USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Самоізолюватися і лікуватися вдома самостійно, аж до появи задишки, – волинський лікар

31 Березня 2020 08:00
Госпіталізовувати всіх хворих із підозрою на коронавірус чи навіть з підтвердженим діагнозом – помилкова стратегія у боротьбі з епідемією. Адже нині принципово вберегти та убезпечити від недуги насамперед медичних працівників.

У цьому переконаний керівник Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології та тромболізису Андрій Ягенський. Думками про ситуацію із коронавірусом доктор медичних наук, кардіохірург поділився у Facebook.

«Захист медиків та людей, які забезпечують функціонування інфраструктури (водо-, електропостачання та ін.) має бути пріоритетом. Боротьба буде довгою і виснажливою. Тому, як і в будь-якій війні, необхідні резерви, у т.ч. головний резерв – фахівці. Мені здається, що принципова помилка – госпіталізувати всіх з підозрою чи навіть з підтвердженими випадками. Така невірна тактика вважається однією з причин ситуації в Італії», – написав лікар.

Андрій Ягенський вважає такий шлях нераціональним, оскільки вже через місяць від масового поступлення пацієнтів до лікувальних закладів більша частина медичного персоналу може захворіти.

Читати ще: «Працюємо вдень і вночі. Готуємося до найгіршого сценарію», – очільник Волинської обласної лікарні про підготовку до епідемії

«Близько 80% випадків не потребують стаціонарного лікування, але можуть інфікувати медперсонал та пацієнтів, у яких захворювання лише підозрюється. Обмежена кількість та відсутність елементарного досвіду застосування захисного одягу та дезінфікуючих засобів на перших етапах епідемії збільшує ризик інфікування персоналу та забруднення закладів. Крім того, при такій тактиці лікувальні заклади стають найбільшими джерелами поширення захворювання», – зауважує він.

Читати ще: Волинські медики розповіли, чи літає коронавірус у повітрі

При цьому вкрай важливим завданням Андрій Ягенський вважає довести до населення рекомендацію самоізолюватися та лікуватися вдома самостійно.

«Аж до появи задишки чи надмірно високої температури. Ніякої «швидкої» чи сімейного лікаря додому, чи візиту до сімейного лікаря. Непопулярно? Так. Але необхідно. Сімейний лікар має відігравати ключову роль – консультувати телефоном чи через інтернет, реально консультувати, а не уникати чи відправляти у стаціонар. Не панікуємо, гуртуємось, думаємо!» – написав медик.

«Якщо боїмося, що ці пацієнти не можуть або не хочуть дотримуватись режиму, пропонуємо їм дві опції. Одна: самоізоляція та підписка про кримінальну відповідальність із контролем (наприклад, телефон (це реально) чи поліція). Друга: хто не може (велика родина на малій площі) – ізоляція у вільних приміщеннях, наприклад, санаторії, школи і т.д. Але без меддогляду. Охорона і один черговий медик на всіх для оцінки важкості стану і необхідності госпіталізації. Ніяких обходів, все на самооцінці та самообслуговуванні (температура, пульс, частота дихання)», – пропонує лікар.

«Ключове завдання – зберегти медперсонал. Це не питання гуманізму, ілюзій щодо відношення до медиків у суспільстві і владі не маю. Це питання холодного розрахунку», – міркує Андрій Ягенський і додає, що нині йдеться навіть не про лікування людей, а про їхній порятунок.

«Екстрена допомога має виїжджати на підозрілі чи підтверджені випадки Covid-19 лише при значному погіршенні стану, появі важкої задишки. Звичайно, у повному захисті, –додає він. – Не використовувати медперсонал у всіляких акціях на кшталт блок-постів, кордонів та ін. Що там має робити медик? Температуру поміряє поліцейський, а далі за алгоритмом. Таким чином вдасться не витрачати дуже обмежені ресурси захисту. Непопулярно? Так. Ще раз, не маю ілюзій щодо відношення до медиків у суспільстві і керівництві всіх рівнів. Століття принижень з квіточками та грамотами на день медика призвело до наслідків, які це ж суспільство ще ніяк не може усвідомити. Боюсь, до усвідомлення залишились лічені тижні. Ще хоч трішки можна поправити ситуацію. Гуртуємось і працюємо», – резюмував Андрій Ягенський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
Лучани Показати IP 31 Березня 2020 08:39
Чим лікуватись?
Львівщина до Лучани Показати IP 31 Березня 2020 12:26
Мабуть мається на увазі співати гімн
уважний Показати IP 31 Березня 2020 08:52
О то написав :) Особливо про самоізоляцію у санаторіях, школах... хто туди розмістить і там доглядати, кормити буде? Дещо правильно сказано, а дещо ну повний брєд для наших реалій!
Отакої Показати IP 31 Березня 2020 08:56
Думки слушні і виважені.Біда тільки в тому,що в нас ще дуже багато ід....які не будуть нічого виконувати з карантинних правил,самі це спостерігаєте,а тому поліції є поле діяльності,Закон і постанова прийняти,тож вперед.Всім здоровя і перш за все здорового глузду.
Нострадамус Показати IP 31 Березня 2020 09:11
Коли людина починае задихатися вже пiзно пити боржомi. Коротше, спасiня утопаючих, дiло рук самих утопаючих... А можливо меудикiв треба захищати спецiальними захистними костюмами?
Ага) Показати IP 31 Березня 2020 09:23
До появи задишки...... щоб тоді сказати « він запізно звернувся у лікарню, тому і помер» ?
санітар Показати IP 31 Березня 2020 10:06
Андрій Ягельський правий на сто відсотків. В Україні немає чим і кому лікувати вірус. Якщо пацієнт потрапить в лікарню (спортшколу, гараж, стадіон тощо), він там буде забутий богом і людьми, а "лікарі" будуть спокійно чекати його смерті. Перше - вберегтися, щоб туди не потрапити. Це на сьогодні єдині "ліки" від коронавіруса.
Дякуєм Кєп Показати IP 31 Березня 2020 10:43
Ми вже зрозуміли, що медицини у нас не існує, надіємось лише на себе.
Луцький Охайний Хлоп Показати IP 31 Березня 2020 10:55
Молодець Хороший Лікар: Якщо Ви захворіли то треба сидіти Дома поки не начнете задихатися і здихати... Правильно сказано... Бажаю всім Здоров'я!
Андрій Показати IP 31 Березня 2020 11:30
Про яку допомогу можна говорити, якщо зовсім недавно лікарі співали гімн, коли почули, що евакуйовані громадяни не будуть поступати до них в лікарню. Або випадок, коли померлого від коронавірусу, просто винесли з лікарні і залишили в мішку, щоб його забирали родичі.
факт до Андрій Показати IP 31 Березня 2020 12:23
Саме цікаве, ті (у тому регіоні) що більше співали, зараз і мають проблеми!!! Бог є і все бачить!!!
хехе Показати IP 31 Березня 2020 12:14
Але спєц. Задишка то вже пізно. Фіброз. Будеш молодим здоровим, але проходиш тиждень з легкими симптомами коронавірусу і в лікарні вже будеш на апараті ШВЛ, і не факт що тобі вистачить кисню в балоні, а якщо ти в Італії, то там ще лікарі дивляться в кого більше шансів, якщо є 2 хворих 30 і 50 років, то спасати будуть 30річного
Марія Показати IP 31 Березня 2020 14:36
Кардіохірург роздає поради,як діяти при вірусі. То може давайте ще поради гінекологів і проктологів чи патологоанатомів послухаємо. Політики і управлінці вже висловились. Говорять всі :) крім вірусологів
Лучанин Показати IP 31 Березня 2020 20:30
Ви мені вибачте, але це, на мою думку, просто вершина цинізму. Виявляється у нас медицина для того, щоб рятувати чиновників усіх мастей та власне самих лікарів з родинами. Он як. Тобто безбожно брати хабарі, ой вибачте, подяку за кожну навіть найменшу послугу чи пігулку, яку вже й так профінансував бюджет, то тут ми медики перші. А як склалася критична ситуація, що дійсно потребує активноі допомоги саме медиків, то до нас не підходь, сам лікуйся. А ми лише вам смерть можемо констатувати. Цікава позиція. Це завтра так можуть заявити до прикладу пожежники. А що вони гірші? От поки все добре посидимо у відділку, а як пожежа, ну то гасіть самі, бо це ж небезпечно. Там же вогонь, а він пече. А якщо б так заявили військові на передовій, що гниють по окопах роками, то взагалі подумати страшно...Так от нинішня ситуація з вірусом-це також свого роду війна, а тому на передову повинні вийти саме медики, на освіту яких держава потратила колосальні кошти. А не тікати в кущі і покзувати щось на кшталт цього доктора-грамотія....
мдя Показати IP 31 Березня 2020 23:29
Чувак сказав правильні речі. а коментатори його ка***ами закидали. Хоча останнім часом не дивуюсь.
Катя Показати IP 1 Квітня 2020 00:40
Мда...От і видно, чим цей медик дише
Людміла Показати IP 1 Квітня 2020 09:36
Тобто, доки не вмер, до лікарів не зверайся.
))) Показати IP 1 Квітня 2020 11:17
Скажіть, а може зразу в морг ? Бо в мене знакомий за 3 дні "згорів" ))
Лучанка Показати IP 1 Квітня 2020 18:10
Рідний брат Уляни, мабуть....
Лучанка Показати IP 9 Квітня 2020 20:15
Чула відгуки про Ягельського. Хай Бог береже Україну від таких горе - лікарів!
Лікар - кардіолог Л Показати IP 12 Квітня 2020 11:17
А. В. Ягенський правий на 100 відсотків! Він написав дуже правильні речі, його думки професійні і виважені. Читаючи його статтю вдумайтесь в його роздуми та рекомендації. В Україні, як і в цілому світі, не існує ліків від коронавірусу. Проблема в тому, що в нас багато людей, які не завжди будуть виконувати карантинні вимоги. На жаль, єдині 'ліки' від коронавірусу - це і є роздуми і рекомендації озвучені А. В. Ягенським. На закінчення хочу сказати про професійні та людські якості А. В. Ягенського. Патріотизм, професіоналізм, порядність - це найголовніші риси його характеру!!! Побійтесь Бога!!! Ви ж його зовсім не знаєте : ні як людину, ні, тим більше, як лікаря!!! Ви дуже помиляєтесь!!! Читайте, думайте, радьтеся з професіоналами : інфекціоністами, епідеміологами. Це дозволить Вам врятувати себе, свої сім'ї, свої родини. Будьте здорові, бережіть себе, своїх рідних і близьких.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus