USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Рік непростих рішень: бюджет області складний, а облрада готується до перемовин з громадами

27 Січня 2021 15:26
Бюджет області на 2021 рік – складний. Тому цього року доведеться «затягувати паски», бо наразі складно спрогнозувати, чи вдасться повною мірою виконати заплановані доходи. А з минулого року залишилася й кредиторська заборгованість, яку не покриють вільні залишки. Тож у Волинській обласній раді готуються до перемовин з громадами, яким, ймовірно, можуть передати на утримання деякі комунальні заклади.

Про це йшлося під час заключного засідання другого етапу бюджетних слухань в облраді 27 січня.

Як повідомив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк, доходи обласного бюджету заплановані у сумі 2,4 мільярда гривень, у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету – 1,7 мільярда, доходи спеціального фонду обласного бюджету – 723,9 тисячі гривень. Усі ці кошти вже розписані по розпорядниках і бюджету розвитку практично немає. Загалом 80% видатків обласного бюджету буде спрямовано на галузі освіти та охорони здоров'я.

Вільних залишків у проекті обласного бюджету всього лише 5 мільйонів гривень, а кредиторської заборгованості за виконані роботи та надані послуги минулого року – 12 мільйонів. Зі слів Ігоря Никитюка, бюджет 2021 року буде виконати по доходах складніше, ніж навіть 2020. Адже сьогодні неможливо достеменно стабільно спрогнозувати, якою буде ситуація в державі та економіці.

Як додав депутат облради, голова бюджетної комісії Орест Маховський, доведеться цього року прискіпливо вивчити роботу комунальних закладів. Оскільки держава зменшила додаткову дотацію, яка спрямовується на установи, що не фінансуються з НСЗУ та на освітні заклади.

«Держава змушує територіальні громади й обласні ради проаналізувати мережу закладів: їхню ефективність, віддачу, і на основі цього прийняти рішення щодо оптимізації мережі або ж кожного окремого закладу. Торік було 317 мільйонів гривень додаткової дотації, а цього року лише 249 мільйонів», - зазначив він.

На його думку, ці кошти варто максимально зберегти в обласному бюджеті і спрямувати на потреби обласних закладів і установ. Тим більше, що в більшості територіальних громад ситуація з виконанням бюджету краща. Тож, ймовірно, доведеться звертатися до місцевих громад за підтримкою.

Голова облради Григорій Недопад додав: цього року, ймовірно, деякі заклади можливо доведеться передати громадам, оскільки вони фактично не виконують функції обласних.

«2021 рік буде не менш складним, ніж 2020-й. Він буде роком непростих рішень. Є заклади, які фактично обслуговують громади і не підтверджують статус обласного закладу. Ми чудово розуміємо, що деякі громади не зможуть їх утримувати. Але за результатами перевиконання місцевих бюджетів будемо звертатися до громад, щоб деякі заклади лишалися на їхньому фінансування, і будемо передавати. Ми бачимо кроки, які треба зробити. Може буде несприйняття громад, ми це чудово розуміємо. Але був період, коли заклади передалися в обласну комунальну власність, і ми їх можемо тепер передати на місця. Бо ризики невиконання обласного бюджету є. А додаткову дотацію варто максимально відкласти на майбутнє», - резюмував він.


Зрештою бюджетні слухання завершилися . На черзі – засідання бюджетної комісії та затвердження головного фінансового документу області на сесії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus