USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Соціально-документальний проєкт «Історія молодої нації» творчої колаборації митців у луцькій Галереї спілки

14 Червня 2021 17:09
У Нижній залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України триває виставка «Історія молодої нації», яку представили митець-концептуаліст Іштван Кус і фотографка Карина Арутюнян.

Автори позиціонують це як новий соціально-документальний проєкт в їхній багаторічній плідній творчій колаборації.

Приємно, що митці знаходять підтримку з боку міської влади – його реалізації посприяв департамент молоді та спорту Луцької міськради.
Директор департаменту Володимир Захожий відвідав презентацію, привітав авторів і сказав, що боротися зі згубним явищем наркоманії потрібно на всіх напрямах – превентивному, спортивному, інформаційному та мистецькому. Чим більше різних інституцій буде залучено до цієї роботи, тим більше шансів на перемогу у боротьбі за розум, серця і, зрештою, життя дітей і молоді. Своєю чергою, митці подякували представникам міської влади за розуміння і дієву співпрацю у важливій справі.
Високо оцінює мистецькі практики Іштвана Куса голова правління Волинської організації Національної спілки художників Володимир Марчук і говорить про нього, як про одного з небагатьох регіональних митців, які рефлексують на суспільні теми влучно, цікаво і по-сучасному: «Далеко не кожен, навіть досвідчений художник, може і хоче працювати з соціальними проблемами у мистецтві. Це дійсно дуже складно. Щоб створювати красиве, естетичне, змістовне мистецтво потрібен талант, а говорити з сучасними глядачами на суспільно-болючі теми візуальними засобами – тим більше. В галереї спілки відбулося вже багато виставок його авторства, а також спільних з Кариною Арутюнян проєктів».
З Іштваном і Кариною під час зустрічі в Галереї мистецтв вдалося поспілкуватися про соціальну і мистецьку складові проєкту «Історія молодої нації». Тим, хто слідкують за їхньою творчістю, помітна подальша еволюція теми «Альфа, шишки, фен…», яку Іштван показав під час «Молодої Волині 2020» – щорічної молодіжної виставки, яка проводиться Волинською організацією спілки.

«Я намагався перенести справжнє вуличне графіті в стіни галереї – це цікавий для мене досвід, який я розвиваю, – розповів Іштван. – Другою важливою річчю є те, що ринок і меседжінг створюється за допомогою цифрових технологій, інформація звідти знову переходить у реальний світ – тобто відбувається постійна взаємодія цифрового і реального світів. І це стосується і соціального явища, і творчого процесу. Подібно тому, як на стіні будинку чи паркані пишеться віртуальний меседж, зрозумілий людям «в темі», і це стає ланкою в ланцюжку подальших подій, так і процес візуалізації включив такі ж трансформації: спочатку були рисунки тушшю на папері, наступним кроком стала їхня оцифровка, далі спеціальний друк на плівці Oracal і монтаж баффінгів на стіни галерейної зали».
Документальною складовою проєкту стали світлини Карини Арутюнян у склі на спеціальних тримачах, на яких були зафіксовані реальні досліджувані написи на будинках Луцька і Ковеля: «Ми бачимо ці написи, коли ходимо вулицями міст. Дехто, можливо, не розуміє, що за ними стоїть. А ті, хто знають, яка небезпечна для молоді інформація там закодована, б’є на сполох, замальовує і намагається з цим боротися».
Іштван продовжив: «Культура графіті, вуличного мистецтва історично пов’язана з кримінальним світом, стала особливим способом комунікації для тих, хто «в темі», і тепер в часи поствандалізму, після того, як вуличне мистецтво повернулося в стіни галереї, графіті продовжує формувати кримінальний світ. Попит моделює пропозицію. Підміна культурних аспектів високого мистецтва низькосортним продуктом, призводить до бажання «польоту на веселк», але частина безпечних щасливих дітей продовжує боротьбу з лінню та безвідповідальністю дорослих».

«Для мене робота з Іштваном завжди цікава і несподівана, – поділилася враженнями від творчого процесу Карина, – Йому вдається кожного разу бути побаченим і почутим сучасниками, бо його ідеї реально спрацьовують».
Переглянути наживо виставку «Історія молодої нації» Іштвана Куса і Карини Арутюнян можна вільно протягом 3 тижнів у Нижній залі Галереї мистецтв спілки художників.
Про подію на сайті Галереї мистецтв https://volart.com.ua/ukr21/karyna_arutyunyan_ishtvan_kus/

Фото Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сергій Показати IP 15 Червня 2021 09:01
Справжні сучасні Художники 21 ст. Художники котрі не прикрашають стіни кухні
Баскія до Сергій Показати IP 12 Липня 2021 11:11
Яблука нас не пруть...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus