USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Пручався та відбивався: свідки – про п’яного водія, який у Луцьку збив на смерть єпископа Ведмеденка

11 Лютого 2022 20:18
Свідки ДТП, під час якої загинув волинський єпископ Олег Ведмеденко, розповіли, як затримували нетверезого водія Романа Савича, який втікав з місця ДТП та пручався. Обидва чоловіки зазначили, що обвинувачуваний не намагався зателефонувати в поліцію чи швидку і не збирався надавати допомогу постраждалому.

Про це стало відомо під час судового засідання, яке відбулося 11 лютого.

Нагадаємо, ввечері 14 листопада на проспекті Василя Мойсея у Луцьку трапилася моторошна дорожньо-транспортна пригода. П’яний водій легковика марки Mazda збив на тротуарі засновника та постійного ведучого Біблійної школи духовного вдосконалення 60-річного Олега Ведмеденка, який наступного ранку помер у лікарні. Водієм виявився 22-річний житель села Жидичин Роман Савич. Рівень алкоголю в його крові перевищував норму в 6 разів.
10 січня суддя Ігор Ясельський, ухвалив рішення про продовження тримання під вартою Романа Савича на 60 діб до 10 березня 2022 року без визначення розміру застави та призначив розгляд справи по суті. Під час чергового судового засідання сторони заслухали свідків, а також результати висновків численних експертиз.

Читати ще: Каже, що не втікав. Як у суді виправдовується п’яний водій, який у Луцьку на смерть збив єпископа

Зі слів одного із свідків інциденту адвоката Ігоря Василюка, ввечері 14 листопада померла колега його мами, тому він перебував у Будинку панахиди, що неподалік меморіалу в Луцьку.

«Я припаркував свій автомобіль біля воріт стадіону «Авангард» близько 21:00. Перебуваючи в Будинку панахиди, я і решта присутніх почули звук гальм, а потім удар. Вийшовши на вулицю, побачив, що через дорогу по діагоналі стоїть автомобіль на спущених колесах. А в протилежному напрямку від авто в бік кінотеатру «Промінь» йшов чоловік. У мене створилося враження, що він намагався покинути місце ДТП», – розповідає свідок.
Чоловік зазначив, що уточнив у одного із присутніх, чи справді людина, яка втікає, – водій авто, на що останній відповів ствердно.

«Пересвідчившись, що це справді водій, я вирішив вжити заходів щодо затримання вказаної особи. Я перебіг дорогу і підійшов до молодого чоловіка. Він намагався покинути місце ДТП, тому я тримав його за одяг, але хлопець відбивався. Розуміючи, що надалі так не може продовжуватися, я поставив йому підніжку і повалив на землю. Після цього до мене підійшли інші особи і ми вдвох з іншим чоловіком утримували водія до моменту прибуття поліції», – каже свідок аварії.

Читати ще: П’яний водій, який збив на тротуарі єпископа Ведмеденка, не надав йому допомоги і намагався втекти з місця ДТП. Відео аварії

Ігор Василюк зауважив, що під час затримання винуватця аварії запитав у нього, чи це він вчинив ДТП, утім той все заперечував, натомість розповідав історії про сварку з дружиною та негаразди в сім’ї.

Свідок наголосив, що спочатку на місце події приїхала карета швидкої допомоги, а потім кілька екіпажів поліції.

«Поліція не могла йому (Роману Савичу, водію, – ВН) ради дати», – додав чоловік, маючи на увазі спротив підозрюваного.

Потім, як водія Мазди передали в руки поліції, Ігор Василюк пішов до власного авто. Утім на місці автопригоди постраждалого вже не було – його забрали медики.

«Я лише бачив взуття, яке належало покійному», – зауважив волинянин.

Натомість свідок зазначив, що підозрюваний не намагався зателефонувати до поліції та швидкої, аби надати допомогу потерпілому, більше того, свою причетність до інциденту заперечував.

«Боюсь помилитися, Ваша Честь, – звернувся він до судді Ігоря Ясельського у відповідь на його запитання, – але видавалося, ніби він (обвинувачуваний Роман Савич, – ВН) був під дією наркотичних чи інших речовин.

Читати ще: Єпископ Олег Ведмеденко помер від тяжких травм після аварії, яку спричинив п’яний водій у Луцьку

По тому перед правосуддям постав другий свідок інциденту – лучанин Максим Оліщук.
З його слів, у той фатальний день, 14 листопада, припаркував авто на майданчику біля РЦ «Промінь» і планував піти до супермаркету.

«Під час розмови з батьком по телефону близько 21:00 почув звук гальм і різкий удар. Завершивши розмову, вийшов з авто і побачив машину синього кольору з відірваним бампером на тротуарі. Я почав рухатися до місця ДТП, щоб допомогти. Виходячи з майданчика для паркування, побачив, що на мене дуже швидко рухається людина. Я подумав, що це, можливо, водій чи пасажир того авто. Мене насторожило, що я рухаюсь до місця ДТП, а він – від нього», – розповідає свідок.

Він зазначив, що хотів зупинити молодого чоловіка, який ішов назустріч.

«Я запитав у нього, куди він йде. Хлопець відповів, що, мовляв, туди. Я перепитав: «Куди туди?» Сказав, що, нібито до друзів. Після цього він почав зміщуватися вбік, очі бігали, були скляними. Я простягнув руку, та він мене вдарив по ній. Між нами відбулася шарпанина. Після цього підбіг попередній свідок (Ігор Василюк, - ВН) і його притримав. У той час я викликав поліцію», – свідчить Максим Оліщук.

Опісля на прохання працівника поліції, з яким він говорив телефоном, чоловік пішов подивитися, чи є постраждалі внаслідок аварії, і побачив натовп та людину, що лежала на клумбі неподалік спортивного клубу.

Зі слів свідка, постраждалий лежав орієнтовно за 15 метрів від автомобіля.

«Підійшов до нього, нахилився. Він розплющив очі і подивився на мене. Я вигукнув у телефон, що постраждалий живий», – згадує лучанин, згодом додавши, що особисто бачив, що у потерпілого була відірвана нога.

Потім, як пересвідчився, що і швидка, і поліція виїхали на місце ДТП, чоловік поспішив туди, де затримали водія.

«Поліція одягнула йому кайданки, він пручався і просив цигарку», – каже чоловік про поведінку обвинувачуваного під час затримання.

Свідок зауважив, що впізнає людину на лаві підсудних.

Читати ще: П’яного водія, який збив волинського єпископа, судили за напад на муніципалів. Відео

Відповідно до рапорту працівника поліції, що чергував у день ДТП, зафіксували, що 14 листопада о 21:07 до чергової частини надійшло повідомлення, у якому йшлося про те, що автомобіль Mazda синього кольору здійснив наїзд на перехожого.

«Автомобіль стоїть на місці пригоди, однак водій втік з салону і перебуває біля РЦ «Промінь». Зі слів заявника, водія затримали перехожі…» – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, за висновками експертизи, на момент огляду автомобіль Mazda, водій якого спричинив ДТП, був у робочому стані. Система рульового керування ходової частини – у непрацездатному стані. Однак причиною цього експерти зазначають значні динамічні навантаження, що виникли у результаті дорожньо-транспортної пригоди.

Як повідомляє сторона обвинувачення, згідно із висновком №515, наданим бюро судово-медичної експертизи, причиною смерті Олега Ведмеденка є тупа травма тіла, яка ускладнилася травматичним шоком. Експерт зазначив, що постраждалий під час первинного контакту з автомобілем був у близькому до вертикального положенні.

«Тупа травма, описана у висновку, належить до тяжких тілесних ушкоджень і спричинила смерть потерпілого», – йдеться у висновку.

Також відповідно до висновків експертизи, проведеної 14 листопада 2021 року, на момент скоєння ДТП Савич Роман Вікторович перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Кількість алкоголю в його крові сягнула позначки 0,21 проміле.

Натомість сам обвинувачуваний Роман Савич каже, що після того, як збив Ведмеденка, не відчував удару, не бачив його та не знав, що когось збив. Буцімто саме тому не надав допомоги постраждалому, а пішов на парковку для того, щоб зателефонувати до поліції.
Заслухавши усі сторони процесу, суддя Ігор Ясельський ухвалив рішення провести наступне засідання 18 лютого, аби заслухати ще одного свідка інциденту, який з поважних причин у суд з’явитися не зміг.
«Ми дослідили усі письмові докази, допитали всіх свідків, за винятком одного, який через поважні причини на засідання не з’явився. Через це суд перенесли на 18 лютого. Плануємо допитати цього свідка, після чого відбудуться дебати та суд оголосить вирок», – зазначив адвокат потерпілого Роман Хомич.

Юрист зауважив, що такі свідчення обвинуваченого є абсурдними, оскільки не відчути удару тіла об авто і не помітити цього фізично неможливо.

«Кожен водій знає, що згідно із ПДР, за жодних обставин водію не можна залишати місце ДТП. Вчинив ДТП – залишайся на місці. При виїзді на пішохідну зону водій зобов’язаний оглянути місце ДТП на момент завдання матеріальних збитків. Він цього не зробив. А за показаннями свідків, і не мав наміру телефонувати будь-куди, а озвучив їм версію, буцімто йде до своїх друзів», – наголосив адвокат.

Зауважимо, обвинувачений 22-річний Роман Савич і раніше мав проблеми з законом. Минулоріч він із газовим балончиком напав на працівників муніципальної варти Луцька. Тоді йому призначили мінімальне покарання у вигляді 3 років обмеження волі. Також його притягували до відповідальності за керування автомобілем, на якому були номерні знаки іншого транспортного засобу.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Чезаре Ламбразо Показати IP 11 Лютого 2022 21:46
"тарчьок" він...На обличчі все написано...Варто провести розслідування щодо вживання підсудним наркотичних речовин,бо там,як мінімум амфетамін,або і гірше...Солі,альфа,пвп...
Народна прокуратура до Чезаре Ламбразо Показати IP 11 Лютого 2022 23:23
Це не людина. Це - гімн..о!!!
555 Показати IP 12 Лютого 2022 09:13
постраждалий під час первинного контакту з автомобілем був у близькому до вертикального положенні. То жопа Щоб вже осліпли до кінця якщо відео не бачать
Суд Показати IP 12 Лютого 2022 12:04
В тюрягу СВОЛОТУ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus