USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.77 39.95
  • PLN 9.80 9.95

Реабілітація особливих діток: Луцькому НРЦ закупили обладнання для кабінету ерготерапії. Фото

27 Квітня 2023 14:22
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» закупив обладнання для облаштування кабінету ерготерапії у Луцькому навчально-реабілітаційному центрі. Нині на тренажерах вже займаються дітки з ДЦП та аутизмом, показуючи ще кращі результати у реабілітації, ніж в них були до цього.

Директор Луцького навчально-реабілітаційного центру Леся Волинець пригадала, що співпраця з Фондом розпочалася ще у 2012 році – тоді благодійники облаштували в НРЦ пандус у фойє. Також були реалізовані соціальні проєкти та проєкти з покращення матеріально-технічної бази. У 2017 році завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» в НРЦ була облаштована сенсорна кімната, де зараз з дітками працює вчитель-дефектолог.
А сьогодні відбулося відкриття кабінету ерготерапії. Ерготерапія – це поєднання розвитку фізичних можливостей дитини, розвитку дрібної моторики та працетерапії. Це новий напрямок діяльності для діток з діагнозом ранній дитячий аутизм, який допомагає розвинути їм емоційну сферу та фізичну активність.
«Сьогодні є багато нових методик, наші вчителі здобули відповідну освіту, водночас дітки потребують відповідної реабілітації. Однак в нас не було фінансової можливості обладнати кабінет ерготерапії, тому звернулися до Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який нам і допоміг. Дуже велика подяка», – з вдячністю говорить Леся Волинець.
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода відзначила, що з перших років створення Фонд допомагав НРЦ, також благодійники активно співпрацюють з громадськими організаціями, які опікуються дітьми та молоддю з інвалідністю, адже це дуже чутлива категорія.

«Сьогодні, під час війни, діти мають велике хвилювання, вони переживають той спектр емоцій, які вони не повинні були переживати взагалі. А діти в навчально-реабілітаційному центрі ще більш чутливі, їм ще важче адаптуватися до нинішніх реалій. Тому як тільки їхні батьки звернулися з проханням облаштувати кабінет ерготерапії, у нас не виникало сумнівів, що потрібно допомогти. Тому ми придбали це обладнання за кошти Фонду», – розповіла Катерина Шкльода.
Голова піклувальної ради Луцького НРЦ Ольга Бурлакова разом зі своїм сином Іллею приїхала до Луцька з Луганщини у 2014 році. Коли родина ще жила на Донбасі, Ілля починав розмовляти, але почувши звук літака, зовсім перестав говорити.

З першого класу він навчається в НРЦ, де й проходить реабілітацію. Ольга Бурлакова каже, що коли Ілля пішов навчатися НРЦ, він не вмів навіть сидіти, а тут його навчили сидіти за партою, слухати вчительку під час уроку, тепер він може виводити букви, навчився тримати ложку, а раніше для нього це було дуже проблематично. Нині її син навіть вимовляє певні слова.

Саме Ольга Бурлакова вирішила звернутися до Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», аби благодійники допомогли з придбанням обладнання для облаштування кабінету.

«Ми вдячні Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за те, що постійно допомагає. Завдяки цьому обладнанню діти будуть розвиватися набагато скоріше. Всім діткам зараз важко. Зараз багато речей потрібно для фронту, але й діток не можна залишати без належної уваги», – переконана жінка.
Вчитель фізичного виховання Тетяна Гаврилюк займається лікувальною фізкультурою з двадцятьма дітками на індивідуальній формі навчання. Зокрема це діти з ДЦП та спектром аутичного розвитку. Тетяна Гаврилюк працює вже дванадцять років. Як зазначає, спочатку їй було складно, а тепер вона сприймає учнів, як своїх рідних дітей.

«Раніше наші вихованці займалися на старішому обладнанні. Але діти люблять щось нове, тому зараз вони з великим ентузіазмом ідуть на заняття. Особливо діткам подобається піскотерапія. Діти стали менш закомплексованими, їм дуже цікаві наші заняття. Завдяки обладнанню діти усвідомлюють власне тіло, зміцнюють мускулатуру, розвивають вестибулярний апарат. Заняття на новому обладнанні впливають позитивно на емоційно-вольову сферу, концентрацію уваги, сприяють розвитку координації рухів дрібної та великої моторики, орієнтації в просторі, стимуляцію вербальної та невербальної активності у процесі гри», – зауважила Тетяна Гаврилюк.
Особливо вподобали нові тренажери десятирічні Валерія та Олександра, яким найбільше подобається гойдалка та батут. Дівчатка кажуть, що їм дуже подобається навчатися та проводити час з друзями під час занять.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ольга Показати IP 27 Квітня 2023 18:59
Дуже гарний навчальний заклад для дітей з особливими потребами. Їм так непросто в цім світі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus