USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Розмитнення автівки: все, що потрібно знати. Запитання-відповіді від луцького адвоката

4 Лютого 2019 19:14
Що потрібно знати про розмитнення автомобіля? Чи обов’язково користуватися послугами митного брокера? Із якими труднощами найчастіше стикаються власники транспортних засобів на іноземній реєстрації при розмитненні? Як не переплатити? І чи можливо оскаржити завищену вартість авто, визначену митниками?

На ці та пов’язані запитання, які найчастіше хвилюють українців, котрі планують придбати автомобіль за кордоном, Інформаційному агентству Волинські Новини відповів адвокат із Луцька Назарій Щербяк.

Які документи повинна мати при собі при першому перетині кордону особа, яка тільки придбала автомобіль на іноземній реєстрації?

Звісно, перш за все особа повинна мати при собі паспорт громадянина України або ж закордонний паспорт, документи на автомобіль, які включають у себе свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу чи довідку про зняття авто з реєстрації в країні, де особа придбала автівку, страховий поліс на транспортний засіб, а також документи, що підтверджують заявлену фактурну вартість автомобіля. Такими можуть бути:

1) договір купівлі-продажу або документ, який його замінює, та додатки до нього у разі їх наявності;

2) рахунок-фактура (інвойс);

3) банківські платіжні документи, що стосуються оцінюваного транспортного засобу;

4) інші платіжні документи, що підтверджують вартість оцінюваного транспортного засобу та містять реквізити, необхідні для ідентифікації автомобіля;

5) договір (угода, контракт) із третіми особами, пов’язаний із договором (угодою, контрактом) про поставку транспортного засобу;

6) рахунки про здійснення платежів третім особам на користь продавця, якщо такі платежі здійснюються за умовами, визначеними договором (угодою, контрактом);

7) каталоги, специфікації, прейскуранти (прайс-листи) продавця транспортного засобу;

8) копія митної декларації країни експорту;

9) висновки про якісні та вартісні характеристики транспортного засобу, підготовлені спеціалізованими експертними організаціями, про вартість транспортного засобу;

10) довідкова інформація щодо вартості у країні експорту транспортних засобів, що є ідентичними та/або подібними (аналогічними) оцінюваним транспортним засобам, із вирахуванням із такої вартості податків, що підлягають поверненню у країні експорту у зв’язку з вивезенням таких транспортних засобів.

Відповідно до положень Митного кодексу України, громадянам дозволяється поміщувати в митний режим транзиту транспортні засоби особистого користування за умови їх письмового декларування в порядку, передбаченому для громадян, і внесення на рахунок органу доходів і зборів, що здійснив пропуск таких транспортних засобів на митну територію України, грошової застави в розмірі митних платежів, що підлягають сплаті при ввезенні таких транспортних засобів на митну територію України.

Зазначені вимоги не поширюються на транспортні засоби, постійно зареєстровані у відповідних реєстраційних органах іноземної держави, що підтверджується відповідним документом, та переміщуються громадянами-нерезидентами.

Отже, зважаючи на вищевикладені норми, особі, яка перетинає кордон на транспортному засобі на іноземній реєстрації необхідно подати тимчасову митну декларацію та внести на рахунок ДФС відповідні митні платежі, а тому при перетині кордону на автомобілі з іноземною реєстрацією також потрібно мати при собі кошти для внесення вказаних платежів.

Читайте також: Розмитнення авто «по-новому»: волинянин готовий судитись за справедливу ціну

Чи потрібно документи перекладати українською, завіряти їх нотаріально?

У разі потреби на вимогу митного органу декларантом надається переклад поданих до оформлення документів української мовою. Правильність перекладу засвідчується особою, що здійснила переклад.

Які етапи включає розмитнення авто?

Для митного оформлення транспортного засобу органу доходів і зборів спочатку подається електронна митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа, заповнена у звичайному порядку відповідно до Митного кодексу України, однак, згідно з законодавством, митна декларація може бути продубльована і в паперовому варіантів, але електронна форма повинна бути подана теж в обов’язковому порядку.

Разом з електронною митною декларацією подаються документи, що підтверджують вартість транспортного засобу, реєстраційні документи на автомобіль, видані реєстраційним органом країни реєстрації, та документ, що підтверджує право власності на транспортний засіб або право розпоряджатися та декларувати авто.

Після подачі електронної митної декларації та отримання від органу доходів і зборів повідомлення особа повинна доставити транспортний засіб у зону митного контролю, де і відбувається безпосередньо митне оформлення автомобіля.

Посвідчення про реєстрацію транспортного засобу після завершення митного оформлення авто з використанням електронної митної декларації органом доходів і зборів не оформлюється та не видається.

Процес розмитнення довготривалий?

Зазвичай процес розмитнення не довготривалий, із моменту в’їзду автомобіля в зону митного контролю він триває один-два дні.

Із якими труднощами найчастіше стикаються особи, які хочуть розмитнити автомобіль?

Найбільше виникає труднощів із оцінкою транспортного засобу, оскільки митні органи оцінюють автомобілі набагато дорожче їхньої фактичної вартості, адже оцінку проводять за німецьким каталогом Schwacke.
Чи можливо оскаржити суттєво завищену вартість авто, і чи процедура оцінки машини є обов’язковою? Є варіанти оцінити вартість транспортного засобу іншим шляхом?

Під час проведення перевірки достовірності заявленої вартості автомобіля орган доходів і зборів додатково використовує такі джерела інформації:

- спеціалізовані програмно-інформаційні комплекси Єдиної автоматизованої інформаційної системи ДФС;

- цінову інформацію, отриману в рамках домовленостей, укладених між ДФС та об’єднаннями імпортерів та виробників.

У випадку, коли заявлена фактурна вартість оцінюваного транспортного засобу не підтверджується такими джерелами інформації, орган доходів і зборів зобов’язаний повідомити особі, яка декларує авто, про можливість доведення достовірності заявленої фактурної вартості транспортного засобу шляхом подання інформації із спеціалізованих видань та/або інформаційних ресурсів, які містять відомості про ціни, сформовані у відповідному регіоні світового ринку, або висновку про якісні та вартісні характеристики авто, підготовленого спеціалізованими експертними організаціями.

Якщо орган доходів і зборів може аргументовано довести недостовірність заявленої фактурної вартості оцінюваного транспортного засобу, він відмовляє в митному оформленні автомобіля за заявленою особою вартістю.

У разі відмови в митному оформленні транспортного засобу за заявленою вартістю орган доходів і зборів приймає рішення про коригування вказаної вартості та невідкладно в установленому порядку видає рішення про відмову, в якому зазначає її причини. Окрім того, орган доходів і зборів зобов’язаний навести вичерпні роз’яснення вимог, виконання яких забезпечує можливість митного оформлення автомобіля, скориговану вартість, невідповідність документів тощо.

Повернення помилково або надміру сплачених митних платежів здійснюється в порядку, встановленому Митним кодексом України, Податковим кодексом України, а також у суді.

На які рахунки сплачуються обраховані суми?

На рахунок органу доходів і зборів відповідного регіону, де подається митна декларація.

Чи діє зараз обов’язковий добровільний платіж у розмірі 8500 гривень?

Добровільна сплата особами до державного бюджету коштів у сумі, що дорівнює 500 неоподатковуваним мінімумам доходів громадян, звільняє їх від адміністративної відповідальності за порушення митних правил стосовно випущеного для вільного обігу транспортного засобу, щодо якого не дотримані строки та вимоги митних режимів тимчасового ввезення або транзиту. Тому, зважаючи на це, відповідно до норм чинного законодавства, на особу, яка подає митну декларацію адміністративне стягнення за недотримання строків транзиту не може бути накладене.

На чому найчастіше спекулюють митники?

На оцінці транспортного засобу.

Чи обов’язково проводити митний огляд автівки?

Так, це відбувається під час перебування транспортного засобу в зоні митного контролю.

Чи обов’язково користуватися послугами митного брокера? Чи є зафіксований перелік рекомендованих брокерських фірм?

Є безліч різноманітних фірм, а також митних брокерів, які займаються підготовкою документів та їх поданням, виступаючи представниками особи. Відповідно, за їхні послуги необхідно сплачувати кошти. Наскільки мені відомо, то вартість послуг брокера або ж фірми, яка займається розмитненням авто, ставить від 250 до 400 доларів.

Законодавчо не встановлено обов’язку звертатися до митного брокера або ж спеціалізованого підприємства, однак в особи, яка хоче розмитнити автомобіль, виникне проблема в поданні електронної митної декларація, яка, відповідно до Митного кодексу України, подається через «єдине вікно». Це означає, що є спеціальна програма для завантаження такої електронної митної декларації з електронним цифровим підписом до системи Держмитслужби. Хоча, незважаючи на це, законодавством також передбачено подання декларації в паперовому варіанті, але вона обов’язково повинна бути продубльована в електронній формі.

Єдиною умовою допуску до електронного декларування є укладення підприємством або ж брокером договору з Держмитслужбою про надання уповноваженим посадовим особам митниці права доступу до документів, що стосуються переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон України.

Зважаючи на вказані норми, а також порядок, варто зауважити, що теоретично без послуг митного брокера можна обійтися, однак викає проблема в завантаженні електронної митної декларації.

Чи є різниця залежно від того, де розмитнювати авто? Де це зробити вигідніше?

У різних областях – різні ціни на розмитнення, і навіть різні брокери та митниці по-різному оцінюють автомобілі.

Чи є якісь пільги, знижки при розмитненні авто, наприклад для окремої категорії осіб?

Законодавством України з питань оподаткування та державної митної справи не передбачено надання інвалідам пільг зі сплати митних платежів при ввезенні транспортних засобів на митну територію України. Водночас передбачено можливість отримання на пільгових умовах громадянином автомобіля, визнаного гуманітарною допомогою.

Як не переплатити за розмитнення?

Проводити експертизу та оскаржувати оцінку митниці в судовому порядку або ж відповідно до Митного і Податкового кодексів України; звертатися потрібно безпосередньо до органу доходів і зборів про повернення надміру сплачених коштів.

Чи траплялися у вашій практиці судові процеси щодо необ’єктивно завищеної вартості розмитнення автомобіля? Чи вирішувалися питання в суді на користь клієнта?

Взагалі судова практика щодо повернення надміру сплачених митних платежів існує, і вона непоодинока в Україні. Є багато судових рішень на користь осіб та підприємств, які зверталися до суду про повернення надміру сплачених коштів, але потрібно знати, що для цього необхідно буде додатково провести відповідну експертизу з оцінки автомобіля, якщо, на думку особи, вартість транспортного засобу органами доходів і зборів була суттєво завищена, сплатити судовий збір та звернутись до суду із заявою, що тягне додаткові витрати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанка Показати IP 4 Лютого 2019 22:23
А що це за адвокат Щербяк, як робив в міліції слідчим то по ньому мав бути кримінал, і тому поперли, такого адвоката не чути
Просто Показати IP 5 Лютого 2019 10:33
в минулому інтерв'ю Щербяк казав за паперову, і що є прецеденти... Так, хто всра%вся? Невістка?
Колега АДВ Показати IP 5 Лютого 2019 20:29
Хороший пост! А Читаючи коментарі, поліцменам не йметься і так заздрісно, що аж всрал*ся і з штанів лізуть, бо вище пригнути не можуть) Як колега, скажу, таких не візьмуть у адвокати. А слабо працювати, а не гнити в інтернеті... Краще злочини розслідуйте.
Анонім Показати IP 5 Лютого 2019 20:47
Напевно всіх так "міліціонерів"колишніх поперли, бо ніхто не лишився за попередніми коментарями і начальники теж під кримінал?! Сміх та й годі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus