USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Що означатиме дефолт Росії для України

26 Травня 2022 21:59
Сполучені Штати у середу не продовжили ліцензію росії на виплату власникам облігацій, таким чином наблизивши країну-агресора до межі історичного дефолту. Про те, які наслідки матиме це рішення, розповідає член “Економічного дискусійного клубу”, міжнародний експерт, економіст Ігор Гарбарук. Про це інформує УНН.

«Насправді росія вже і так знаходиться у стані дефолту. У нас чомусь багато людей очікує, що це буде дефолт, як у 90-х роках. У даній ситуації цей дефолт для них – як один з елементів. А тоді це була достатньо глобальна річ», - пояснює експерт фахівець.

Він підтвердив, що відкликання ліцензії на виплату власникам облігацій унеможливлює виконання росією її зобов’язань.

«Через 30 днів, відповідно в сім годин одна хвилина, починається дійсно стан технічного дефолту. Це означає, що вони не зможуть запозичувати гроші, до них не будуть надходити інвестиції – до них і так не надходять інвестиції. Вони і так не зможуть ніякі кошти запозичити», - пояснює він.

Тобто, фактично дефолт вже настав, хоча ще не оголошений офіційно.

Водночас, пояснює експерт, після того, як буде дійсно оголошено технічний дефолт, усі російські зовнішні кредитори будуть мати можливість «розірвати всі активи росії за кордоном на шматки». Вони отримають право претендувати на ці заморожені фінансові активи, на матеріальні активи, практично всі активи державної форми власності і навіть на ті активи, які є приватними і у яких є частка державної форми власності, пояснює Гарбарук.

У цьому контекст він підкреслює: Україні треба думати, як «отримати право першої ночі» на всі російські активи, заморожені за кордоном.

«Чекати, що це якимось чином достатньо серйозно, відразу вплине на припинення (війни) чи пришвидшення нашої перемоги, - я б не чекав. Це рожеві окуляри, тому що, ми ж розуміємо – оплачувати видатки власної армії вони можуть абсолютно спокійно. У них на сьогоднішній день профіцитний бюджет. Енергоносії дорожчають, Європа, світ, та сама Індія в достатньо великій кількості купують у них енергоносії. Відповідно, у них на сьогодні коштів досить багато. Буде мало – вони просто свої дерев’яні рублі неконвертовані надрукують і забезпечать внутрішні потреби», - зазначив співрозмовник.

Саме тому Гарбарук вважає, що Україні і надалі потрібно наполягати на тому, щоб було введено абсолютне ембарго на російські енергоносії.

Нагадаємо,25 травня США не продовжили дію ліцензії, яка дозволяла росії обслуговувати свій держборг перед власниками облігацій у США – до кінця року країна має понад 1 млрд доларів боргу, який потрібно погасити.

Якщо у росії відбудеться дефолт, це буде її перший великий дефолт з іноземних облігацій після більшовицької революції 1917 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus