USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Спілка – спільнота людей, об’єднаних творчістю» – відкриття Зимового салону в Галереї мистецтв

26 Грудня 2020 14:19
Щорічний творчий підсумок року – Зимовий салон 2020 – відкрився 25 грудня в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України. Свої роботи 3 крайніх років представили художники-спілчани, вільні мистці. Загалом в інтер’єрі вернісажу демонструється близько 70 творів 30 учасників, серед яких шанувальники прекрасного побачать як полотна відомих волинян, так і відкриють для себе нові імена в малярстві.
Традиційно, на початку зустрічі до колег звернувся голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук, привітав їх з Різдвом і розповів про особливості організації салону: «Як і на попередніх виставках, художники будуть проводити свої дні в Галереї мистецтв, де спілкуватимуться з глядачами. Тому запрошуємо вас у свята приходити, оглядати виставку і проводити час з авторами і шанувальниками». Дійсно, запроваджена спілкою практика індивідуальних зустрічей в галереї задля загальної безпеки перегляду виставок, виявилася не лише оптимальною в умовах карантину, а й досить цікавою для самих авторів: вони мають можливість вивчити свою аудиторію, почути враження про свої роботи і твори колег, поспілкуватися, зробити для себе відкриття і висновки.
Одна із організаторок події, відома волинська мисткиня Тетяна Мялковська поділилася враженнями про те, як готувався вернісаж: «Я хочу подякувати всій спільноті художників. Почула недавно в одному інтерв’ю, що спілка – це щось таке совєцьке. Те, що ми народилися в ті часи, не означає, що ми пожиттєво носимо це тавро. Людина має вільний вияв волі, і вона виставляє свої пріоритети згідно свого внутрішнього морального кодексу. Колись дійсно таке було, що хтось за тебе щось вирішував. Зараз цього нема, і спілка – спільнота свідомих людей, які об’єднані спільною справою – творчістю!». Вона тепло подякувала колегам – Оксані Ядчук-Мачинській, Тетяні Ядчук-Богомазовій, Світлані Костукевич, які взяли на себе основну частину організаційної роботи, а також усім іншим учасникам вернісажу. Мисткиня також підтримала ідею про зустрічі з глядачами, бо вважає, що художник має виховувати свою цільову аудиторію і підтримувати з нею постійний зв’язок – як у безпосередньому спілкуванні, так і за допомогою соцмереж.
Відомий луцький художник-«мольфар» Руслан Чугай побажав усім творчого драйву, гарного настрою попри «коронні» обставини, наснаги і душевної рівноваги. На відкритті також відбулося знайомство з дебютантками Христиною Хворост та Іриною Кириченко. Художниці подякували спілчанам за честь виставляти свої роботи поряд із знаними волинянами і за можливість поспілкуватися з глядачами, чия думка їм особливо цікава. «Нехай ця хвиля творчості допомагає нам справлятися з усіма ситуаціями. Творчість – це круто! Нехай цілий рік буде у нас зарядженим натхненням!», – побажала присутнім Христина Хворост.
Ірина Кириченко розповіла про себе: «Я – лучанка, закінчила Львівську академію мистецтв на кафедрі моделювання одягу. Також займаюся написанням картин, які дуже рада представити сьогодні на салоні».
Експозицію Зимового салону-2020 сформували головним чином твори олійного живопису, а також батик, розпис по склу, шерстяна графіка, робота у техніці гарячої емалі по міді. Акцент у представлених роботах ставився насамперед на професійності автора, унікальності його інтерпретації та технічного втілення, але не обмежуючи його у виборі теми, жанру чи засобів.
Тому поряд із «зимовою темою» глядач побачить квіткові композиції, сюжетні полотна, абстракції, пейзажі й натюрморти. Цю особливість салону влучно пояснила Тетяна Мялковська: «Мене питають люди, чому Зимовий салон, а картини не про зиму. А я кажу – подивіться за вікно! Яка зима, такий і салон. Квіти цвітуть на клумбах, і художники малюють квіти і передають свої думки, почуття, які вони переживають зараз».
Виставка триватиме протягом місяця, і учасники салону запрошують глядачів на індивідуальні зустрічі для обміну враженнями і безпечного, дистанційованого перегляду експозиції.
Традиційно, з повним переліком учасників, їхніми роботами, а також фото зустрічей можна ознайомитися на сайті Галереї мистецтв

Фото – Віктора Чухрая

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
юра Показати IP 26 Грудня 2020 17:48
Супер
Віктор Показати IP 27 Грудня 2020 01:41
Обов'язково подивлюся, там 3 окремих виставки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus