USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Що слід мати вдома, аби захистити себе від наслідків радіаційної аварії

6 Вересня 2022 06:37
Попри міжнародний нагляд за роботою Запорізької атомної електростанції в Енергодарі, краще бути готовим до будь-яких надзвичайних ситуацій, зокрема і пов’язаних з поширенням радіації.

На цьому наголошують у Міністерстві охорони здоров’я.

Захистити себе від впливу радіації можливо лише за умови дотримання трьох основних правил: перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади.

Якщо у вашій місцевості сталася радіаційна аварія, її можна перечекати в приміщенні. Для цього заздалегідь підготуйте наступні речі.

Скотч, плівку, щільну тканину тощо, якщо ви будете залишатися у будинку, а не в укритті.

Радіоактивний пил осідатиме на усіх можливих поверхнях, тому слід ущільнити вікна та двері. Після того не підходьте до них близько. Не користуйтеся зовнішніми системами вентиляції чи обігріву, зменшіть можливість потрапляння повітря з вулиці.

Читати ще: Лікарка з радіаційної гігієни: як волинянам захиститися після вибуху на АЕС

Засоби гігієни: мило, шампунь.

Після того, як ви зайдете у приміщення, слід змити з себе весь пил та бруд, найкраще буде прийняти душ. Потрібно двічі помити голову з шампунем, але в жодному разі не використовувати кондиціонер для волосся. Цей засіб закріплює радіоактивний пил на тілі.

Якщо немає можливості прийняти душ – вимийте руки, обличчя, відкриті ділянки шкіри. Намагайтеся не терти шкіру, щоб не пошкодити її та запобігти потраплянню радіоактивних речовин у рану.

Читати ще: В Україні запустили чатбот з інструкціями на випадок хімічної атаки чи техногенної аварії

Пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття.

Після того, як ви змиєте з себе пил, слід переодягтися у чистий одяг. Те, що зняли, потрібно акуратно зібрати у пластикові пакети (найкраще герметичні) та покласти подалі від людей чи домашніх тварин.

Їжа та вода.

Слід заздалегідь подбати про запаси їжі та води. Найкращим буде зберігати такі запаси у герметичних контейнерах. Пляшкова вода вважається придатною до споживання. Важливо, що кип’ятіння не знезаражує воду від радіоактивних речовин. Проте водопровідну воду можна використовувати для миття, але не для споживання.

Лікарські засоби.

Подбайте про запас ліків, які можуть бути потрібні вам за станом здоров’я. Йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калію «для профілактики» без потреби – неприпустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю.

Засоби зв’язку.

Влада сповіщатиме про ситуацію та даватиме вказівки, котрі потрібно виконувати, тому подбайте про наявність мобільного інтернету, телебачення, придбайте радіоприймач, який може працювати від батарейок у разі аварії на електромережах.

Читати ще: Вдесятеро гірше за Чорнобиль: у разі вибуху на ЗАЕС доведеться відселити всю Запорізьку область

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел.

Окрім того, варто зібрати документи, адже вони можуть бути необхідними у разі евакуації.

Також Міністерство охорони здоров’я підготувало низку матеріалів:

Алгоритм дій у разі радіаційної аварії

Пам’ятка: йодна профілактика у разі радіаційної аварії

8 відповідей на запитання щодо йодної профілактики
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus