USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

25 липня: події, факти, дні народження

25 Липня 2014 00:00
День народження 25 липня відзначають заслужена артистка України Галина Кажан, генеральний директор ПАТ «Луцьксантехмонтаж 536» Ігор Чорнуха (на фото) та журналіст Костянтин Яворський.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом і бажає здоров’я і благополуччя. Доброї долі, гарних новин і хороших людей поряд.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Антон, Арсеній, Вероніка, Гаврило, Іван, Марія, Михайло та Федір.

Наша хроніка:

Торік редакція інформувала, що на Волині готують до друку Євангеліє XIII століття. Його написали у Володимирі-Волинському та планували видати найближчим часом.

Окрім того, минулого року у цей день Інформаційне агентство Волинські Новини розповідало, за що лучани люблять Луцьк.

У 2012 році Шацькі озера назвали зоною «білої» енергетики. Виявилося, озера знаходяться у зоні, що володіє унікальними біоенергетичними особливостями.

А 25 липня у 2011 році на Волині вишили частину рушника єднання. Вишитий червоно-чорними нитками рушник чотирьох волинських майстринь приєднали до 62-метрового рушника вишивальниць з 22 областей України в рамках проекту «Єдина Україна: Схід і Захід разом».

Народилися:

Цього дня народилися австрійський письменник, лауреат Нобелівської премії Еліас Канетті, український письменник, культурний діяч, педагог Модест Левицький, український учений-освітянин та політик, міністр освіти та науки 1999-2005 років Василь Кремень, білоруський політичний і громадський діяч, один із лідерів опозиції Олександр Мілінкевич, український юрист, генеральний прокурор України з 2005-го по 2010 рік Олександр Медведько, актор театру й кіно, режисер, сценарист Андрій Харитонов (головні ролі у фільмах «Людина-невидимка», «Таємниця «Чорних дроздів», «Життя Клима Самгіна»), український письменник, історик Дмитро Білий, французький кінорежисер Клод Зіді(«Астерікс та Обелікс проти Цезаря»), бразильський футболіст, нападник російського клубу «Зеніт»Халк.

Сталося:

1587 — В Японії заборонено християнство, єзуїтам наказано протягом 20 днів покинути країну.

Нині християнство — третя найбільша релігія країни. Японці познайомилися з ним у 16 столітті, завдяки діяльності католицьких місіонерів Товариства Ісуса. Церква швидко розросталася, проте через інтриги буддистського духовенства зазнала репресій і була заборонена впродовж 17 — 19 століття.

1873 року японський уряд скасував заборону і проголосив свободу совісті. Завдяки тому, що християни допомогли японцям створити новітню систему освіти, християнство стало панівною релігією в середовищі японської інтелігенції. Станом на 2008 рік кількість практикуючих японських християн різних деномінацій становила 2,14 мільйони осіб.

За даними 2000 року більша частина з них належала до Римо-католицької церкви — 442 тисяч осіб. Решта була вірянами переважно протестантських конфесій. В країні також діє нечисленна Японська православна церква Московського патріархату та місія Української-православної церкви Київського патріархату в Токіо.

1920 — Євген Петрушевич сформував у Відні закордонний уряд ЗУНР.

Протягом 1920–1923 рр. уряд ЗУНР постійно ставили перед Ліґою Націй, Найвищою Радою і Радою Послів держав Антанти питання про ліквідацію польського окупаційного режиму на території республіки і відновлення незалежності ЗУНР. Однак лідери країн Антанти, зацікавлені в існуванні сильної Польської держави як противаги Радянській Росії, не наважувались прийняти справедливе рішення з цієї проблеми.

В березні 1921 делегація ЗУНР (Кость Левицький, Ернест Брайтер, Осип Назарук, Лука Мишуга) висловила рішучий протест проти укладення Ризького мирного договору 1921 року.

14 березня 1923 на засіданні Ради Послів держав Антанти були визнані фактичні кордони Польщі на Сході з умовою надання автономії для Східної Галичини. Намагаючись змінити рішення Ради Послів, зРаймоном Пуанкаре зустрічався митрополит Андрей Шептицький, але безуспішно.

15 березня 1923 екзильний уряд ЗУНР припинив існування.

1984 — Світлана Савицька стала першою жінкою-космонавтом, яка вийшла у відкритий космос.

З 17 по 25 липня 1984 року вона здійснила свій другий політ у космос як бортінженер корабля «Союз Т-12» та станції «Салют-7». Під час роботи на борту орбітальної станції «Салют-7» 25 липня 1984 першою з жінок здійснила вихід у відкритий космос.

Світлана Савицька перебувала у відкритому космосі 3 години 35 хвилин. Космічний політ тривав 11 діб 19 годин 14 хвилин 36 секунд. За 2 рейси в космос загальний час перебування в польоті становив 19 діб 17 годин 7 хвилин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus