USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Рада ЄС остаточно затвердила надання 5 млрд євро допомоги Україні. На що спрямують кошти

20 Вересня 2022 13:38
Рада ЄС офіційно затвердила надання Україні макрофінансової допомоги у розмірі 5 млрд євро. Кошти покликані підтримати стійкість української економіки та допомогти з підготовкою до опалювального сезону. Також на ці гроші можна буде виплачувати зарплати бюджетникам та забезпечувати соціальні пільги.

Як пише Obozrevatel, про це свідчать дані на сайті Ради ЄС. Ці кошти є другим траншем пакета на загальну суму 9 млрд євро, обіцяного ЄС у травні.

«Європейський Союз підтримує Україну. Ми виконуємо свої обіцянки і допомагаємо українській державі та її ключовій інфраструктурі функціонувати, незважаючи на агресивну війну Росії. На наступних зустрічах Ecofin я домагатимуся якнайшвидшого узгодження надання решти 3 мільярдів євро, для чого ми також повинні домовитися про поділ суми на кредити та гранти», – заявив Збинек Станюра, міністр фінансів Чехії, яка головує в ЄС.

Кошти будуть надані у вигляді довгострокових кредитів на пільгових умовах, які виплачуватимуть невеликі частини. Відсотки цього пільгового кредиту покриє сам Євросоюз.

Перший транш із цього пакету становив 1 млрд євро, Україна отримала його в серпні. Надання 3 млрд євро, що залишилися, ще обговорюється.

За даними Bloomberg, тяганина з наданням допомоги пов’язана зі суперечками всередині Євросоюзу, зазначає агентство. Наприклад, влада Німеччини наполягає на тому, щоб кошти виділялися у вигляді безповоротних грантів, а сама Єврокомісія виступає за кредитування на пільгових умовах.

Як повідомлялося, раніше Україна отримала $1,5 млрд безповоротної допомоги від США. Це останній транш із гранту обсягом $4,5 млрд від США із Цільового фонду Світового банку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus