USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ПЦУ позбавила Філарета канонічних прав керування ієрархією, але залишила його архиєреєм

24 Червня 2019 15:28
Православна церква України позбавила почесного патріарха ПЦУ Філарета канонічних прав керування ієрархією, але залишила його своїм архієреєм.

Про це йдеться на сайт ПЦУ, пише Theбабель.

«Беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською православною церквою, констатувати, що почесний патріарх Філарет залишається в складі єпископату Православної церкви України, однак втратив канонічні права та обов'язки, пов'язані з управлінням єпархією», — йдеться в повідомленні.

Причиною такого рішення став скликаний Філаретом раніше «Помісний собор Української православної церкви Київського патріархату», де було прийнято рішення про «відновлення» УПЦ КП.

В ПЦУ також зазначили, що всі монастирі та парафії Київського патріархату залишаться у підпорядкуванні Православної церкви України.

«Почесний патріарх Філарет може через лист на ім'я предстоятеля, Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, звернутися до Священного Синоду щодо соборного розгляду свого майбутнього становища у Православній церкві України», — додали в прес-службі церкви.

Як повідомлялось раніше, колишній предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що скликаний ним «помісний собор» 20 червня скасував рішення про ліквідацію УПЦ КП і відновив її діяльність. Також Філарет заявив про право на майно і церкви колишньої УПЦ КП.

У грудні 2018 року в Києві відбувся об’єднавчий церковний Собор, на якому ліквідували УПЦ КП, створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. У ході Собору до складу новоствореної церкви увійшли УПЦ Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату.

На початку січня 2019 року новостворена церква отримала Томос про автокефалію від Вселенського патріарха.

Однак уже 14 травня почесний патріарх ПЦУ Філарет оприлюднив звернення, у якому оголосив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він сам залишається чинним патріархом.

У свою чергу ПЦУ на засіданні Синоду 24 травня висловила повну підтримку митрополиту Епіфанію.

29 травня предстоятель ПЦУ видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об’єднання «Українська православна церква Київського патріархату», видані після 30 січня 2019 року, є недійсними.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Філарету Показати IP 24 Червня 2019 16:42
Що, дідусю, використали тебе? Гірко тобі зараз? А це тобі урок, що не потрібно церковникам в політику лізти, разом з Порошенком і його кримінальниками різні політичні проекти реалізовувати. Думати треба було...
Лучанин до Філарету Показати IP 24 Червня 2019 18:08
Обдурили, бо Філарет Думенка просовував, а той його зараз ніде немає...
Читач Показати IP 24 Червня 2019 17:05
Чубляться ті попи.., огидно дивитись на це. Усі вони однакові - що київського, що московського патріархату.
Анатоль_ Показати IP 24 Червня 2019 18:02
Не мають права! Епiфанiй проти Патрiарха Филарета мальчишка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus