USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Російські гроші за «схемою Магнітського» виводили і в Україну, – ЗМІ

28 Липня 2018 16:46
У схемі виведення з російського бюджету понад 5 мільярдів рублів, яку викрив у 2008 році юрист Сергій Магнітський, були задіяні українські банки.

Про це повідомляє «Слідство.інфо» з посиланням на документи з матеріалів справи, отримані від російського центру «Досье», передає Українська правда.

Йдеться про розкрадання через відшкодування податків підставним фірмам. За версією Магнітського, схема була організована російськими чиновниками, зокрема, працівниками МВС та податківцями.

«Слідство.Інфо отримало докази причетності до справи двох українців, які зняли в українських банках понад 50 мільйонів доларів готівкою», – йдеться в матеріалі.

Загалом на рахунки українських банків зайшло майже 100 мільйонів доларів.

За інформацією журналістів, двоє киян, Ігор Любунь та Павло Грицина, у 2008 році знімали кошти з рахунків кіпрської фірми Vreston Limited в банку «АРМА».

Грицина за два місяці зняв майже 128 мільйонів гривень (25 мільйонів доларів за тодішнім курсом), а Любунь – 164,6 мільйони гривень (тоді – 32 мільйони доларів).

Обидва «мільйонери» зареєстровані у старих будинках: один – на околиці столиці, другий – у місті Бровари біля Києва. Автори матеріалів стверджують, що не змогли навіть відшукати чоловіків. До того ж навіть родичі Грицини кажуть, що не знають, де він перебуває.

Журналісти припускають, що Любунь та Грицина були використані російськими організаторами.

Кінцевий бенефіціарний власник банку «АРМА», через який, ймовірно, виводили кошти, «сховався за белізьким та панамським офшорами». «АРМА» збанкрутів, і за два роки після оборудок з російськими коштами, в 2010 році, Нацбанк відкликав його ліцензію.

Ще одним українським фігурантом «справи Магнітського» автори розслідування називають компанію «Віпонікс-снаб». На її рахунок у банку «Легбанк» в 2008 році було перераховано понад 40 мільйонів доларів.

«Тоді, десять років тому, ця київська фірма отримала десятки мільйонів доларів за ймовірно фіктивними контрактами на постачання будівельного обладнання», – пишуть журналісти.

У компанії наразі працює одна людина, за її адресою нібито знаходяться ще кількасот фірм, а в самій будівлі про існування «Віпонікс-снаб» не знають.

Власник «Легбанку» також невідомий, однак ЗМІ говорили про уродженця Харкова Артура Єресько, який входить у сотню найбагатших людей Латвії.

Сергій Магнітський разом із іншими юристами фонду Hermitage Capital звинувачував російських посадовців у розкраданні 5,4 млрд рублів з бюджету внаслідок відшкодування податків підставним фірмам.

Пізніше проти Магнітського порушили справу. Російське слідство звинуватило його у допомозі голові фонду Hermitage Capital Management Вільяму Браудеру в ухиленні від сплати податків.

Магнітський був підданий тортурам і помер у в'язниці у 2009 році. Адвокати юриста, його родичі, більшість російських опозиціонерів та європейських політиків вважають, що Магнітського фактично вбили, не надавши медичну допомогу.

США в 2012 році затвердили санкційний список, до якого включили відповідальних за цей злочин росіян, ЄС зробив подібні заходи в 2013-му, Канада остаточно ухвалила «акт Магнітського» у 2017 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus