USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Старі фотографії: що пам’ятає Луцьк про війну

9 Травня 2015 19:00
Танки на міських вулицях, дим над містом. Це все було менше століття тому. Вулицями, якими зараз мирно ходять лучани, свого часу прокотилися жорна війни.

Готуватись до блискавичного прориву через Волинь до Києва гітлерівці почали ще у Франції. Там вони ретельно вивчали район південніше річки Прип’яті, укомплектували з’єднання генералами і офіцерами, які мали досвід боїв на українському Поліссі під час Першої світової і громадянської воєн. Колишній генерал німецько-фашистської армії А.Філіппі у своїх спогадах пише, що в лютому 1941 року в Сен-Жермені (Франція) під керівництвом начальника генерального штабу Ф.Гальдера і начальника штабу групи армій «Південь» Зоденштерна (обидва - співавтори плану «Барбаросса») відбулося велике штабне навчання з метою відпрацювання організаційних і тактичних питань оперативного прориву ударного угруповання армій «Південь» через Луцьк на Рівне-Житомир-Київ.

Кордони Волинської і частини Львівської областей від Влодави до Кристинополя (Червоноград) протяжністю 174 кілометрів захищала 5-а армія (йдеться про територію Радянської Волині, адже для «польської» Волині Друга світова війна розпочалася у вересні 1939 року з нападом Німеччини на Польщу).

Для 5-ої армії 22 червня став днем великих випробувань. Насамперед важким був марш - кидок дивізій на попередньо підготовлені позиції. Літаки противника безперервно висіли над їх колонами, закидаючи бомбами, обстрілюючи з гармат і кулеметів.

Гарячі бойові дії в смузі 5-ої армії розгорнулися на трьох основних напрямках: Ковельському, Луцькому, Сокальському. На Ковельському напрямку розвідувальні батальйони ворога захопили мости через Буг у Влодаві та Вовчому Перевозі і почали рухатися в напрямку Піщі, Замлиння.

У результаті запеклих боїв були захоплені Любомль і Ковель. Жорстокі бої на Луцькому напрямку велися по лінії Устилуг - Володимир-Волинський - Війниця - Затурці - Торчин. 25 червня німецькі війська захопили Луцьк.

У результаті небаченої досі за своїми масштабами танкової битви, що розгорнулась у районах Луцьк, Рівне, Дубно, Броди, Берестечко в період з 25 червня по 2 липня, 1-а танкова група і 6-а армія, які наступали на напрямку головного удару групи армій «Південь», зазнали величезних втрат і їх наступ був зупинений на вісім днів.

8 липня 1941 року гітлерівські загарбники окупували всю область. Так трагічно розгорнулися події перших днів війни на Волині, пише історик, колишній декан історичного факультету Волинського державного (нині – Східноєвропейського національного) університету імені Лесі Українки Євген Франчук.

2 лютого 1944 року відбулося визволення Луцька від фашистських загарбників у роки Другої світової війни. Це здійснили під час Рівненсько-Луцької наступальної операції воїни 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії 13-ої армії 1-го Українського фронту, які 1 лютого 1944 року одержали завдання наступати на Луцьк.

У ніч на 1 лютого першими в місто ввійшли розвідники 27-го гвардійського кавалерійського полку. Згодом на місто почали наступ інші підрозділи 1-го гвардійського Житомирського кавалерійського корпусу під командуванням генерал-лейтенанта Віктора Баранова. В цій операції відзначився командир взводу гвардії лейтенант Володимир Юдін. На ранок 2 лютого кінногвардійці повністю очистили Луцьк від німецько-фашистських окупантів і на вежі старовинної фортеці встановили прапор 7-ої гвардійської кавалерійської дивізії.

А офіційною датою остаточного визволення Волинської області від нацистських військ вважається 21 липня 1944 року.

Відшукати світлини Луцька часів Другої світової війни сьогодні вкрай важко. Тоді було не до фонографувань. Але все-таки з тих часів 1941-1945 років залишилося декілька світлин. Своїми архівами з Інформаційним агентством Волинські Новини поділився історик Анатолій Кравець. Видання пропонує читачам порівняти, як виглядали луцькі вулиці в часи Другої світової війни і якими вони є зараз.

Німці входять в Луцьк. Вулиця Лесі Українки
Танки на Театральному майдані
Такі таблички на будинках в Луцьку в часи окупації не були рідкістю
Будинок офіцерів (колишній земельний банк)
Зруйнований пам'ятник Леніну і Сталіну. На цьому місці зараз ЦУМ
Одна з будівель УСБУ у Волинській області
Військовополонені червоноармійці йдуть під конвоєм вулицею Богдана Хмельницького біля нинішньої ЗОШ №1.
Міст до мікрорайону Красне в часи окупації
Луцьк палає
Танки на луцьких вулицях
Подяка за взяття Луцька
Червоноармійці входять в Луцьк. Вулиця Винниченка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанка Показати IP 9 Травня 2015 20:49
Спасибо освободителям! Вечная Слава!!! Спасибо тем, кто отстроил Луцк.
Правда до Лучанка Показати IP 9 Травня 2015 21:13
Огромное спасибо красноармейцам освободившим Луцк от фашистских захватчиков!
лучанка Показати IP 10 Травня 2015 08:30
а на узбіччях вулиць Винниченка та Лесі Українки ями ще з війни залишились?
волинянка Показати IP 4 Листопада 2021 10:00
Чому переможені німці живуть краще а ми і далі в г..ні?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus