USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Родина волинян врятувала від нацистів півтора десятка євреїв – утікачів з ґето

14 Травня 2021 19:30
На Волині удостоєні звання «Праведника народів світу» 117 людей. Найбільше їх – на Володимир-Волинській землі.

Про це йдеться на сторінці народної депутатки Ірини Констанкевич у Фейсбуці.

14 травня Україна вперше відзначає День пам‘яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам’ятну дату в лютому 2021 року запроваджено Постановою Верховної Ради з ініціативи Комітету гуманітарної та інформаційної політики (Комітет гуманітарної та інформаційної політики).

Станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України удостоєні Ізраїлем звання «Праведника народів світу» за порятунок євреїв від Голокосту.

Особа, яка визнана Праведником, отримує іменну медаль та почесний сертифікат. Імена Праведників карбують на стіні Пошани в Єрусалимі.

На Волині звання Праведників удостоєні 117 осіб: у Камінь-Каширській ТГ – 5 осіб, Любешівській ТГ – 3, Маневицькій ТГ – 2. Найбільше їх на Володимир-Волинській землі, понад 80.

Вшанування пам‘яті Праведників розпочали у Володимирі-Волинському. Відвідали Володимир-Волинський історичний музей, де слухали про життєві історії тутешніх жителів, які рятували євреїв під час Другої світової війни.
Зокрема, сім‘я Миколи та Марії Ваврисевич врятувала від смертельної загрози півтора десятка євреїв – утікачів із ґетто.

Сім’я Лукерії Бойко із села Маркостав Володимир-Волинського району врятувала єврейську дівчинку Маню Лейфер.

А скільки ще таких історій втрачено, скільки людей пішли з життя, забравши з собою свідчення про героїчні вчинки порятунку від нацистів євреїв. Ці історії ми не відтворемо. Натомість маємо зберегти пам’ять про драматичні сторінки минулого, про велич людини у порятунку іншої. Гуманізм, альтруїзм – це все актуально і це про нас.

Заради спільного майбутнього потрібно усвідомлено пам’ятати колективне минуле.

Довідково

Першою серед українців званням Праведника народів світу була відзначена Марія Бабич, яка в окупованому Рівному врятувала єврейську дівчинку Іріт Осіпову. Після війни Бабич стала членом сім’ї Осіпових і разом з ними виїхала до Ізраїлю. Звання Праведниці народів світу їй було надано 1 травня 1962 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus