USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Швидко і не за всі гроші: як лучанам полюбити старе місто. Думка мера

11 Березня 2021 15:08
Міська влада Луцька на чолі з мером Ігорем Поліщуком прагне вдихнути нове життя в старе місто, аби зробити його цікавішим не лише для туристів, а й для самих лучан.

Про це йшлося 10 березня під час телеефіру на ТРК «Аверс».

Міський голова Луцька переконаний, що повернути активне життя у старе місто можна за відносно невеликий проміжок часу і не за всі гроші. Для цього в Ігоря Поліщука і його команди є план дій, який уже реалізовують.

Читати ще: «Не бачу підстав у господарську діяльність вплітати політику», – Ігор Поліщук. Інтерв’ю

Старе місто не цікаве найперше через житлово-комунальну проблематику, вважає міський голова.

«Зруйнована площа Ринок, яка межує з вулицею Данила Галицького і яка перетворилася в парковку. Зруйнована й вулиця Драгоманова. Треба ремонтувати і Кафедральну. Нема освітлення в деяких місцях. Облущені, обписані фасади будинків і на Драгоманова, і на Братковського, і на інших вулицях. Відсутність підсвітки архітектурних пам’яток, внаслідок чого в темну пору доби вони взагалі нецікаві. Недостатня кількість закладів громадського харчування, інших закладів інфраструктури, які можуть бути цікаві і лучанам, і туристам, а також багато інших причин», – зауважив мер.
Проте нині триває реалізація низки проектів, задумів, ініціатив, які стосуються старого міста, відбуваються перемовини з власниками об’єктів нерухомості і земельних ділянок, розташованих на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», триває робота з інвесторами.

«Завершується реалізація проекту з реконструкції вежі Чарторийських. І я переконаний, що і лучани, і гості міста будуть вражені виконаними роботами і цікавістю цього об’єкта. Тим більше, сьогодні ми проводимо перемовини, щоби з’єднати підземелля вежі Чарторийських із підземеллями кафедрального собору святих Петра і Павла. Це буде колосальна екскурсія підземеллями. Я думаю, жодне інше місто в Україні не може запропонувати таку тривалу і таку цікаву екскурсію, якщо вдасться це реалізувати, а така технічна можливість є», – зазначив Ігор Поліщук.

Читати ще: Нове життя старого міста. Що приховують луцькі підземелля

«Облаштована гарна підсвітка лютеранської кірхи. Завершується розробка проекту на підсвітку костелу. Виготовлено проект на ремонт вулиці Драгоманова. Розробляється проект на капітальний ремонт усієї площі Ринок. Насправді такий ремонт не буде коштувати дорого. Необхідно забрати звідти транспорт, додати озеленення, освітлення, вуличні меблі, зробити її цікавою», – додав він.

Також у мерії нині працюють над тим, аби оголосити інвестиційний конкурс на аварійне приміщення на вулиці Кафедральній, 4, яке потребує реставрації. Йдеться про колишній гостинний двір родини Прайзлерів, приміщення із чеською історією.

«Щоб інвестор відреставрував його і відкрив там готель, ресторан, кафе з літнім майданчиком тощо, – пояснив мер. – Ми у свою чергу надамо йому це приміщення на пільгових умовах, наприклад, на 20 років».

«Сьогодні ми працюємо і над тим, щоби виявити власників об’єктів нерухомості – житлових будівель, які перебувають у дуже непривабливому стані, що відлякує туристів. Для того, щоб сконтактувати їх з підприємцями, які мають бачення щодо того, щоб викупити ці будівлі, знести їх і збудувати щось таке, що дійсно буде прикрашати старе місто і мури Луцького замку, а не кури й кролі, які бігають там, на жаль. На мою думку, туристів така ситуація відлякує», – наголосив Ігор Поліщук.

«Ми ведемо переговори із власниками тих ділянок, які є закинуті і які фактично вільні від об’єктів нерухомості. Це Кафедральна, 13 і Драгоманова, 15. Для того, щоб вони все ж таки теж наважилися здійснити ці інвестиції і вдихнули частинку життя в старе місто», – додав очільник Луцької громади.

До слова, у рамках масштабного проекту «Центр безпеки міста Луцька» невдовзі відеоспостереженням буде забезпечене і старе місто.

Читати ще: Камери-роботи, 50-кратний zoom і величезна відеостіна. Як у Луцьку шукають порушників

Також продовжиться робота з розчищення території Центрального ринку, оскільки його жахливий стан – один із ключових факторів, який суттєво впливає на туристичну привабливість обласного центру.

Ігор Поліщук також підкреслив, що мерія повертатиме лучанам любов до старого міста реальними практичними кроками, як-от з’єднання дамбою вулиці Замкової з Центральним парком, курсування туристичного катера тощо.

«І ось такими маленькими практичними кроками будемо повертати життя в старе місто, а не розмовами про розробку стратегії, яку можна розробляти ще п’ять-десять років й так і не дійти до жодного практичного кроку, який би покращив ситуацію в старому місті», – підсумував Ігор Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 11 Березня 2021 16:18
треба розпорядження міського голови : "Всім любити. "
Лучани до Голови Показати IP 11 Березня 2021 19:57
Питанння : Яку профільну освіту, досвід проектної роботи мають ті управлінці з управління архітектури, чи то, так званий, головний архітектор міста, його перший заступник і заступник ? А ніякого ! Всі вони не мають ні профільної освіти, ні стажу проектної роботи, ні практичного досвіду і жодного відношення до містобудуваня, до архітектури і не знають основ містобудування і архітектури, а ви їм довірили вершити долю Луцька ! Так шо - пожинайте плоди і не нарікайте ! Відповідати доведеться вам !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus