USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Екс-мера Луцька хотіли взяти під домашній арешт

17 Грудня 2013 20:14
Щодо учасника луцького Євромайдану Богдана Шиби відбулося судове засідання 17 грудня, де визначали йому запобіжний захід.

Слідчий Юрій Меркевич звернувся до Луцького міськрайонного суду з клопотанням обрати запобіжний захід щодо Богдана Шиби - домашній арешт. Нагадаємо, екс-мера Луцька звинувачуюють у захопленні адміністративних будівель органів місцевого самоврядування, грубому порушенні громадського порядку.

Засідання розпочалося о 15.30. Під приміщення Луцького міськрайонного суду, що на вулиці Лесі Українки, зібралося понад десяток мітингувальників. Вони співали Гімн України, "Волинь моя" й інші пісні та вигукували: «Суддя згадай присягу», «Свобода політв’язням».

Прокурор Вадим Приймачок доповів, що 2 грудня близько 10.00 депутат Луцької міської ради Богдан Шиба увірвався з групою осіб в кабінет голови обласної ради. З його слів, в особистих корисних цілях захопив лідерство серед громадян, і захопив державне майно вартістю 540 гривень, що визначили як хуліганство згідно зі статтею 296 КК України. 3 грудня з 7 ранку по 10.00 група осіб, серед яких був Богдан Шиба, заблокувала вхід в обласну раду, фактично захопивши приміщення, що є порушенням відповідно до 341 статті Кримінального кодексу України. Також прокурор зазначив, що строк покарання для підозрюваного може бути до 4 років позбавлення волі. Коли виступаючий сказав, що Богдан Шиба зібрав мітингувальників під вікнами, у залі засідання, між присутніми пролунало тихий сміх, на що прокурор зробив присутнім зауваження: «Ми не в цирку». На це суддя Алла Борнос повідомила, що зауваження вправі давати лише вона.

Адвокат підозрюваного Олександр Лавренчук заявив, що тексти протоколів, які надали підсудному, не відповідають тим, які у слідчого: «Є цілі абзаци, які не сходяться у тексті протоколів, які в слідчого і які нам надали».

Слідчий Юрій Меркевич пояснив це технічною помилкою. Він сказав, що матеріали кримінального провадження мають чимало письмових доказів щодо правопорушень з боку Богдана Шиби, зокрема публікації в інтернет-ЗМІ.

Адвокат підозрюваного зазначив, що у цих журналістських матеріалах, де розповідається про події блокади облради, ім’я підозрюваного взагалі не згадується.

Запобіжний захід «домашній арешт» слідчий мотивував тим, що Богдан Шиба вводив в оману щодо місця свого знаходження, коли до нього телефонували. На це підозрюваний заявив, що коли їхав у Київ на Євромайдан, то привселюдно сказав про свій намір у гучномовець, і претензій до нього не було пред’явлено. «Я вважаю безпідставним клопотання щодо домашнього арешту, як і безпідставними звинувачення щодо мене. Усі заходи мирні, відбуваються в рамках Конституції України. Щодо блокування мною приміщення обласної ради, то це правоохоронці блокували приміщення, яке належить територіальній громаді. Щодо портрету президента, то мене обурило те, що на місці портрету Лесі Українки, який я подарував попередньому голові обласної ради, цінного портрету, який малював художник – висить портрет президента. Я зняв портрет, голова обласної ради Володимир Войтович не був проти, я запропонував йому гроші, щоб купити портрет, він відмовився брати гроші. Тоді я вийшов і віддав портрет людям», - сказав Шиба.

Після засідання у нарадчій кімнаті суддя оголосила вирок, зваживши на те, що підозрюваний - депутат Луцької міської ради, має тісні суспільні зв’язки, погоджується щодо співпраці зі слідством - вирок пом’якшили.

Зокрема, суддя Алла Борнос прийняла ухвалу про відмову запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, замінивши її особистим зобов’язанням Богдана Шиби з’являтися до слідчого згідно з попереднім узгодженням, віддати закордонний паспорт на термін слідства, не покидати Луцьк без дозволу слідчого та не брати участь у акціях, мітингах щодо євроінтеграційних процесів України.

Рішення щодо запобіжного заходу євромайданівцю діятиме впродовж двох місяців.

Нагадаємо, що прокуратура пояснила законність дій суддів щодо активістів Євромайдану. У тексті повідомлення йдеться: «Приналежність до опозиційних політичних партій не є привілеєм для скоєння злочину, - повідомили у прес-службі прокуратури області. У зв’язку із деякими публікаціями у ЗМІ, прес-служба прокуратури області повідомляє, що кримінальні провадження щодо декількох активістів здійснюється слідчим управлінням міліції за статтями 296 (частина 2), 295, 341 КК України (захоплення адміністративних будівель органів місцевого самоврядування, грубе порушення громадського порядку та ін.)».

Також під час судового засідання прокурор Вадим Приймачок сказав, що є ще 5 євромайданівців, проти яких запобіжні заходи не обрані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Я Показати IP 17 Грудня 2013 20:33
На нары пад***!!! И усы побрить!!!
Небайдужий Показати IP 17 Грудня 2013 20:37
Богдан Павлович - нормальна й адекватна людина, особисто я його поважаю!
Архіважливо до Небайдужий Показати IP 17 Грудня 2013 21:34
Цікаво, нещодавно Шиба Б.П. приймав участь у конкурсі на заміщення вакантної посади - начальника управління містобудування та архітектури Волинської обласної державної адміністрації. Як відомо, головним архітектором області став Казмірук Ю.Й. Суть питання ось в чому: якби Шиба Б.П. виграв конкурс - чи вийшов би він на Євромайдан? Чи став би "держслужбовцем" та ховався би по кабінетах адміністрації???!!!
віра Показати IP 17 Грудня 2013 21:00
Банду геть!А Богдан Шиба достойна людина і говорити про якісь піари дурниця
присяжний Показати IP 17 Грудня 2013 21:01
А судді хто?
лучанин Показати IP 17 Грудня 2013 21:07
Шибі ще треба відповісти за захват приміщень обласної ради в 2004р., якщо не перед законом то перед Богом та Лучанами. Можливо в цей раз за Божою допомогою понесе покарання.
Антиповод -по поводу Показати IP 17 Грудня 2013 21:12
Дурак ты с поводом и без него...
Архіважливому... Показати IP 17 Грудня 2013 22:09
Друг дарагой, от я є, як ти виразився держслужбовець, так, без твоїх дебільних лапок, ходи но до нас, попаши за нашу з/п півроку, а тоді п.... патякай тобто...
Чіосан до Архіважливому... Показати IP 17 Грудня 2013 22:15
Хто ж тебе бідолагу заставляє? Пахарь )
Шибі Показати IP 17 Грудня 2013 22:25
Ти такий гаВненький... Але за гратами був би ще хоріщий...
Чіосану Показати IP 17 Грудня 2013 22:44
А що, зашибись нічого не робити, майдань, Україно, якось все воно буде! (Криза не в счот, ага, "коМАНДири"-мільйонери і так проживуть, решта пох).
буду психіатром Показати IP 18 Грудня 2013 06:35
Боже, скільки даунів розвелось! І це в моєму рідному Луцьку....
ще подумаю Показати IP 18 Грудня 2013 06:36
А , може, це просто в Ліпіни інтернет провели?
вован Показати IP 18 Грудня 2013 07:56
Шибу потрібно засудити за минуле спочатку ,тобто за його керування в мерії після чого місто наше досі не може вивезти сміття з вулиць і так далі - забули!!!!!!!!!!!????????
Петро до вован Показати IP 18 Грудня 2013 09:13
Оце ти, вован (з маленької буковки) вірно підмітив: давно вже треба у тюрягу Шибу та і Романюка за невивезене сміття з вулиць і так далі - забув!!!!!
читач Показати IP 18 Грудня 2013 10:11
За ним давно тюрма плаче,як він повбивав дітей молодих по 20 років а автомоюільній катастрофі.. Відкупився,але перед Богом всеодно буде відповідати Херой вс,,,,,,ний.Накрався,набрався, викинули хочяе хероєм стати ворюга.
знаюча до читач Показати IP 18 Грудня 2013 11:21
а те, що ті діти їхали на скаженній швидкості "під мухою" то так... нічого, головне що винний той, хто живий лишився. Ти перед тим, як ото щось ляпати, піди до лікаря, візьми довідку що з головою усе гуд.... тоді пиши...
DдепешM до знаюча Показати IP 18 Грудня 2013 12:11
А то нічого,що він їхав з б..ддю на СЛУЖБОВОМУ автомобілі в неробочий час?! А може це були Ви,знаюча?
Over до DдепешM Показати IP 20 Грудня 2013 11:44
З тим пок...м безязиким їхала не "б...ддь", а дурепа набита, за що і поплатилась.
Читач до знаюча Показати IP 18 Грудня 2013 12:57
То дійсно,напевно,була ти з ним була. Правильно ввисловився попереднійй читач.Ви тверезі їхали за кермом, а діти пяні.Правильно їх нема,то нічого на скажуть.А цю непотріб відмазали пришиба безязика все гамнішає гамнішає в нашому Луцьку,таке безязике і до влади ставили.Позорище

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus