USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Саакашвілі, Мальдіви та монополія на владу: що говорив Порошенко на прес-конференції

28 Лютого 2018 20:23
У середу, 28 лютого, Петро Порошенко провів прес-конференцію на тему "Виклики-2018", яка тривала дві години.

Основні тези виступу президента на прес-конференції зібрав ТСН

- Збирати голоси у Верховній Раді за рішення про скасування електронного декларування для антикорупційних активістів непросто, рівно як і за Антикорупційний суд, бо комусь дуже не хочеться, щоб він був прийнятий.

- Популізм та отаманщина – ще два виклики, які стоять перед нами так само гостро, як і 100 років тому, коли Україна через брак внутрішньої єдності стала здобиччю агресора та втратила незалежність. Місія моя, місія моєї команди, усієї влади – не допустити повторення тих помилок.

- Я проведу реорганізацію управління Збройними силами на Сході України. Я подав до Верховної Ради законопроект про національну безпеку. Він розроблявся у тісній координації з партнерами по НАТО. Він передбачає перехід нашого безпекового сектору на стандарти НАТО, впровадження цивільного контролю за армією, за правоохоронними органами, спецслужбами. Я довго коливався, але прийняв рішення, що навіть під час війни ми маємо прийняти призначення цивільного міністра оборони. Розділити позиції головнокомандувача і начальника Генерального штабу.

- Перша поставка оборонного озброєння із США має відбутися вже через кілька тижнів. Йдеться зокрема про снайперські комплекси.

- Ми будемо дотримуватися Мінських домовленостей і добиватися розміщення миротворців на прийнятних для України умовах. Це не заморожена фаза, це гаряча війна. Миротворці мають діяти на всій окупованій території.

- Щодо кандидата на посаду керівника Об’єднаного оперативного штабу, то я дав два тижні начальнику Генштабу та Міністру оборони запропонувати мені кандидатури. Дві кандидатури вже готові, я хочу, щоб вичерпався цей перелік. Це будуть бойові генерали, які мають досвід командування бригадами, з’єднаннями на сході нашої держави, мають високий авторитет.

- Кордон я перетинав (під час поїздки на Мальдіви, – ред.) за своїм паспортом і з відповідною реєстрацією у прикордонників. Я доручив своїй службі безпеки перевірити це, і вони підтвердили. Сплачував я це - і літак, і готель,

- Монополія на владу, монополія на зброю належить державі. Вчора під Верховною Радою поліція, Нацгвардія діяла адекватно, а провокатори – ні, тому вони мають нести відповідальність. Якщо в пана Тягнибока є бажання висловити протест – це його бажання. Але якщо будь-хто буде використовувати незареєстровану зброю, за це має бути невідворотна відповідальність. Я як президент вимагаю цього від правоохоронних органів.

- Рішення щодо участі у виборчій кампанії я буду приймати тоді, коли кампанію буде розпочато.

- Я 100% братиму участь у президентських виборах – як виборець. Після виборів я точно буду жити в Україні у будь-якій якості. Я абсолютно небайдужий до України. Я зроблю все, щоб не допустити реваншу.

- Хочу скористатись цією прес-конференцією і хочу передати, я сподіваюсь він це почує, слова найщирішої підтримки пану Сущенко. Він справжній українець. Я не маю жодного сумніву, що він буде вдома. Сподіваюсь, що це відбудеться одразу після так званого суду в Росії.

- До кінця тижня ще двох заручників, які утримуються в Росії, ми повернемо додому. Є вже дата. Можливо у п'ятницю. Це має найвищий пріоритет і я особисто цим займаюся.

- Я задоволений темпами співпраці президента, коаліції, парламенту й уряду. Велику кількість реформ було прийнято. Я вірю в те, що парламент здатний продемонструвати зрушення і щодо закону про нацбезпеку, і щодо Державного бюро розслідувань, і про Антикорупційний суд. І в цих умовах парламент все це приймає, то які можуть бути розмови з цього приводу (щодо дострокових виборів, – ред.)?

- Я буду разом із вами робити все можливе, щоб у нас не залишилось жодної закритої частини у розслідуванні вбивства журналіста Шеремета. Я зустрічався з журналістами, в тому числі, з "Української правди" і родичами Павла Шеремета. Я пообіцяв: дайте будь-якого слідчого з будь-якої країни світу і я зроблю все, щоб ввести його до складу слідчої групи. Може це збільшить шанси? Може це збільшить довіру? Вам це не подобається? Шукайте, хто може зробити це краще. Я – не слідчий. Я маю створити умови.

- Ми не потребуємо, щоб нам хтось казав, яких українських героїв ми повинні шанувати, а яких – ні. Ми самі розберемося. Так само, як ми не радимо, кого Польща має шанувати, а кого – ні. Практика заборони на в'їзд – вона хибна. Політики мають дивитися у майбутнє, а минуле залишити історикам. Коли ми будемо реалізовувати цю політику, все у нас буде добре з Польщею.

- Ми точно готові прийняти кораблі з Криму – тільки разом з Кримом. Впевнений, це є одностайна позиція і народу, і парламенту України. Для цього ми застосовуватимемо різні інструменти. Ініційовано кілька процесів (проти Росії, – ред.), зокрема за фінансування тероризму.

- Паспорт [у Саакашвілі] я не забирав, хоча громадянство мною було надано свідомо. Як і більшість, я був зачарований перспективами, які Саакашвілі міг принести Україні. Я намагався створити для нього всі можливості. Він був головою Одеської ОДА, якому були поставлені чіткі завдання щодо боротьби з корупцією і реформування системи влади. [...] Ніхто не мав таких можливостей, щоб продемонструвати результат. Результати ми всі бачили. Вони були відсутні.

- Я не збираюся точно брати участь у парламентських виборах. Тому питання політичних союзів – надважливе, щоб координувати зусилля, зміцнити коаліцію тощо. У мене є один союзник - український народ. Я не буду висуватися від політичних партій скоріш за все. Хоча я не виключаю, що якщо буде прийняте відповідне рішення, то звертатися за підтримкою – це вже буде інша справа.

- Я зустрічаюся з усіма керівниками політичних партій у парламенті, в тому числі зустрічався з Тимошенко багато разів, в тому числі й цього року. Ми обговорювали процедуру висунення кандидатів на ЦВК.

- Є група, яка займається звільненням заручників, це частина тристоронньої контактної групи. Представником у цю групу було призначено Медведчука. Я про це знаю і наголошую, що співпрацюватиму з будь-ким, хто зможе повернути хоча б одного заручника додому. Ми застосовували різні канали комунікації, починаючи від військ і завершуючи церквою. Але найбільш ефективним виявився Медведчук, тому що рішення про звільнення приймає Путін.

- Мене не цікавить, що каже Янукович. Не цікавить, що він робить. Якщо він вважає себе президентом-утікачем, нехай приїде в Київ, хай робить будь-які пояснення в країні, а якій він наробив стільки шкоди.

- З дорогою Одеса-Рені пов'язаний мій експеримент, коли перевищення надходжень від митниць ми спрямовуємо на будівництво доріг. Я ставлю чітке завдання: 2018 року будівництво дороги Одеса-Рені має бути завершено.

- Я вважаю, що в Україні має бути створена енергетична біржа. Ми маємо вибрати, чи у нас комунізм і соціалізм і ціни затверджуватимуться зверху – чиновником... або вони визначатимуться ринком – попитом і пропозицією з урахуванням імпортних поставок, і це точно не є справою президента.

- Деолігархізація – це відлучення олігархів від політичної влади в країні. Не може державна влада боротися проти когось конкретного, неважливо, як його звати – Коломойський, Ахметов, Курченко... Жоден з них вперше не має жодного впливу на президента України. Це деолігархіазція.

- Я буду займатися змінами виборчого законодавства. Я впевнений, що ми маємо різко підвищити відповідальність за скупку голосів, і я буду просити парламент це зробити, підвищити прозорість виборчого процесу, підвищити відповідальність за фальсифікації на виборчих дільницях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
но і Показати IP 1 Березня 2018 02:07
що залягла тишина.... і море закутав туман. Ніхто не наважився розібратись в словах пісеньки яку заспівали петрусь від вальцманів? Проснись Україно.
старик Показати IP 1 Березня 2018 06:59
Закон природы, никем не отмененный, гласит, что рыба гниет с головы. Поэтому нечего тут про хвостики рассказывать. я на мальдивы, а вы защищайте мое майно
пєцюня Показати IP 1 Березня 2018 09:57
за рахунок зекономлених податків у офшорах я відпочив на Мальдівах. а ви, ло&ари, наповнюйте бюджет
ан Показати IP 1 Березня 2018 13:37
хто знає. а може слідуючий президент буде ще гірший за цього. щось нам останні роки "везе"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus