USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Що відомо про нові правила призначення житлових субсидій

11 Жовтня 2018 12:51
До початку опалювального сезону залишилося кілька днів. Не за горами і платіжки із кругленькими сумами. Аби не потрапити в боргову пастку, українці поспішають оформити субсидії. Про нові критерії призначення такої державної допомоги і зміни, які чекають уже з нового року – дивіться у сюжеті 24 каналу.

Киянка пані Ольга бідкається, що починається опалювальний період, а вона ще не оформила субсидії. Жінка вкотре прийшла до місцевого управління праці і соціального захисту населення аби розібратися в нових правилах отримання адресної допомоги. Каже, пенсіонерам доводиться «виписувати» дітей, аби отримати субсидію.

«У мене є подруги, у яких така ситуація, як у мене, але добре, що я маю двох дітей, вони не одружені. А у кого одружені, враховується дохід сім'ї, все підсумовується, плюсується і не дають субсидії», – розповіла киянка Ольга.

Не зовсім так – запевняє представник профільного міністерства Віталій Музиченко. Із травня 2018 року до отримувачів субсидії – індивідуальний підхід.

«Коли вони за загальними критеріями не можуть розраховувати на субсидію, у них є можливість звернутися до органів влади на місцях, адже ми розширили повноваження комісій», – заявив директор директорату соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

А загальні критерії цього року прописали детальніше. Тепер субсидію не нараховуватимуть безробітним, які не перебувають на обліку у центрі зайнятості і не сплачують єдиних соціальних внесків. Не зможуть її отримати й ті, хто має авто з дати випуску якого – менше 5 років. А також українці, які перебувають за кордоном більше 60 днів. За винятком тих, хто поїхав на навчання чи у відрядження.

У 2019 році обіцяють запровадити монетизацію субсидій

Переселенцям процедуру надання субсидій спростили. Отримати їх можна без договорів оренди, на підставі довідки внутрішньо-переміщеної особи, 2018 року на допомогу українцям передбачили 55 мільярдів гривень. У минулому опалювальному сезоні цих грошей вистачило на більше семи мільйонів домогосподарств. Скільком же держава допоможе тепер, невідомо. Адже і тарифи можуть зрости, та й крізь сито відбору пройдуть не всі колишні субсидіанти. Тим часом, вже з січня субсидії обіцяють монетизувати. Їх українцям надаватимуть «живими» грошима. Як саме – ще не вирішили. Швидше за все – на картковий рахунок.

Людям ідея до вподоби. Кажуть: аби на краще. Тим часом експерти прогнозують: запровадити монетизацію на початку 2019 року – нереально. Надто багато невирішених питань.

«Кроку назад вже не можна робити. Головне – налагодити бек-офіс цієї монетизації, не просто кошти на рахунки віддати. Доки реєстри будуть формувати газовики, теповики та водники, толку не буде», – повідомив координатор житлово-комунальних програм мережі «Опора» Тетяна Бойко.

От тільки, кажуть експерти, невідомо, чи нововведення таки змінять систему і таку державну допомогу отримуватимуть лише ті, хто її потребує. За даними єдиного реєстру одержувачів субсидій: їх призначають навіть жителям елітних забудов. Якщо зареєстровані пенсіонери, одинокі матері чи багатодітна родина – не мають права відмовити, пояснюють у Мінсоцполітики. Вони ж допомогу зможуть отримати і тепер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
шок Показати IP 11 Жовтня 2018 20:29
" хто має авто з дати випуску якого – менше 5 років."- ПРОДАМ СВОЮ-КУПЛЮ НА БЛЯХАХ-буде субсидія! ХТО КЕРУЄ ДЕРЖАВОЮ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus