«Зараз ми закінчуємо одне розслідування, разом з Інсайдером, про те, скільки грошей було витрачено ФСБ, щоб гарантувати підтримку якимось тіньовим політичним класом в Україні цієї війни та створення внутрішнього держперевороту одразу після вторгнення. Ось там йдеться про мільярди доларів, а не рублів. Було витрачено з 2014 року і до сьогодні. Вони вербували на папері і потім виявилося, що... Ну так, вони летіли, щоб зустрічатися з ними в Таїланді, Мальдівах, Кіпрі. Ці гроші вони витратили на зустрічі. Їм давали готівкою. І тут навіть ці українські агенти, які брали гроші, кинули їх. Просто кинули», – каже Христо Грозєв.

Розслідувач додав, що рішення Президента України Володимира Зеленського про заборону діяльності в Україні деяких проросійських партій було правильним, оскільки серед них була російська агентура.

Читати ще: $5 млрд витрачено марно: Путін розслідує розкрадання коштів, виділених на створення п’ятої колони в Україні, – ЗМІ

«Розслідування дало нам розуміння правильності рішення Зеленського закрити певну кількість партій, тому що ми бачимо саме представників цих партій, багатьох із них, не всіх партій, серед активів цієї групи зі 150 ФСБшників. Отже, очевидно, це абсолютно неавтентичні партії, вони курувалися ФСБ», – каже.

Верховна Рада наразі вивчає рішення Ради національної безпеки щодо зупинення діяльності партій, що мають зв’язки з Росією. Накладені санкції, зокрема, стосуються партії ОПЗЖ. Раніше Рада нацбезпеки та оборони призупиняє діяльність в Україні партій, які мають зв’язки з Російською Федерацією.

У рішенні РНБО чітко прописали назви партій: «Опозиційна платформа – За життя», «Партія Шарія», «Наші», «Опозиційний блок», «Ліва опозиція», «Союз лівих сил», «Держава», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», партія «Соціалісти», «Блок Володимира Сальдо».

Раніше Генеральний прокурор Ірина Венедіктова оголосила про підозру нардепу від ОПЗЖ Іллі Киві, також його позбавили мандата народного депутата. Уночі 24 лютого Ілля Кива, якого використовують російські пропагандисти, з-за кордону заявив, що «українському народу потрібне звільнення», а «українці, білоруси, росіяни – це один народ».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus